Sabrija Hajdarevic her Temmuz ayında kocasının ve babasının mezarlarını ziyaret etmek için Srebrenitsa'ya dönüyor. Bu yıl yapacağı yolculuk daha da anlamlı çünkü BM tarafından soykırım olarak kabul edilen Srebrenitsa katliamının yıldönümü uluslararası bir anma günü olarak kutlanacak. Haberde, katliamın detayları, kurbanların kimlik belirleme süreci, Srebrenitsa'daki ekonomik gerileme ve insanların kasabayı terk etmesi gibi konular ele alınıyor.
Kartal Belediyesi, Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenliyor. Program kapsamında Srebrenica Boşnak Soykırımı Anıtı'na çelenk konulacak ve katliamda hayatını kaybedenler anılacak.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde yaklaşık 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun katledildiği 11 Temmuz’u, “Soykırımı Düşünme ve Anma Günü” ilan etti. Karar, soykırımı inkar edenlerin kınanmasını ve uluslararası mahkemeler tarafından suçlanan kişileri yücelten eylemlerin kınanmasını öngörüyor. Sırbistan ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu 19 ülke, karara ret oyu verdi.
Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Gazze'deki saldırıları nedeniyle Filistin halkına soykırım yapıldığı iddiasıyla açtığı davayı haftaya görüşmeye başlayacak.
BBC’den Fergal Keane, Srebrenitsa Soykırımı’nda öldürülen ve hâlâ teşhis edilememiş bin cesedin kime ait olduğunu ortaya çıkarmaya çalışan adli antropolog Dragana Vucetic’in çabasını aktarıyor.
Hollanda hükümeti, 8 bin Müslüman erkeğin katledildiği Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde Birleşmiş Milletler (BM) adına görev yapan ve katliama göz yummakla suçlanan Hollandalı askerlerden resmen özür diledi, "iade-i itibarda" bulundu ve bronz şeref madalyası verdi.
Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana devam ettiği Ukrayna işgalinde dün en feci gün yaşandı. Ukraynalı yetkililer, Rus ordusundan geri alınan Buça kenti sokaklarında elleri bağlanmış ve kafalarından silahla vurularak öldürülmüş çok sayıda ceset bulduklarını açıkladı. Buça'dan yayınlanan görüntüler katliamın dehşetini gözler önüne sererken, uluslararası kamuoyunu da ayağa kaldıran olay akıllara 1995 yılında yaşanan ve 8000 Müslümanın katledildiği Srebrenitsa Katliamı'nı hatırlattı.
1995'te imzalanan Dayton barış anlaşmasının üzerinden otuz yıla yakın zaman geçerken Bosna-Hersek geçmişin travmasından da hayaletlerinden de kurtulabilmiş değil. Milliyetçi söylemlerin ve militarist sembollerin canlanışı kaygı yaratıyor.
Hollanda'nın Saraybosna Büyükelçisi Jan Waltmans, Sırp Cumhuriyeti makamlarına yaptırım uygulanması adımlarının değerlendirildiğini bildirdi.
Sırbistan'da savaş suçlusu Bosnalı Sırp Ratko Mladic'in duvar resimleri, protestolara rağmen Sırbistan sokaklarından hala kaldırılmadı.
Bosnalı Sırplar, Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Temcilcisi Valentin Inzko'nun Srebrenitsa katliamının soykırım olduğunun inkar edilmesini yasaklama kararına sert tepki gösterdi.
Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Dr. Özgür Kara, 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da insanlık tarihinin en acı ve ve en karanlık utanç tablosunun yaşandığını söyledi.
Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı'nın 26. yıl dönümünde Beyoğlu'nda anma töreni düzenlendi.
Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, Avrupa'nın ortasında 26 yıl önce yaşanan Srebrenitsa Katliamı'nın yüreklerde buruk bir acı olarak kaldığını ifade ederek, "Eğitim-Bir-Sen olarak, tüm katliamları ve soykırımları lanetliyoruz.
"Dinmeyen Acı: Srebrenitsa" fotoğraf sergisi, Beyoğlu Belediyesi Hasköy Kültür ve Gösteri Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Bosna-Hersek'teki Srebrenitsa kentinin 13 Temmuz 1995'te düşmesi sırasında Hollanda Görev Kuvveti (Dutchbat) tarafından Sırplara teslim edilen 350 erkeğin yakınları, bugünden itibaren tazminat talebinde bulunabilecek.
Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması'nın eski Sırp komutan "Bosna Kasabı" lakaplı Ratka Mladic hakkındaki ömür boyu hapis cezasını onamasının doğru bir karar olduğunu bildirdi.
Uluslarası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, savaş ve insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapse mahkum edilen eski Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç'in cezası onandı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2017'de ömür boyu hapis cezası verilen, "Bosna Kasabı" ismiyle de bilinen Ratko Mladiç'in itirazını reddederek cezasını onadı.
Almanya bu hafta 20. yüzyılın başlarında Namibya'da soykırım yaptığını ilk kez resmen kabul etti.
Son dakika haberine göre - 'Bosna Kasabı' Mladic'in hakkındaki soykırım suçuna itiraz davasında kritik gün "Bosna Kasabı" olarak bilinen Sırp komutan Ratko Mladiç'in hakkındaki soykırım suçuna itiraz davası, Hollanda'nın Lahey kentindeki BM Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde ikinci ve son gününde devam ediyor.
Son dakika gündem haberi... Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından, soykırım, savaş ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç'in temyiz duruşması yapılıyor.
Bosna Savaşı'nda Sırp askerlerin komutanlığını yapan ve sivilleri öldürdüğü için soykırım suçundan ceza alan Ratko Mladiç, 2017'de ömür boyu hapis cezası almıştı.
Son dakika gelişmesine göre "Bosna Kasabı" olarak bilinen Sırp komutan Ratko Mladiç'in hakkındaki soykırım suçuna itiraz davası, Hollanda'nın Lahey kentinde başladı.
Adana'da, Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. yılında, hayatını kaybeden 8 bin 372 Boşnak, Merkez Park'taki soykırım anıtı önünde anıldı.
Aliya İzzetbegoviç Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı İbrahim Günay, 25 yıl önce Sırp ordusunun işgal ettiği Srebrenitsa'da savunmasız Boşnakları katlettiğini hatırlatarak, 11 Temmuz 1995'te Avrupa'nın yüzüne kara bir lekenin bulaştığını ve hala silinmediğini söyledi.
Milletvekili Refik Özen'den Srebrenitsa soykırımı açıklaması AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Srebrenitsa soykırımının 25. yıl dönümünde TBMM'de bir konuşma yaptı.
- Srebrenitsa soykırımı kurbanlarını anma törenlerine korona virüs kısıtlaması Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümünde gerçekleştirilecek anma merasimi, korona virüs salgını nedeniyle sınırlı tutulacak.
Bosna Hersek'teki Srebrenitsa kentinin Temmuz 1995'te düşmesinden sonra, Hollanda askerleri tarafından Sırp güçlerine teslim edilen 350 Müslüman Boşnak'ın yakınları, Hollanda devleti aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açma kararı aldı.
Bosna Hersek Savaş Suçları Savcılığı, eski Sırp general Milomir Savciç’i Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Müslüman sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamına katılmakla suçladı.
Srebrenitsa'da eşi ve oğlu Sırplar tarafından katledilen Saliha Osmanoviç, bir yılda 8 binden fazla masum Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa katliamını kabul etmeyen Avusturyalı yazar Peter Handke'e seslenerek, "Katliamın kanıtı işte bu mezarlık" dedi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Srebrenitsa soykırımının kurbanları anısına yürüyüş yapıldı.
– Srebrenitsa Katliamı'nın 24. anma töreninde, bu yıl kimlikleri tespit edilen '33 katliam kurbanı' Potoçari Mezarlığı'na defnedildi.
Sakarya Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Şehit, Srebrenitsa Soykırımı'nın 24. yıldönümünde anma mesajı yayımladı.
Türkiye Çerkes Forumu Genel Başkanı Muammer Akgül, Srebrenitsa Soykırımı'nın 24. yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulunarak, "BM 'Srebrenitsa Soykırımı'nın suç ortağıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa'nın gözü önünde yaşanan ve 8 bin 372 masumun canına mal olan Srebrenitsa soykırımı, tarih boyunca asla unutulmayacaktır" dedi.
2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan en büyük katliam olarak hafızalara kazınan Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 24 yıl geçti. 8 bin 372 kişinin acımasızca katledildiği Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında neler yaşandı?
