Milli İstihbarat Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin tümü üzerindeki görüşmeler, TBMM İçişleri Komisyonu'nda sürüyor.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Çözüm sürecini dinamitlemek, bu sürecin bitmesini isteyenlere asla prim vermedik ve vermeyeceğiz. Bu ülkenin insanları olarak hepimiz sorumluluk altındayız" dedi.
"Teklifin içinde İmralı görüşmelerini ilgilendiren konuların binde bir" olduğunu belirten Kaplan, dinlemeler ve bazı düzenlemelerin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Teklifi geri çekin. Güçlü bir istihbarat örgütüne ihtiyacımız var ama denetimsiz ve dokunulmazlıklarla donatılmış bir istihbarat örgütüne değil. Bu yasa çıkarsa, MİT, El Muhaberat'a; Türkiye de Esad'ın Baas rejimine dönüşür" dedi
CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, teklifle, polis devletini, tek adamlığı kurumsallaştıran bir adım atıldığını öne sürdü.
"Siyasi muhalifleri yok etmek için görev verilirse MİT bunu yapacak mı?" diye soran Dinçer, "MİT'e anayasa üzerinde yetkiler tanınıyor. HSYK gibi bu da bir panik düzenlemesidir. MİT mensuplarına, milletvekillerinin dokunulmazlığının üzerinde bir dokunulmazlık getiriliyor" ifadelerini kullandı.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, teklifin zamanlamasının manidar olduğunu söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, "Öyle geniş yetkilerle bir MİT yaratmaktayız ki paralel devlet kavramını kendimiz yasayla kurmuş olacağız. MİT'e, Anayasamızın hepimize güvence teşkil eden hükümlerinin tamamı çöpe atma imkanın veriyor" diye konuştu.
"MİT teklifi böyle geçerse hiç birimiz 'yatak odamızda MİT'ten kimse yok' diye düşünemeyeceğiz" ifadesini kullanan Ekşi, özel hayatın bu derecede ağır bir saldırıya maruz kalacağını savundu.
Ekşi, "Bu teklif, hukuk devleti tabutuna son çiviyi çakan öneri gibi görünmektedir. Cinayete, devlet yasa çıkararak izin veriyor" görüşünü öne sürdü.
-"MHP'yi dinlediniz mi, dinlemediniz mi?"
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye'de bir parti devleti zihniyeti olduğunu, teklifin kanunlaşmasının ardından ise parti devletinin bir adım ötesine geçilerek, "siyasallaştırılmış, silahlandırılmış, Başbakan'ın ifadesiyle 'herkesin inine girebilecek' yetkilerle donatılmış bir MİT ile istihbarat devleti yaratılacağını" savundu.
2011 yılı seçimleri öncesinden MHP Genel Merkezi'nin dinlendiği ve genel merkez binası önündeki şüpheli aracın MİT'e ait olduğu yönündeki iddiaları hatırlatan Bal, "Ben buradaki MİT temsilcisi arkadaşlara soruyorum: MHP'yi dinlediniz mi, dinlemediniz mi? Dinlemediyseniz niye çıkıp açıklama yapmadınız?" ifadelerini kullandı.
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da teklifin pek çok açıdan anayasa aykırı olduğuna ileri sürerek, özel hayatın gizliliğini ve basın hürriyetini ortadan kaldırdığını savundu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın istihbarat faaliyetlerinin parlamenter denetim altına alınmasına ilişkin sözlerini hatırlatan Serindağ, CHP'nin bu yöndeki teklifin iki yıldır bekletildiğini hatırlattı. Serindağ, "Bu teklifimiz iki yıldır bekletilmekteyken, sizin 'MİT, parlamentonun denetimine tabi tutulması gerekir demeniz ne kadar inandırıcıdır, kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.
MİT'e operasyonel görev yetkisi verilmemesi gerektiğini de belirten Serindağ, istihbarat yetkisi ve operasyonel görev yetkisinin bir arada bulunmasının sakıncalı olduğunu söyledi.
Teklif sahiplerinden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın zorluklarına dikkati çekerek, bu zorluklarla mücadelede MİT'in görev ve sorumluluklarına dikkati çekti. - TBMM
Son Dakika › Politika › MİT Teklifi İçişleri Komisyonu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?