Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "İş çocuklara kalsaydı bu anayasa çıkmıştı. Sorun çocuklarda değil büyüklerde" dedi.
81 ilden gelen Çocuk Hakları Komitesi üyesi 162 çocuk, 14. Ulusal Çocuk Forumu dolayısıyla TBMM'de bir araya geldi.
Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, kutsal çatı altında her yıl beraber olduklarını anımsattı. Şahin, TBMM'nin, Türkiye'nin, milletin nabzının, kalbinin attığı yer olduğunu ifade ederek, "Bu nabza, kalbe, çocuk bakışıyla bakmak, sizlerin bakışının sorunun değil çözümün parçası haline getirmek için buradayız" dedi.
Şahin, 81 ilden gelen çocuklara, kattıkları zenginlikten, Anadolu'nun sesini, gökkuşağının bütün renklerini Meclis'e getirdiği için teşekkür etti.
Bakan Şahin, çocukların demokratik olgunluk gösterdiğini, temsilcilerini seçtiğini kaydetti.
Çocuğu merkeze alan, onun yaşam kalitesini yükselten bir anlayışla yola çıktıklarını kaydeden Şahin, "Bugün nasıl bir dünya istiyorsunuz, hayal ediyorsunuz, hedefliyorsunuz sorusunun cevabını, nasıl bir çocuk planlamanız, çocuk stratejik eylem planınız var, bunun için ne yapıyorsunuz, yarın biçeceğiniz şeyi bugün nasıl ekiyorsunuzun cevabını vermek gerekiyor" diye konuştu.
Şahin, çocukların büyüklere çok büyük ders verdiğine işaret ederek, "Geçen yıl çok önemli bir çalışma yaptınız. Anayasa için birleştiler, çocuk gözüyle nasıl bir anayasa olması gerektiğini çalıştılar. Bitirdiler, iş çocuklara kalsaydı bu anayasa çıkmıştı. Sorun çocuklarda değil büyüklerde. Bu büyüklerin sizden öğrenmesi gereken çok şey var" görüşünü dile getirdi.
Hukuk devleti normlarında yapılması gerekenleri, gerçekleştirmeleri, diğer taraftan kurumsal altyapılarını güçlendirmeleri gerektiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun için iki önemli şey var: Yaşamdan, doğumdan gelen haklar var. Bu hakların çocuklar tarafından mutlaka kullanılması gerekiyor. Eğitim, sağlık hakkı en temel insan hakkı. Çocuklarımızın, bölgesi, dili, dini, mezhebi, cinsiyeti ne olursa olsun bu haklardan eşit şekilde yararlanması, fırsat eşitliği verilmesi, her türlü ayrımcılığı yok etmemiz lazım. Bu iki temel hak konusunda hep pozitif ayrımcılık yaptık. Ülkemizde artık doğan çocuk, sigortalı doğuyor. Anası, babası işçi, çiftçi emekli olsun 18 yaşına kadar sağlık imkanından yararlanıyor. Ülkemizde çocuklar, temel eğitimde kız ve erkekler, yüzde 99 gibi önemli bir oranda eğitim hayatına başlıyor. Bu eğitim hayatını, üniversite sonuna kadar tamamlamamız lazım. 4 artı 4 artı 4, beraberinde zorunlu eğitimi getirdi. Çocuklarımızı örgün eğitim içinde tutmamız gerekiyor. Bunu başardığımızda hepimizin içini acıtan çocuk gelinler sorununu da otomatik olarak çözmüş olacağız. Kız çocuklarının, başka şehirde üniversitede okutulmaması sorunu vardı. Şimdi her şehirde üniversitemiz var. Bu rakamlara öyle güzel yanıtı ki... Son 10 yılda üniversiteye giden kız öğrenci sayımız yüzde 14'lerden bugün yüzde 40'lara çıktı. "
Şahin, internet, bilgi ve teknoloji çağında olduklarına işaret ederek, bunun, ailelere ve çocuklara büyük sorumluluklar getirdiğini kaydetti. Şahin, çocuğun bastığı bir tuşun, bütün dünyayı çocukların odasına getirdiğini vurgulayarak, "Bütün dünyanın nimetlerinden yararlanırken size gelecek zararları yönetebilmek şuuruna, erdemine sahip olmanız lazım. Gelen bilgiyi iyi şekilde analiz edip, size zarar verecekleri ayırt etmeniz lazım. Bize düşen şey, bütün yasakları, ayrımcılığı yok edip, dünyada ne varsa size sunabilmek. Size düşen de bu hak ve özgürlüğü kullanırken, sorumlulukları da yüreğinizde hissetmeniz" diye konuştu.