Keçiören Belediyesi, 1995 yılının Temmuz ayında Avrupa’nın merkezi Srebrenitsa’da soykırıma uğrayan 8 bin 372 kişiyi katliamın 23. yılında da unutmadı.
- Srebrenitsa soykırımının kurbanları Stockholm'de anıldıSTOCKHOLM - İsveç'in başkenti Stockholm'de Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümü dolaysıyla anma töreni düzenlendi.
İsveç’in başkenti Stockholm’de Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümü dolaysıyla anma töreni düzenlendi.
SAMSUN Milli İrade Platformu (SAMİR) üyeleri, Srebrenitsa katliamına tepki için yürüdü.
Srebrenitsa şehitleri Keçiören'de anıldıANKARA - Srebrenitsa Katliamında hayatını kaybedenler, katliamın 23. Yılında Keçiören'deki Aliya İzzetbegoviç Parkında anıldı.
Avrupa'da belgelenmiş ilk soykırım olan Srebrenitsa katliamının üzerinden 23 yıl geçti. Katliamda hayatını kaybeden en az 8 bin 372 Boşnak sivil, Bosna Hersek'teki Potoçari anıt mezarında anılıyor.
AYDIN (İHA) – AK Parti Aydın İl Başkanlığı İnsan Hakları Birim Başkanı İbrahim Gündeş, “Bugün, son dönem insanlık tarihinin en utanç verici hadiselerinden biri olan Srebrenitsa katliamının 23. yıldönümünü hep birlikte yad ediyoruz” dedi.
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Başkanı Göksel Gülbey, 26 Şubat 1992’de Azerbaycan Hocalı’da Türkleri katleden Serj Sarkisyan ile 11 Temmuz 1995’de Bosna Srebrenitsa’da Müslümanları katleden Ratko Mladiç’in, Osmanlı tarihinde yaşananların intikamını...
NAİM SÜLEYMANOĞLU HAYATINI KAYBETTİ (18 Kasım 2017) Naim Süleymanoğlu'na ait arşiv görüntüler Cenaze namazından detaylarİSMAİL KAHRAMAN YENİDEN MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ (20 Kasım 2017) İsmail Kahraman'ın adaylık dilekçesini imzalaması İsmail Kahraman'ın parti liderleri ziyaretinden detaylar...
Eski Yugoslavya için Lahey'de kuruluan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi 24 yıllık faaliyetinin ardından kapılarını kapattı.
Hakan Çavuşoğlu, "Sırp katile verilen ceza bizlerin yüreğini soğutacak bir karar"BURSA - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Srebrenitsa soykırımıyla ilgili suçlu bulunan "Bosna Kasabı" eski Sırp komutan Ratko Mladiç'e verilen cezayla ilgili, "Katile verilen cezanın bizlerin yüreğini soğutacak...
İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ziyaretinde, Srebrenitsa soykırımından suçlu bulunan “Bosna Kasabı” eski Sırp komutan Ratko Mladiç’e soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlalden müebbet hapis cezası verilmesi ve Rasim Ozan Kütahya’nın sözlerini...
- Bosnalı şehit yakınları: "Hollanda da sorumlu"SARAYBOSNA - Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararıyla ilgili şehit yakınları, Srebrenitsa'da işlenen katliamlarda Hollanda'nın da Sırplarla birlikte hareket ettiğini söyledi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararıyla ilgili şehit yakınları, Srebrenitsa'da işlenen katliamlarda Hollanda'nın da Sırplarla birlikte hareket ettiğini söyledi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararıyla ilgili şehit yakınları, Srebrenitsa’da işlenen katliamlarda Hollanda’nın da Sırplarla birlikte hareket ettiğini söyledi.
Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince müebbet hapse mahkum edilen 'Bosna Kasabı 'Ratko Mladiç, katliamı böyle kutlamıştı.
Hollanda’nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç’i suçlu buldu.
Savaş döneminde Bosna Hersek'i müdafaa eden eski komutanlardan Naser Oriç, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararına ilişkin, "Mladiç, Ahirette de hesap verecek" dedi.
- Boşnak Komutan Oriç: "Mladiç, ahirette de hesap verecek"SARAYBOSNA - Savaş döneminde Bosna Hersek'i müdafaa eden eski komutanlardan Naser Oriç, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararına ilişkin, "Mladiç, Ahirette de hesap verecek" dedi.
