HDP'nin ekonomik yaşamı derinden etkileyen uygulamaların tüm boyutlarıyla değerlendirilmesine ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için söz konusu önerisini TBMM Genel Kuruluna getirdi.
Partisinin önerisi üzerinde söz alan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası devletin yeniden dizayn edildiğini savundu. Irgat, 2000'li yıllardan bu yana tarım politikasını aslında Dünya Bankasının belirlediğini ve AK Parti hükümetleri döneminde bu politikalar dışında hiçbir politikanın hayata geçirilmediğini ileri sürdü.
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı da gübre ve mazot fiyatları ile birlikte her şeyin ücretinin arttığını, buğday fiyatlarının gerilediğini söyledi.
Tarım ürünlerinin de artık ithal edilmeye başlandığına dikkati çeken Varlı, "Canlı hayvan ithalata açıldı, fon düşürüldü. Et fiyatlarının yükselmesi üreticinin kabahati midir? Kendim de büyükbaş, küçükbaş üreten bir çiftçi kardeşinizim. Biz eti 18 liraya kestiriyoruz. Kasapta 50-60, markette 70 lira. Kim kazanıyor bundan parayı? Aradaki tüccar kazanıyor. Gelin bu aracıyı kaldıralım." dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Türkiye'nin hızla siyasal ve ekonomik açmaza doğru ilerlediğini savundu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL ilan edildiğini anımsatan Emre, "OHAL ile birlikte parlamentonun işlevsiz bırakıldığı bir süreci yaşıyoruz." ifadesini kullandı.
AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider ise KHK'ların tarıma, sanayiye, ekonomiye ve günlük hayata etkisinin konuşulabileceğini ama bunların hepsinin sağlıklı bir şekilde ele alınabilmesi için birinci şartın devletin varlığı olduğunu kaydetti.
Gizligider, "Bir yıl önce bugün, bu çatıya atılan bombalarla devlet yok edilmeye çalışıldı. Devlet yoksa hiçbirimizin hakkı, hukuku, ekonomisi, tarımı, ticareti de yok. Hainler, hizmet ettikleri efendileri tarafından kendilerine verilen devletimizi yıkmak, milletimizi bölmek, bayrağımızı indirmek ve 100 yıl önce yarım kalmış hesabı bitirebilmek için son olarak FETÖ maşasını kullandılar." değerlendirmesini yaptı.
Gizligider, 2017'nin ilk çeyreğinde kış dönemi olmasına rağmen tarımda yüzde 3.2 büyümenin olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?