İhtiyaçların değiştiğine işaret eden Şahin, zamanın ruhunu yakalamaları, çocukların beklentilerini yönetmeleri gerektiğini söyledi. Şahin, salonda bulunan çocuklara, "O yüzden kafanız, gönlünüz, ruhunuz, kalbiniz, vicdanınız çok önemli. Bakan olun, mühendis, doktor olun, ne olursanız olun en önemli şey insan olmak, insanlık değerlerini, kadın-erkek eşitliğini yüreğinizde hissetmek, özümsemek" diye seslendi.
Şahin, kimsenin, yaşamına müdahale edilmemesi gerektiğini, ailede özümsetmeleri gerektiğini ifade etti.
-"Batıcılık adına"
TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut, "Demokrasinin kalbi, özgürlüklerin merkezi TBMM'ye hoşgeldiniz" diyerek sözlerine başladı.
Milletlerin en büyük zenginliğinin, gücünün, yetiştirdiği nesiller olduğunu belirten Yakut, tüm çocukların, iyi eğitim alma hakkının bulunduğunu kaydetti.
Çocuk ölümlerinin en büyük nedenin gıdasızlık ve kıtlık olduğuna işaret eden Yakut, yeterli besin alamadığı için çocuk ölümlerinin artmasının uygar dünyada affedilemeyecek bir suç olduğunu söyledi. Yakut, insanlığın her yıl, silah için 1,5 trilyon lira harcarken, bunun küçük bir miktarını açlık içindeki çocuklar için ayırması halinde bu kötü manzarayla karşılaşmayacaklarını vurguladı.
Yakut, 1 milyardan fazla çocuğun silahlı çatışmalara tanık olduğunu, şiddet etkisi altında yaşadığını, 250 binden fazla çocuğa, silahlı gruplar tarafından silah verildiğini, 4 milyon çocuğun sıtma, ishal gibi nedenlerle hayatını kaybettiğini anlattı. Yakut, her yıl dünyada 1 milyon 300 bin çocuğun kaybolduğunu, çalındığını, kaçırıldığını, 64 milyon çocuğun küçük yaşta evlendirildiğini belirtti.
Bu rakamları çoğaltmanın mümkün olduğunu vurgulayan Yakut, bu sorunlar karşısında duyarsız, sessiz kalınmamasının, herkesin ortak düşüncesi olması gerektiğini söyledi.
Yakut, dünyada ilk kez çocuk haklarını izleme komitesi kuran, çocuk haklarıyla ilgili web sayfası açan parlamentonun TBMM olduğunu dile getirerek, kuruluş gününü çocuklara armağan eden başka bir parlamentonun da bulunmadığını vurguladı.
Çocukların yaptığı anayasa çalışmasına işaret eden Yakut, "Bizlerden de çok iyi yapacaksınız. Bu çalışmayı Uzlaşma Komisyonu'na getirirseniz zannediyorum üyeler bundan yararlanacaklardır" dedi.
Yakut, sözlerini, "Eğitimle ilgili kız ve erkek çocukların ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye'de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlış, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması. Fakat Türkiye'de batıdan gelip, okul açanlara baktığımızda, örnekler verdiğimizde Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Erkek Lisesi diye kendileri, kız ve erkek öğrenciler için özellikle Türkiye'de okullar açıp, eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek" diye tamamladı.
-"İnternete bakarken"
TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Türkan Dağoğlu, bir milletvekili, üç çocuk sahibi anne, akademisyen ve çocuk doktoru olarak, çocukların sorunlarının bir çoğunu bildiğini söyledi.
Yaşamın anne karnında başladığını ifade eden Dağoğlu, cins, ırk, hiçbir şey düşünmeden, ayırım yapmadan, bütün dünyadaki çocukların haklarını kendi çocuklarının hakkı gibi korumak zorunda olduklarını vurguladı.
Dağoğlu, çocukların, internete bakarken, web sitelerini karıştırırken neyin kendileri için yararlı olacağını bilmeleri gerektiğini belirtti.
-"Çıkan karara itiraz"
Bu arada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'e, toplantı öncesi cinsel istismar, tecavüz nedeniyle mahkum olan ancak Yargıtay tarafından bu kararı bozulan kişiye ilişkin çıkan haberler soruldu.
Bakanlık olarak müdahil olduklarını, çıkan karara itiraz ettiklerini belirten Şahin, çocuğun yanında taraf olduklarını ve hukuk mücadelesine devam edeceklerini kaydetti.
Şahin, adının Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında geçtiğine dair haberlerin sorulması üzerine Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki üst kurulun çalıştığını anımsattı. Şahin, bunlar netleşmeden bir değerlendirme yapmasının, üst kurulun, Başbakan'ın ve Genel Merkez'in iradesine saygısızlık olacağını kaydetti.
Son Dakika › Politika › Sadık Yakut Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?