TBMM Genel Kurulu'nda, HSYK ile ilgili teklifin görüşmelerine geçilmeden tartışma yaşandı.
AK Parti Grup önerisinin kabul edilmesinin ardından, CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan'ın yapı denetimine ilişkin yasa teklifinin İçtüzük uyarınca ilgili Komisyonlarda 45 gün içinde görüşülmemesi nedeniyle doğrudan gündeme alınma önergesi görüşülerek reddedildi.
Birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut'un gündemin "tasarı ve teklifler ile komisyonlardan gelen işler" kısmına geçilerek, HSYK ile ilgili yasa teklifinin görüşüleceğini söylemesine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural itiraz etti. Bu sırada Hükümet ve Komisyon, Genel Kurul'da kendilerine ayrılan yere geçti.
Vural'ın, "Rapor bastırılıp dağıtılmadığı için teklif görüşülemez. Gündem sırası olmayan bir konunun görüşülmesi İçtüzüğe aykırıdır. İçtüzüğe uygun hazırlanmış rapor olmadığı için görüşülemez" demesine Yakut, konuyla ilgili usul tartışmasında görüşlerine cevap verdiklerini söyledi.
Teklifle ilgili "tali komisyon"olarak belirlenen Anayasa Komisyonu'nun çelişkileri olduğunu savunan Vural, düzenlemenin görüşülemeyeceğini söyledi. Yakut, Vural'a "Niye bağırıyorsunuz, ne olacak yani?" karşılığını verdi.
Bu sırada MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da ayağa kalkarak Yakut'a itiraz etti.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da yerinde kalkarak, Anayasa Komisyonu raporunun sıra sayısı almadığını belirterek, Yakut'a hitaben, "İçtüzüğü ihlal edemezsiniz, yorum yapamazsınız. Böyle bir ayıba, rezalete, hukuk kepazeliğine müsaade edemezsiniz. Böyle bir kepazelik Meclis'in tarihinde olmamıştır. Kanunlara, Anayasaya ve İçtüzüğe uygun hareket etmeniz gerekir. Rapor İçtüzüğe uygun bastırılıp dağıtılıncaya kadar ara verin. Bu sabah TBMM Başkanlığı'na yazı yazdık. Resmi bir cevap bekliyoruz. Ayrıca teklif Anayasaya aykırıdır. Bu nedenle görüşmelerin başlamaması gerekir. Başlatırsanız İçtüzüğü ihlal etmiş olursunuz. Ayrıca Cumhurbaşkanı da düzenlemenin doğru olmadığını, Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini altını çizerek Parlamentoya ve kamuoyuna mesaj vermiştir" dedi.
Yakut, Başkanlığın Anayasa Komisyonu raporu üzerinde yapacağı bir işlem bulunmadığını söyledi.
MHP'li Vural'ın "Tutumunuz hakkında usul tartışması istiyorum. Bu işi bilmiyorsunuz" demesine Yakut, "Hangi tutumum? Neyin usul tartışması? Biraz önce yaptık. Bunun usulü vardır, sizin gibi ortada bağırarak istenmez ki...Öğrenmek için buradayız" karşılığını verdi.
Vural'ın "usul tartışması açıyorum" demesine Yakut, "Açıyorum ne demek? Bir usul tartışması yaptık, bir daha açılmaz" dedi.
Yakut'un teklifin "temel kanun" olarak görüşüleceğini söyleyerek, ilk konuşmayı yapacak olan BDP Grubu adına Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ı kürsüye çağırması üzerine Genel Kurul karıştı. Vural, Altay, AK Parti grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş ile Nurettin Canikli, Başkanlık Divanı önüne gitti. Altay'ın elini kürsüye vurarak tepki göstermesi üzerine Divan önünde kalabalık oluştu. Meclis idare amirleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bazı milletvekilleri de Divan önüne giderek tartışmayı önlemeye çalıştı.
Yakut'un, milletvekillerini yerlerine oturmaları konusunda uyarmalarına muhalefet milletvekilleri tepki gösterince, "oturmayın, ayakta durun" demesini AK Parti milletvekilleri alkışla karşılık verdi. Yakut, milletvekillerinin sözlerinin tutanaklara geçtiğini söyledi.
Yakut, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verirken, grup başkanvekillerini de görüşmeye çağırdı. Aranın ardından yeni bir usul tartışması açıldı. Daha sonra HSYK ile ilgili yasa teklifinin görüşülmesine geçildi.
-Meclis hafta sonu da çalışacak
Genel Kurul'da, AK Parti'nin, Meclis'in çalışma programına ilişkin grup önerisi kabul edildi. Buna göre; HSYK'nın yapısında değişiklik öngören yasa teklifi gündemin ön sıralarına çekilirken, Genel Kurul hafta sonu da dahil olmak üzere çalışacak. Genel Kurul saat 14.00-24.00 arası çalışacak. Günlük programın tamamlanamaması halinde çalışmalara 24.00'den sonra da devam edilecek.
Grup önerisi üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti'nin 17 Aralık'tan sonra telaş içine girdiğini savunarak, "Siz 'çete, paralel devlet, örgüt var' diyorsunuz. Siz beraber değil miydiniz? O zaman çeteye ve örgüte yardım ve yataklık suçundan yargılanmalısınız. 'Bu kantar bir gün sizi de tartar' dedik inanmadınız. Tartmaya başladı ve aklınız başınıza geldi" diye konuştu. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?