AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, "Somada'daki firmalar, iş kazalarını önlemek için mevzuatın istediği tüm önlemleri almasına rağmen işin doğası gereği tehlikeli ve ağır işlerde zaman zaman istenmeyen kazalar olmaktadır" dedi.
CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için Soma'daki maden ocaklarındaki ölümlere ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.
AK Parti Manisa Milletvekili Yurttaş, yeraltı kömür madenciliğinin dünyanın en ağır, tehlikeli işleri arasında yer aldığını ifade etti.
Yurttaş, Soma'daki maden işletmelerinin madencilik sektörü açısından dünyadaki ve Türkiye'deki pek çok madene göre daha iyi konumda olduğunun, rakamlarla ortaya çıktığını kaydetti. Yurrtaş, "Somada'daki firmalar iş kazalarını önlemek için mevzuatın istediği tüm önlemleri almasına rağmen işin doğası gereği tehlikeli ve ağır işlerde zaman zaman istenmeyen kazalar olmaktadır" dedi.
AK Parti'yi işçi ve özgürlük düşmanı gibi göstermenin kimsenin haddine olmadığını ifade eden Yurttaş, iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlemler aldıklarını, yasa çıkardıklarını söyledi.
Taşeron işçilerle ilgili yasayı da bu dönem getireceklerini dile getiren Yurttaş, taşeron işçilerin kaygı ve endişelerinin giderileceğini kaydetti.
-Kürsüde baret gösterdi
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma'da maden ocaklarındaki patlamalarda işçilerin hayatlarını kaybettiğini söyledi.
Elindeki bareti gösteren Özel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda "Somalı işçi kardeşlerim burada mı?" diye sorduğunda, işçilerin baretlerini kaldırarak, bir gün önceden madende yemek fişleri toplandığı için neşesiz, heyecansız şekilde cevap verdiğini savundu.
Özel, dünyanın hiçbir yerinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlarının kazalardan sonra "Öldüler ama cesetleri yanmadı, güzel öldüler", başbakanların da "Bu mesleğin fırkatında ölüm var" demeyeceğini belirtti. Özel, bu durumlarda başbakanların istifa ettiklerini savundu.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, maden kazalarını azaltmak için denetimin savsaklanmadan yapılması gerektiğini belirtti. Akçay, iktidarın en zayıf olduğu, yanlış yaptığı işlerin başında genel olarak denetim konusunun yattığını savundu.
Denetimin etkin kılınması, yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi, maden ocaklarında taşeron sisteminin kaldırılmasını öneren Akçay, ILO'nun madenlerdeki işçi sağlığına ilişkin sözleşmenin onaylanmasını istedi.
Akçay, maden işçilerinin ücretinin yetersizliğine işaret ederek, iş güvenliğin taşeron patronların iki dudağı arasında olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?