Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısının açılışının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AB Bakanı Egemen Bağış ve Eşbaşkan Afif Demirkıran'ın ayrılması, komisyonun Avrupa Parlamentosu grubu üyeleriyle Türk grubunun bazı üyelerinin tepkisine neden oldu ve tartışmaya yol açtı.
TBMM'de düzenlenen Türkiye-AB KPK 73. toplantısının açılış konuşmalarının ardından TBMM Başkanı Çiçek, AB Bakanı Bağış ve KPK Eş Başkanı Demirkıran toplantıdan ayrıldı.
Demirkıran'ın yerine Eş Başkan Yardımcısı AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Bağış'ın yerine de AB Bakan Yardımcısı Alaaddin Büyükkaya toplantıya devam etti.
Toplantıyı yöneten Eş Başkan Helene Flautre, Çiçek, Bağış ve Demirkıran'ın toplantıdan ayrılmasını anlayamadığını ifade ederek, bu şartlarda verimli görüşme yapılamayacağını söyledi. Toplantının yeri ve zamanının çok önceden belirlendiğini anımsatan Flautre, programların buna göre yapılması gerektiğini belirtti.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin Brüksel'de evsahibi olarak yaptığı hiçbir toplantıda açılış konuşması yaptıktan sonra ayrılmadığını dile getiren üyeler, "kendilerine bir mesaj mı verilmek istendiğini" sordular.
Eş Başkan Yardımcısı Ali Şahin, eleştiriler üzerine, Çiçek'in üyelere selamlama konuşması yaptıktan sonra ayrıldığını ve bunun daha önceki toplantılarda da yaşandığını söyledi.
Şahin, Bağış ve Demirkıran'ın ise yerel seçimler nedeniyle AK Parti'nin İstanbul'da yapılacak aday tanıtım toplantısına katılmak üzere toplantıdan ayrılmak durumunda kaldıklarını ifade etti. AK Parti'nin 22 ilin belediye başkan adayının tanıtılacağını belirterek, bu toplantılara o illerin milletvekillerinin de katıldığını ve böyle bir siyasi gelenek olduğunu dile getirdi.
Toplantıya Demirkıran'ın yerine kendisinin, Bağış'ın yerine de Bakan Yardımcısı Büyükkaya'nın devam edeceğini anlatan Şahin, AP grubunun üyelerinin soru ve eleştirilerinin kendileri tarafından yanıtlanacağını söyledi.
Bunun üzerine söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, "Türkiye'de böyle bir gelenek yok. Siyasi partilerin olabilir" dedi. Bağış ve Demirkıran'ın toplantıda bulunmaları gerektiğini dile getiren Türkkan, "Toplantının bakan ve eş başkansız yapılmasını kınıyorum" diye konuştu.
Komisyonun 13 üyeli AP grubunun 5 üyesinin Rum ve Yunan milletvekillerinden oluştuğunu anlatan Türkkan, "Komisyon, Türkiye'nin AB'ye katılmaması gerektiğini beyan edecek milletvekilleriyle dolmuş. AB'ye girmek istememiz, hakarete maruz kalacağımız anlamına gelmez" şeklinde görüş belirtti.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da toplantının bu şekilde yapılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdikten sonra, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun karar almada etkinliği olacak ihtisas komisyonu haline gelmesi gerektiğini savundu.
Komisyonun Rum kesiminden Hristiyan Demokratlar üyesi Eleni Theocharous ise Çiçek, Bağış ve Demirkıran'ın ayrılmasıyla aşağılandıklarını öne sürerek, Brüksel'de yapılacak bir sonraki toplantının ertelenmesini istedi.
AK Parti'li Şahin, tekrar söz alarak temsil zafiyeti olduğuna dair eleştirileri kabul etmediklerini belirtti.
Çek Cumhuriyeti'nden Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu milletvekili Jan Zahradil, bazı AP grubu üyelerinin, AK Parti'nin Avrupa Halk Partisi grubundan ayrılarak, Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu'na katılmasının, AB'ye önem vermediğinin göstergesi olduğunu yönündeki eleştirilerine tepki gösterdi. Zahradil, "Kimsenin Avrupa'nın sahibi gibi konuşup, başkalarını dışlamasını kabul etmiyorum. Türk kamuoyunda AB üyeliğine destekte düşüş varsa, bunda Avrupalı meslektaşlarımızın büyüklük taslayan konuşmalarının payı vardır" dedi.
Rum kesiminden Takis Hacıgeorgiou ise eleştirilere katılarak, AB Bakanı Egemen Bağış'ın " Kıbrıs'ın en tanınmış hayvanı, inatçılığıyla bilinen katırlardır" şeklinde ifade kullandığını anlatarak, kendisinin yapacağı benzetmeyi Bağış'ın espri olarak kabul etmesini istedi. Hacıgeorgiou, Bağış'ı müşterisi olmayan küçük bakkal satıcısına benzeterek, Türkçe, "Aylak bakkal nokta nokta tartar" dedi.
Tartışmanın uzaması üzerine tekrar konuşan Eş Başkan Flautre, AP grubu üyeleri olarak Türkiye'ye geldiklerini, ancak hoş olmayan bir durumla karşılaştıklarını dile getirdi. Flautre, KPK toplantısının yerel seçim aday tanıtımından önemli olduğunu savunarak, tanıtıma başka siyasilerin katılabileceğini söyledi.
Eş Başkan Yardımcısı Şahin ise katılım düzeyinin toplantının devamı için dezavantaj olarak gösterilmemesini istedi ve diyaloğun devam etmesinin önemine işaret etti. - TBMM
Son Dakika › Politika › Türkiye AB Kpk 73. Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?