TBMM Genel Kurulu'nda, çocuk ve gençlerdeki şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen şiddet olaylarının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporu ele alındı.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Komisyon Başkanı Halide İncekara, 4 ay süren çalışmalar sonucunda 500 sayfalık rapor hazırlandığını belirterek, Meclis'te son günlerde yaşanan gerginliklere de dikkat çekti. ''Meclis'te şiddet inceleme komisyonu kurulacak gibi" diyen İncekara, "Az önce burada bulunan çok sayıdaki milletvekili, şiddet bittikten sonra buradan ayrıldı. Meclis'te yaşanan şiddet olaylarının kaynağı, sert davranılması, alay edilmesi, lakap takılması ve kendisine olumsuz davranılması olarak
algılanabilir'' diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, rapor üzerinde yaptığı konuşmada, "Böyle bir komisyonun çalışmasının bizim için yol gösterici olacağını ifade ettik. Son derece derli toplu rapor hazırlanmış. Bin sayfalık kitap olabilecek bir doküman. Boşa gittiğini söylemek mümkün değil. Raporların yaptırımı yok. Dokümanın yararlı olacağını, tespitlerin ve teşhislerin problemlerin çözümündeki önerilerin faydalı olacağını ifade etmek istiyorum" dedi.
Raporun görüşülmesi sırasında, AK Parti'li Komisyon Başkanı Halide İncekara ile Komisyon üyesi CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce arasında tartışma çıktı. CHP'li İnce, okullarda yaşanan şiddet olaylarından örnekler vererek, bu kurumlardaki şiddeti önleyecek birimin Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü olduğunu söyledi. ''Asıl şiddet burada var'' diyen İnce, genel müdürlükte şiddetin önlenmesiyle ilgili projenin başındaki kişinin gördüğü psikolojik şiddet
nedeniyle emekliye ayrıldığını savundu. İnce, ''Kendisi sorunlu bir genel müdürlük, kendisi psikolojik şiddet üreten bir genel müdürlük mü sorunu çözecek? Doğrusu merak ediyorum'' şeklinde konuştu.
İnce, komisyon raporu hazırlanırken uzmanların yazdıkları görüşleri Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı'na götürerek onay aldığını ileri sürdü. Bunun üzerine söz alan Komisyon Başkanı Halide İncekara, İnce'nin komisyon toplantılarına 3-4 kez katıldığını belirterek, ''Biz uzman arkadaşlarla gece gündüz çalışırken, sizin arkadaşlara yumruk atan görüntüleriniz gazetelere yansıdı'' dedi.
Bunun üzerine İnce, ''Ben kimseye yumruk atmadım. Böyle bir şey varsa ben milletvekilliğinden istifa ederim. Bu, bir iftiradır. Yalan söylüyorsunuz. Komisyon toplantısına katılmadıysam, bunun hesabını grubuma veririm. İster katılırım ister katılmam'' diye bağırdı.
İncekara da, fotoğrafla ilgili sözlerini düzelttiğini belirterek, "Şu anki davranışlarınızla şiddet eğilimini göstermiş oldunuz. Bağırmaya, çağırmaya gerek yok. Kırdıysam özür dilerim" dedi.
İnce'nin komisyon çalışmaları sırasında da benzer davranışları sergilediğini savunan İncekara, milletvekillerinin birbirini sevmek zorunda olduğunu söyledi. ''Çocuklar bizi örnek alıyor'' diyen İncekara, şiddetin görüşüldüğü bir
toplantıda milletvekillerinin el kol hareketleri yapmaması gerektiğini belirtti.
İncekara, Meclis'te kadınların sayısının artırılması yönünde görüşler bulunduğunu da ifade ederek, ''Hanımlar bu tür kaba kuvvete alışık değil. Böyle davrananlar yüzünden kadınlar buraya (Meclis'e) gelmek istemiyor'' ifadelerini kullandı.
CHP'li İnce'nin ısrarla söz talep etmesi üzerine Başkanvekili İsmail Alptekin, ''Özür diledi. Elinizi mi öpecek? Çocuklarla ilgili bir rapor görüşüyoruz. Ortalığı germeye değer mi?'' diye konuştu.
Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan Muharrem İnce, okullardaki şiddet görüşülürken Araştırma Komisyonu Başkanı'nın sözlü şiddetini yadırgadığını söyledi. İncekara'nın mesleğini bilmediğini ifade eden İnce, ''Ama dedikodu kültürünün Meclis'e yansımasının çok tehlikeli sonuçları olacağını düşünüyorum. Bu, hiç doğru değil. Allah insanı kuru iftiradan korusun'' şeklinde konuştu.
İnce, dün Mecliste bir şiddet olayı yaşandığını, ama kendisinin o sırada Yalova'da olduğunu ifade ederek, ''Önce bana iftira atacaksınız, sonra size çok sert tepki gösterilince de diyeceksiniz ki 'Ben bayanım. Bana kibar ol'. Önce size kibar davranılmasını hak edeceksiniz'' ifadelerini kullandı.
CHP Denizli Milletvekili ve Komisyon üyesi Mustafa Gazalcı, çalışmalar sırasında 132 kişinin bilgisine başvurduklarını, 11 ildeki okul ve çocuk cezaevlerinde incelemelerde bulunduklarını kaydetti. ''Şiddet olayları sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunu'' diyen Gazalcı, dünyada bir yılda 1.6 milyon kişinin şiddet nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi. Gazalcı, ''Gençlere boş zamanlarını değerlendirmeleri için iyi şeyler verilmeli. İyi şeylerle uğraştırırsanız, terörle ilgilenmezler. İnsanlar suçlu
doğmaz, ama suç işlenen ortamda doğabilirler'' diye konuştu.
AK Parti Manisa Milletvekili Hakan Taşçı, şiddetin toplumun tüm kesimlerinde ''sıradanlaştığını'' söyledi. Pek çok argo kelimenin veya küfrün günlük konuşmalarda kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Taşçı, ''Çocukların okul öncesi eğitimle sosyalleşmeleri hızlandırılabilir'' dedi.
CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise, raporla ilgili yaptığı konuşmada, raporda Meclis soruşturması açılmasına yönelik öneri olması gerektiğini söyledi. ''Rapor çıktı da ne oldu. Komisyon çalıştı, işini bitirdi de şiddet durdu mu?'' diye soran Altay, ''Okulda, çarşıda, pazarda, stadyumlarda, geçimsizlik yüzünden aile içinde şiddetin artmasının sorumlusunun hükümet olduğunu'' savundu.
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, her şeyin ailede başladığını vurgulayarak, şiddetin ekonomik nedenler ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Kurtulmuşoğlu, ''Suçlardan ve şiddet olaylarından kurtulmak için ülke olarak ekonomik sorunları çözmeliyiz'' dedi. Televizyonlarda yayınlanan ''televole'' programlarını eleştiren Kurtulmuşoğlu, ''Televolelerde biraz da eğitim verilse, başarılı ilim adamlarını gösterseler. Gençler ya topçu ya popçu olmak istiyor. Gençlere biraz da
ilim adamlığı özendirilmelidir'' diye konuştu.
(AU-CC-CC-Y)
Son Dakika › Politika › TBMM'de 'Şiddet' Ele Alındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?