- Bakir İzetbegoviç: "Bosna Hersek artık geleceğe bakmalı"SARAYBOSNA - Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Mladiç kararını değerlendiren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, bu kararla birlikte Bosna Hersek'in artık geçmişe ait yüklerinden kurtularak geleceğe...
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Mladiç kararını değerlendiren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, bu kararla birlikte Bosna Hersek'in artık geçmişe ait yüklerinden kurtularak geleceğe bakması gerektiğini söyledi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Mladiç kararını değerlendiren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, bu kararla birlikte Bosna Hersek’in artık geçmişe ait yüklerinden kurtularak geleceğe bakması gerektiğini söyledi.
Günün özetiGünün gelişmelerini sizin için derledik.
Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç'i suçlu buldu.
Hollanda'nın Lahey kentinde Ratko Mladiç hakkındaki karar duruşmasını takip eden Avrasya Türk Kadınlar Birliği Başkanı Fatma Aktaş, BM ve NATO'nun da yargılanması gerektiğini söyledi.
- Avrasya Türk Kadınlar Birliği Başkanı Aktaş, "Bosna soykırımında BM ve NATO'nun da parmağı var"LAHEY - Hollanda'nın Lahey kentinde Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Bosna Savaşı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç hakkındaki kararının...
Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırp eski General Ratko Mladiç'i soykırımdan, insanlığa karşı suç işlemekten ve Srebrenitsa katliamından suçlu buldu.
Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç'in Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da işlenen suçlardan sorumlu olduğuna hükmetti.
Srebrenitsa'da sekiz bini aşkın Boşnak için katliam emrini veren Sırp komutan Mladiç, Lahey'deki uluslararası mahkemede soykırımdan suçlu bulundu. Mahkeme, Mladiç'e müebbet hapis cezası verdi.
- Sırp savaş suçlusu Mladiç için karar bugün açıklanıyorLAHEY - Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç hakkındaki kararı bugün açıklayacak.
Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç hakkındaki kararı bugün açıklayacak.
Hollanda’nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç hakkındaki kararı bugün açıklayacak.
"Bosna kasabı" olarak anılan 8 bin Srebrenitsalı erkeğin öldürülmesinden sorumlu Mladiç, müebbet hapse mahkum edildi. Peki o dönem gözyaşlarının hala taze olduğu Srebrenitsa'da neler yaşandı?
Büyükşehir Belediyesi Srebrenica katliamını unutturmayacakBURSA - Srebrenica soykırımının 22. yıldönümünde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle gerçekleşen 'Marş Mira Barış Yürüyüşü'nü konu alan 'Soykırımın 22. yılında Srebrenica' adlı fotoğraf sergisi Kent Müzesi'nde açıldı.
Srebrenica soykırımının 22. yıldönümünde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle gerçekleşen ‘Marş Mira Barış Yürüyüşü’nü konu alan ‘Soykırımın 22. yılında Srebrenica’ adlı fotoğraf sergisi Kent Müzesi’nde açıldı.
Hollanda'da Yeşil Sol Parti ile Hristiyan Birliği, Sırplar tarafından katledilen Boşnaklar anısına Lahey'de "Srebrenitsa Soykırımı Anıtı" dikilmesini istedi.
AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, 22 yıl önce Bosna’da yaşanan Srebrenitsa katliamının tarihin en karanlık sayfalarından biri olduğunu söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Aydın Şube Başkanı Tevfik Aksoy, “Sınırsız egemenliklerini insanları köleleştirerek kurmak isteyen küresel güç odakları, bundan 22 yıl önce Srebrenitsa’da tüm insani, ahlaki değer ve ilkeleri yerle bir ederek korkunç bir katliam yaptı” dedi.
Hollanda Temyiz Mahkemesi'nin 1995 Srebrenitsa katliamındaki rolünden ötürü Hollandalı askerleri ve hükümeti 'kısmen' suçlu bulması Bosnalı kurbanların yakınlarını hayal kırıklığına uğrattı.
Mahkeme, Hollanda askerlerinin 1995'te Srebrenitsa'da 300 Müslümanı Bosnalı Sırplara teslim etmesinin yasa dışı olduğuna hükmetti.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.