Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 7 Mayıs tarihinde kabul edilen “ Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun” çerçevesinde Anayasa’da yapılan değişiklikler 12 Eylül 2010 tarihinde halkoyuna sunulacak. Köln Başkonsolosluğundan alınan bilgiye göre gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 03 Ağustos Salı günü Yüksek Seçim Kurulu’nun o çevre için belirleyeceği saatte başlayıp, 12 Eylül Pazar günü Yüksek Seçim Kurulu’nun yine o çevre için belirleyeceği halk oylamasının bitiş saatine kadar devam edecek. Yüksek Seçim Kurulu’nca hazırlanan pusulalar filigranlı sarı renkteki zarflar ile beyaz renk üzerinde “Evet”, kahverengi renk üzerinde “Hayır” ibareleri bulunan ve iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları şeklinde olacak. Uzmanlar Avrupa'da yaşayan birinci ve ikinci kuşak Türklerin Türkiye'deki seçimlere ilgi göstereceğini tahmin ederken, üçüncü ve dördüncü kuşakların ise Türkiye siyasetinden uzak olduğunu belirttiler. Doktora tezini Almanya'daki Türklerin siyasal katılımı üzerine yazan Dr. Osman Nuri Hasırcı, insanların oy kullanırken doğal olarak çıkarlarını göz önünde bulundurduklarını belirtti.
İLK KUŞAKLAR REFERANDUMA İLGİ DUYAR
Almanya'da yaşayan Türkler önceden beri zaten Türkiye siyasetine ilgi duyduklarını ve bu ilginin yeni olmadığını dile getiren Hasırcı şunları söyledi: “Almanya'da yaşayan Türkler önceden beri zaten Türkiye siyasetine ilgi duyuyorlar. Buradaki yerleşme ne kadar sağlam olursa Türkiye'deki siyasete ilgi o kadar az oluyor. Türkiye siyaseti buradaki toplumun siyasal taleplerine ne kadar buradaki siyaset kadar heyecanlı ve gelişmiş olarak cevap verirse buradaki toplumda Türkiye siyasetine o kadar ilgi duyar. Türkiye'yi takip edenler bu referanduma ilgi duyarlar. Türkiye'yi takip etmeyenler ilgisiz kalabilirler. Özelikle ikinci kuşak ilgi duyabilir. Birinci kuşak artık zayıfladığı için, yaşlandığı için ne kadar ilgi duysa da heyecanlı bir ilgi oluşmayabilir. Üçüncü kuşak kısmen ilgi duyar, ikinci kuşağın etkisinde kalarak ilgi duyabilir. Burada Türkiye'den siyasi partilerin etkilediği örgütler var. Türkiye siyasi partilerinin buradaki etkilediği örgütler üyelerini ne kadar iyi etkilerler ise, bu olguyu ne kadar iyi anlatırlarsa onlarda o kadar ilgi duyabilirler.”
OYUNUZU KULLANIN
Dr. Osman Nuri Hasırcı gerek kişinin yaşadığı ülkede, gerekse kendi ülkesinde siyasi kararların verilmesindeki katılımcılığının kişilere bir takım getirileri olacağını belirterek, “Referanduma katılım yararlı olur diye düşünüyorum. En azından bir olguyu ve nedenlerini araştırıp bilerek hareket etmek kişinin beyninin gelişmesini sağlar. Katılım zaten geliştirir, o gelişen katılım ile kişi siyaseti tanır, kanunu tanır, aleyhinde çıkacak şeyler varsa onları bilir, lehinde varsa onları bilir, aksi takdirde gelişmeyen varlıklar haline gelirler. Ben referanduma buradaki toplumun Türkiye'deki referanduma katılmasının yararlı olacağına inanıyorum ama katılır mı o artık pratikteki bir gerçek. Pratik ne gösterir zamanla daha iyi göreceğiz” şeklinde konuştu.
SEÇMEN KÜTÜĞÜNE KAYITLI OLANLAR OY KULLANACAK
Gümrük kapılarında, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olan Türk vatandaşları oy kullanabilecekler. Daha önce gümrükte hiç kullanmayan ve bu kütüğe daha önce kaydolmayan kişilerin oy kullanabilmesi için yola çıkmadan önce bağlı bulundukları konsolosluklara gidip kayıt yaptırmaları gerekiyor. Oy verme işleminde bulunacaklar, pasaportlarını sandık kurulu başkanına göstermek zorundalar. Pasaporttan başka bir belgeyle oy kullanmak ise mümkün olmayacak.
Mesut ZEYREK/ KÖLN - DHA
Son Dakika › Politika › Referandum Avrupa'da Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?