TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Rize ve Trabzon'da ceza infaz kurumlarındaki incelemeleri içeren alt komisyon raporunu kabul etti.
Komisyon, Rize'de L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Trabzon'da Of K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mahpus Bölümü ve E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda alt komisyonun yaptığı incemelelere yönelik raporu görüşmek üzere, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı.
Toplantının başında söz alan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, komisyon gündemi oluşturulmadan önce kendilerinin de önerilerinin alınması gerektiğini söyledi.
Gök, 12 Aralık'ta Komisyon Başkanlığı'na dilekçeyle başvurarak, 6 Aralık 2013'da Hakkari Yüksekova'da üç vatandaşın hayatını kaybettiği olaylara ilişkin alt komisyon kurulmasını önerdiğini anımsattı. Gök, bu konunun gündeme alınmaması ve tartışılmamasından üzüntü duyduğunu dile getirdi.
İşkenceyi önleme ulusal mekanizmasının, Bakanlar Kurulu kararıyla İnsan Hakları Kurumu'na verilmesinin yanlış olduğunu savunan Gök, bu konunun komisyonda ele alınmasını istedi.
Gök, internet düzenlemesi, HSYK Yasası, demokratikleşme paketi ve diğer yasalarla ilgili komisyon olarak yön vermeleri, komisyon olarak bu konularla ilgili değerlendirme yapmaları gerektiğini söyledi.
Levent Gök, Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün valilik kanalıyla yaptığı başvuru üzerine Ankara'nın bazı ilçelerinde genel arama kararı vermesini de eleştirerek, bu konuya itiraz edeceklerini belirtti.
AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, mahkemenin, hangi gerekçeyle, hangi bilgiye dayanarak bu kararı verdiğini bilmediklerini ancak mahkemelere itiraz yolunun belli olduğunu dile getirdi.
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, dosyayı görmeden yorum yapmalarının doğru olmadığını kaydetti.
Dağ, İnsan Hakları Kurumu ile ilgili yasa tasarısı hazırlandığını belirtti.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Engin Alan'ın cezaevinde olduğunu, komisyon olarak bazı şeyler yapılabileceğini söyledi. Doğru, "Tutuklu diğer milletvekilleri dışarı çıkarıldığına göre Alan'ın orada olması, TBMM için üzüntü kaynağı olmalı, bununla ilgili ne yapılabileceğine dair düşünce olmalı" dedi.
Doğru, Doğu Türkistan'da insan haklarına ilişkin sıkıntılar bulunduğunu ifade ederek, komisyonun burayı ziyaret etmesini talep etti.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Orta Afrika'da Müslüman katliamı olduğunu, bu konuda Dışişleri Bakanlığı ile temasta bulunabileceğini kaydetti.
Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, komisyonun harıl harıl çalışmasını istediğini ancak bazen toplantıyı açacak sayıda milletvekili bulmakta zorlandıklarını belirtti.
Alt komisyonların çoğunun ortak önergelerle kurulduğunu anımsatan Üstün, Ali kıran baş kesen olmadıklarını, önergeleri süzerek gündem belirlediklerini ifade etti.
-"Ellerini uzatmadılar"
CHP'li Gök, Uludere'de yakınlarını kaybeden ailelerin dün Meclis'te olduğunu ve Üstün ile randevuları varken görüşemediklerini belirterek, bunun nedenini sordu.
Üstün, ailelere değer ve saygı gösterdiğini, randevu verdiğini anlattı. Üstün, elini uzatmasına rağmen ailelerin ellerini vermediğini, masada yanlarına çağırdığını ancak ailelerin karşı tarafta oturmayı tercih ettiğini söyledi. Üstün, "Devlet, millet katında, millet geleneğinde böyle birşey var mı?" diye sordu.
Üstün, "Böyle bir tarz gösterirseniz sizinle nasıl toplantı yapacağız? O zaman buyurun toplantı bitmiştir" diyerek, toplantıyı bitirdiğini aktardı.
-"Komisyonun ayağı uğurlu geliyor"
Toplantı sırasında Üstün, Anayasa Mahkemesi'nin Ergenekon davası tutuklusu eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun tedbiren tahliyesine karar verdiğini, komisyon üyelerine duyurdu.
Bunun sevindirici bir gelişme olduğunu dile getiren Üstün, "İnşallah diğer hastalar için de aynı gelişmeler yaşanır" dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, bunun sevindirici olduğunu ancak daha kötü durumda olanların da bulunduğunu söyledi.
BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, "Adamın çıkmasından yanayım. Ancak ondan bin kat kötü durumda olanlar var. Demek ki sahipli olacaksın, sahipsiz olduğunda olmuyor" diye konuştu.
Adli Tıp'ta bir sorun olduğunu ifade eden Üstün, cezaevleri alt komisyonunun, kurumdan uzmanlar çağırarak, sürecin neden geç işlediğinin değerlendirilmesini istedi.
Üstün, Adli Tıp raporları gelmeden mahkemelerin karar veremediğini, Cumhurbaşkanı takdir kullanacaksa, kullanamadığını vurguladı.
Üstün, komisyonun ayağının uğurlu geldiğini, geçen hafta Silivri'de Hilmioğlu'nu, 15 gün önce de Numune Hastanesi'nde bir hastayı ziyaret ettiğini, her iki kişinin de tahliye edildiğini söyledi. Üstün, "Hastaların ismini verin, tahliye yolu açılıyor" diye espri yaptı.
Komisyonda Cezaevleri Alt K Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, incelemeleri hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi.
Konuşmaların ardından rapor kabul edildi. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?