AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İzmir'in sosyal yardımlar konusunda yapılan yatırımlarla öncü bir şehir haline geldiğini belirterek, "Sokakta yürürken bile muhtaç olana ihtiyacı olana el atmak onun derdiyle dertlenmek hepimizi insanlık görevi" dedi. Yıldırım, "İzmirliler görev verirse, sosyal sorumluluk projelerimizi daha da yaygınlaştıracağız" diye konuştu.
Ankara Yetiştirime Yurtlarından Ayrılanlar Sosyal, Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin talebi üzerine harekete geçen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın da desteğiyle İzmir'de Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nı başlattı.
AK Parti Sosyal İşler Başkanlığı tarafından İzmir Özdilek Wyhdham Otel'de düzenlenen Çalıştay'a yetiştirme yurtlarından ayrılmış sanatçı, işadamları, yazar ve sporcuların yanı sıra AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve Çiğdem Karaaslan, Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Zafer Yıldırım, Ankara Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Sosyal, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bekir Arslan ve çok sayıda yönetici katıldı.
"BAŞBAKANIMIZLA BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇECEĞİZ"
İlk kez düzenlenen Çalıştay öncesi yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Nükhet Hotar, 18 yaşını doldurduktan sonra yetiştirme yurtlarından ayrılan çocukların yaşadığı sorunlara çözüm önerilerinin ele alınacağını belirterek, sonuçlar çerçevesinde alınacak kararların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hemen iletilerek bir an önce harekete geçileceğini ifade etti.
Yetiştirme yurtlarından ayrılan çocukların özellikle iş hayatında kazandırılması konusunun üzerinde durulacağını aktaran Hotar, "Yaklaşık 500 gencimiz çalışma konumundayken işten çıkarılmış ya da kendi isteği ile işi bırakmıştır. Bu gençlerimizi tekrar çalışma hayatına kazandırma konusunda yapılabileceklerin üzerinde duracağız" dedi.
Binali Yıldırım ise 2003 yılında belediyeler dahil bütün sosyal desteklerin toplamının 3 milyar TL olduğunu, 2012 sonu itibariyle bu rakamın 7 kattan fazla artarak 23 milyar TL'ye çıktığını ifade etti. Kimsesizlerin sudan mahrum çiçeklere benzediğini kaydeden Yıldırım, "Eğer su vermezseniz solarlar yok olur giderler. Eğer elimizde bir imkan varsa bunu da kullanmıyorsak o zaman bırakın yöneticiliği insan olarak üzerimize düşen görevi yapmamış oluruz. Bunun için yetki sahibi olmamıza gerek yok. Sokakta yürürken bile muhtaç olana ihtiyacı olana el atmak onun derdiyle dertlenmek hepimizi insanlık görevi" dedi.
"AZİM VARSA ÇÖZÜM DE VARDIR"
Yetiştirme yurtlarında kalmış bir çok kişinin toplumda önemli mevkilere gelmesinin azmin başarısı olduğunu söyleyen Yıldırım, "Nerede azim varsa orada çözüm var. Eğer azmederseniz başarırsınız. Zorluklar bazen sizi hayattan koparır, bazen de başarıyı getiri. Varlıklı aileler bile çocuklarına gerektiği kadar imkanlar vermelidir. Biz çocukluğumuzda her istediğimizi her an elde edemediğimizden başarı için hep heyecan duyardık. Yetiştirme yurdundan gelen arkadaşlarımızın hayatı daha iyi anladıklarını düşünüyorum. Ama eğer böyle bir imkan olmasaydı öyle bir rehberlik olmasaydı, öyle bir yuva olmasaydı o tarafını düşünmek bile istemiyorum. Orada daha farklı bir hayat çizgisi farklı bir sonuç olabilirdi. Peygamberimiz, 'Yetimi kendine yakın tut, başını okşa, onu sofrana oturt, böyle yaparsan kalbin yumuşar ve ihtiyaç görülür' diyerek kimsesizlerin ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bizim inancımıza insanların dayanışması, birbirini sevmesi ve yardım etmesi esasına dayalıdır"dedi.
"DESTEKLERDE 7 KAT ARTIŞ SAĞLADIK"
Son 10 yıl içerisinde kurumsal anlamda çok büyük mesafe kat edildiği belirten Yıldırım, "Devletin sosyal boyutunu ön plana çıkardık. Engellilerimizle, gazi ve şehitlerimize yönelik yasalar çıkarttık. Yetiştirme yurtlarının, rehabilitasyon ve evde bakım merkezlerinin fiziki imkanlarını çok artırdık.Aynı zamanda buralara harcanan bütçelerde artış sağladık. 2003 yılında belediyeler dahil sosyal destek toplamda 3 milyar Türk Lirası iken bu sayı 2012 sonu itibari ile 23 milyar TL'ye çıktı. Yani artış 7 kattan fazla oldu. Şimdi artık evde bakımdan, rehabilitasyon merkezlerinden ve özel merkezlerden yararlanabiliyoruz" dedi.
