Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı - Son Dakika
Politika

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: "Tüketiciyi koruyoruz. Onun için burada varız. Burada abesle iştigal etmiyoruz. Tüketicimizi, 76 milyon tüketiciyi, hepimizin hukukunu korumak üzere yeni bir ...

07.11.2013 18:33

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,  tüketiciyi koruduklarını ifade ederek, "Onun için burada varız. Burada abesle iştigal etmiyoruz. Tüketicimizi, 76 milyon tüketiciyi, hepimizin hukukunu korumak üzere yeni bir yasa çıkartıyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerinde grubu adına söz alan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, tasarının ağırlıklı olarak bankaların ve firmaların istekleri doğrultusunda hazırlanmış olduğunu iddia etti.

Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde bankalara karşı tüketicilerin bazı haklarının ellerinden alınacağını iddia eden Kalaycı,  AK Parti döneminde bankaların aldığı komisyon ve ücretlerin 5 kat arttığını savundu.

Bu tasarının bankaların aldığı ücret ve komisyonları yasal hale getirip, tüketicinin şikayet hakkının önünü kapattığını ileri süren Kalaycı, "AK Parti Hükümeti, uyguladığı yanlış politikaların faturasını vatandaşa çıkarmaktadır. Vatandaştan haraca bağlanmış gibi bir sürü harç hatta verginin vergisi alınmaktadır. AK Parti Hükümeti'nin uygulamaları deli dumrulu bile mumla aratmaktadır. Çiftçiye dünyanın en pahalı gübresini, mazotunu satan ve asgari ücretliyi vergi dışı bırakmayan bu hükümettir" dedi.

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ise tasarının dilinin çok karmaşık olduğunu, ileride ihtilafa yol açacak maddeler bulunduğunu iddia ederek, tüketicinin haklarını korurken esnafın ve satıcının da haklarını koruyacak maddeler eklenmesi gerektiğini ifade etti.

Özgümüş, erken ödemede bankaların tazminat almasının dün akşam geçen bir kararla engellendiğini anımsatarak, "Ama bu komisyondan geçmedi, dün akşam kuliste konuşularak geçti. Yine bugün kuliste, koridorda yapılan görüşmelerle tüketici lehine doğru olan bizimde destek verdiğimiz mortgage ile ilgili kanunda yüzde 2 komisyonun yüzde 1'e indirilmesi gibi şeyler anlaşmayla geçti. Ama bunlar niye komisyondan  geçmiyor. Önerilerimiz reddediliyor" diye konuştu.

-"Tüketiciyi koruyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Genel Kurul'da milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Dövize endeksli kredi alarak borçlanan vatandaşlarla ilgili bir soru üzerine Yazıcı, bununla ilgili önerge olduğunu anımsatarak, mağdur sayısının aşağı yukarı 7 bin dolayında olduğunu söyledi. Yazıcı, "Bu yasaya monte etmek suretiyle çözümü uzayan, etkileyen sakıncaları yoksa o önergeyi kabul edeceğiz ama o hesabı çıkartamazsak bundan sonra ki herhangi bir kanuna monte etmek suretiyle veya bir teklif şeklinde o sorunu çözmemiz gerektiği kanısındayım" dedi.

Yazıcı, finansal okuryazarlıkla konusunun Bankalar Birliği ve Hazine'nin görev alanı olduğunu belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın tüketici sözleşmelerindeki edinmenin ulusal parayla yapılmasına ilişkin sorusuna, "Böyle bir şey öngörülmesi doğru mu?" sorusuyla karşılık verdi.

Tanal'ın, "İsviçre'de örneği var. O tüketicisini koruyorsa biz niye korumayalım?" ifadesi üzerine Yazıcı, "Tüketiciyi koruyoruz. Onun için burada varız. Burada abesle iştigal etmiyoruz. Tüketicimizi, 76 milyon tüketiciyi, onun içinde hepimiz varız. Hepimizin hukukunu korumak üzere yeni bir yasa çıkartıyoruz. Dolayısıyla ulusal para şeklinde bir düzenlemenin küresel ekonomik anlayışa, serbest piyasa ekonomik kurallarına çok uygun düşmeyeceği kanısındayım" dedi.

İsviçre'de tüketiciyi koruma kanunu bağlamında vadeden önce ödeme yapılması halinde tüketiciye iskonto şanşı verilmesiyle ilgili de Yazıcı, şunları söyledi:

-"Hakkaniyete uygun"

"Tüketiciye mal, ürün satan, hizmet sunan ticaretini düşünecek. Esas olan burada hakkaniyete uygun ücretlendirmenin yapılıyor olmasıdır. Bu, bankanın finansmanını kredi olarak kullanmışsa ve sözleşmeden önce de bunu iade ediyorsa onun koşullarını düzenledik. Bankalar bir planlama yapar. Bankalar sadece kendi öz kaynaklarını kullanmaz. Yabancı sermaye, uluslararası düzeyde dolaşan sermayeden de aktarma yapmak suretiyle elbette ki müşterilerini kredilendirir, ona göre bir planlama yapar. O düzenleme onun için getirilmişti ama yapılan hesaplamada o düzenlemenin yani erken ödeme halinde tüketiciye yüklenen tazminat yükümlülüğünün bankalara fazla bir yük getirmeyeceği kanısına dün akşam vardık. O düzenlemeyi de ona göre revize ettik."

"Vejateryen etiketliler" ile alakalı soruya da Yazıcı, "Bu yasanın uygulamasıyla alakalı aşağı yukarı 20'yi aşkın ikincil düzenleme öngörülüyor. Sanırım, o düzenlemeler kapsamında o konuya da bir çözüm getirebiliriz" yanıtını verdi.

Yazıcı, Tüketici Konseyi'nin yeni yapısıyla birlikte daha etkin, daha üretken hale getirilmesini sağlama noktasında kararlı duruşları olduğunu ve bunu gerçekleştireceklerini söyledi.

Cezaevlerini rekabete açıp oradaki hükümlü ya da tutukluların tüketici ihtiyaçlarını giderme bağlamında serbest piyasa ortamı oluşturamayacaklarını ifade eden Yazıcı, "Ama onların hak ve hukukunu, en azından onlara sunulan ürünlerin sağlık ve içerikleri itibarıyla ve elbette ki fiyatları itibarıyla gerekli koruyucu önlemlerin alınması gerektiği görüşüne katılıyorum" şeklinde konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement