TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Nereye gitsek en az 4 Türk dizinin seyredildiğini meclis başkanları, bakanlar, başbakanlar söylüyor. Kendileri de seyrediyor. ya eşleri, ya kendileri tümünü seyredemese bile bir kaç bölümünü seyrediyor. Hiç şüphesiz bunlar belgesel niteliğinde değildir elbette ama hayatın kendisiymiş gibi bir algılamanın olduğunu görmemiz lazım. Onun için bu imkandan da istifade edilmeli; belki kadın erkek fırsat eşitliğinin, toplumun geleceği bakımından ne kadar önemli olduğunu gösterecek önemli bir enstrümandır" dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun 4. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Meclis'te "Karar Alma Mekanizmalarında Kadın" konulu panel düzenlendi. Panele TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanısıra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ve milletvekilleri katıldı. Panelin açılışında bir konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Kadın erkek arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak için ciddi bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Mevzuat düzenlemesi tek başına sorunu hem bu alanda hem başka sıkıntılı alanlarda ortadan kaldırmak için yetmiyor" dedi.
Bir farkındalık oluşturulması gerektiğini belirten Çiçek, "Ne kadar doğru şeyler yapsanız da söylerseniz de bunu topluma mal edilemiyorsa, o zaman belli sayıda insan bunun farkında oluyor" diye konuştu.
Olumsuz örnekler hariç medyada medyanın bu konuya ilgisinin de farkındalık oluşturması bakımından önemli olduğunu kaydeden Çiçek, Türkiye'de çekilen dizilerin Türkiye'nin tanıtımı açısından bazı yönleriyle olumlu bazı yönleriyle olumsuz, inanılmaz derece imaj sağladığını ifade etti. Yurtdışında Türk dizilerin çok izlendiğini belirten Çiçek, "Nereye gitsek en az 4 Türk dizinin seyredildiğini meclis başkanları, bakanlar, başbakanlar söylüyor. Kendileri de seyrediyor. ya eşleri, ya kendileri tümünü seyredemese bile bir kaç bölümünü seyrediyor. Artık küresel dünyada yaşadığımıza göre Türkiye'de olup bitenleri sadece biz değil tüm dünya, ülkede ne olup bittiği, ne yapılmak istendiği, bununla ilgili bilgi sahibi oluyor. Hiç şüphesiz bunlar belgesel niteliğinde değildir elbette ama hayatın kendisiymiş gibi bir algılamanın olduğunu görmemiz lazım. Onun için bu imkandan da istifade edilmeli, belki kadın erkek fırsat eşitliğinin, toplumun geleceği bakımından ne kadar önemli olduğunu gösterecek önemli bir, enstrümandır" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, demokrasinin karşı tarafı anlama, uzlaşma ve bunu davranışa dönüştürmekten geçtiğini herkesin bunu anlaması ve içselleştirmesi gerektiğini ifade etti.
Panelde, bir konuşma yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'in "kadın" yerine "bayan" ifadesi kullanması AK Partili Öznur Çalık ve bazı kadınlar tepki gösterdi. Bunun üzerine Sever bayan ifadesini değiştirerek konuşmasına kadın ifadesini kullanarak devam etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise kadın istihdamının yarıya yaklaştığını belirten Kılıç, kadın yöneticilerin düşük oranını zaman içinde telafi edeceklerini belirtti.
Bakanlıktaki yönetici pozisyonlarına kadın başvuru sayısının neredeyse hiç olmadığını belirten Kılıç, açığın kapatılmasında komisyondan yardım istedi. Kılıç, "Bir üst düzey erkek yönetici adayı geldiğinde çocuk sayısını, çocuklarının kaç yaşında olduğunu, annesi ya da kayın validesinin yakında olup olmadığını, seyahat engeli olup olmadığını soranımız çok azdır. Kadın personel daire başkanlığına bile talip olsa 'kaç çocuğunuz var, kaynananız yanınızda mı, çocuklarınıza bakacak kimseniz var mı' diye sorular arka arkaya geliyor" diye konuştu.
Sever'in bayan sözüne ve gelen tepkilere atıfta bulunan Kılıç, toplumun kadına ve bayana farklı anlamlar yüklediğini belirterek, bu farkın Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun gidermesini istedi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › TBMM'de 'Karar Alma Mekanizmalarında Kadın' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?