"ESKİDEN ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ SAKLANIRDI"
Sosyal konuların uzun yıllar toplumda göz ardı edildiğini belirten Yıldırım, çocukluğunda bayram ziyaretlerinde yaşadığı anıyı paylaşan Yıldırım, "Çocukken bayramlarda el öperdik, bir torba şeker toplardık. İnsanlar ellerinde ne varsa onu verir, ne bulursak onu alırdık. Bir gün bir eve yöneldim ancak, o eve girmemem konusunda beni uyardılar. ve korktum neden diye. Kafama takıldı. O evde o evde zihinsel engelli bir çocuk varmış ve onu insanlardan saklıyorlardı, bunu kendi ayıpları gibi görüyorlardı. Oralardan buralara geldik. Şimdi artık azim engel tanımıyor" dedi.
"İZMİR TÜRKİYE'YE ÖNCÜ BİR ŞEHİR"
İzmir'in sosyal yardımlar konusunda yapılan yatırımlarla Türkiye'ye öncü bir şehir olduğunu söyleyen Yıldırım, "İzmir koruyucu aile yanında bulunan çocuk sayısı bakımından diğer illere göre açık ara Türkiye'de 2008'de bu yana açık ara önde. Çocuk evlerinin kurumsallaşması ve yaygınlaştırılmasında da İzmir öncü ve koruma altındaki çocuklar çocuk evlerine gönderilerek eski kurum tipi bakım veren yurtlar ve yetiştirime yurtları kapatılmıştır. Çocuklar özel okullara gönderiliyor. Her türlü sosyal faaliyetlere erişebiliyor. Hatta son yıllarda üniversiteye giren çocuklarda ciddi bir artış gözlenmekte.18 yaşından sonra da serbeste bırakılmıyor, takip ediliyorlar. Devlet kuruluşlarına yerleştirilmelerinde imkan sağlanıyor" ifadelerini kullandı.
İzmir'in sağladığı sosyal destekler konusunda önemli bir yerde olduğunu belirten Yıldırım, kentin koruyucu aile yanında bulunan çocuk sayısı bakımından 340 kişi ile Türkiye'de 2008 den bu yana açık ara önde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Çocuk evlerinin kurumsallaştırılması yaygınlaştırılmasında İzmir öncü ildir. Koruma altındaki çocuklar çocuk evlerine gönderilerek eski kurum bakım veren yuvalar ve yetiştirme yurtları kapatılmıştır. Koruma altındaki çocuklarımız özel okullara gönderiliyor her türlü sosyal sportif faaliyetlere erişebiliyor, hatta son yıllarda üniversiteye giren çocukların sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Bu gençlerimiz 18 yaşını tamamladıktan sonra da serbest bırakılmıyor. Takipleri devam ediyor ve özellikle Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı bu takip işlerini yürütüyor. 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile bakım, maaş konusunda devrim niteliğinde haklar sağlanmıştır. İzmir, engelli çocukların umut evleri dediğimiz 4 ile 6 çocuğun kaldığı evlerin açılmasına ilk öncülük eden bir il olmuştur. Buradan da tüm Türkiye'ye yayılmasını sağlamıştır. Benzer şekilde İzmir'de yaşlılara yönelik 7 adet huzurevi özel kişilerin ve kurumların işlettiği 32 huzureviyle yaşlı yatak kapasitesi bakımından Türkiye'de ikinci sıradadır. Sosyal desteklerin İzmir'de Türkiye'ye öncü bir il olarak faaliyetini sürdürdüğünü görüyoruz."
"BAKIM EVLERİ KURACAĞIZ"
Yıldırım, İzmirlilerin desteğiyle belediye başkanı olduğunda yatırımların ve sosyal faydanın artırılması için çalışacaklarını belirterek, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte çalışmak suretiyle sokak çocukları koruma ve bakım evlerini kuracağız. Bu anlamdaki sosyal sorumluluk projelerimizi daha da yaygınlaştıracağız. Bu evler sağlık rehabilitasyon eğitim gibi temel şeyleri yavrularımızın, gençlerimizin alması sağlanacaktır" diye konuştu. - İZMİR
Son Dakika › Politika › Yetiştirme Yurtlarının Sorunları İzmir'de Ele Alındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?