TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda, Mülteciler ve Sığınmacılar Alt Komisyonu'nun Ege kıyılarındaki yasadışı göçe ilişkin hazırladığı rapor kabul edildi.
Komisyon, Ege kıyılarında gerçekleşen yasadışı göç hakkındaki inceleme raporunu görüşmek üzere, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığında toplandı.
Toplantıda, rapora ilişkin bilgi veren Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Avrupa ülkelerine yasa dışı yolla geçişin en çok Ege kıyılarından Yunan adalarına doğru yapıldığına dikkati çekti.
Bu yasa dışı geçişler sırasında kullanılan deniz araçlarının batması sonucu ölümler meydana geldiğine ve insani trajediler yaşandığını hatırlatan Dal, şunları söyledi:
"Komisyonumuz yasadışı geçişlerin en çok olduğu Aydın'ın Kuşadası ve İzmir'in Çeşme ilçelerindeki kıyı şeridinde incelemelerde bulunmuştur. Aldığımız bilgiler çerçevesinde, yasal ve yasadışı olarak ülkemize giriş yapan yabancılar öncelikle İstanbul'da toplanıyorlar. Oradaki organizatörler tarafından Antalya, Aydın, İzmir, Trakya'daki illerimize getiriliyor. Yine buradaki organizatörler tarafından teslim alınıp, çeşitli deniz araçlarıyla Yunan adalarına geçişleri yapılıyor. Yasadışı göçe organizatörlük yapanların büyük kısmı Türkiye vatandaşı olmakla beraber Yunanistan, Gürcistan, Ukrayna, İran, Irak, Suriye, Rusya, Çeçenistan, Filistin ve Çin vatandaşları."
Dal, göçmenlerin yasadışı göç amacıyla en sık kullandığı deniz aracının lastik botlar olduğunu belirterek, bunun yanında balıkçı teknesi, sürat teknesi, sandal, özel yat gibi araçların da kullanıldığını kaydetti.
Türkiye'nin gelişmiş, zengin batı ülkeleri ile yoksul ve şiddet sarmalındaki ülkeler arasındaki konumu nedeniyle dünyadaki temel göç yollarından birini oluşturduğunu vurgulan Dal, her iki bölge arasındaki refah seviyesi ortadan kalkmadan bu göç hareketliliğinin bitmeyeceğini vurguladı.
Dal, doğudan batıya göçün durmasının ancak kaynak ülkelerin istikrara kavuşması, ekonomik yönden toparlanması, iş imkanların çoğalması ve çeşitlenmesiyle mümkün olacağını söyledi.
Daha sonra rapor komisyonda kabul edildi.
Bu arada İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tali komisyon olarak Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nı da görüşerek, benimsedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM İnsan Hakları Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?