MHP Grup Başkanvekili Şandır'dan Büyükşehir Yasası İçin Uzlaşma Şartı - Son Dakika
Politika

MHP Grup Başkanvekili Şandır'dan Büyükşehir Yasası İçin Uzlaşma Şartı

MHP Grup Başkanvekili Şandır\'dan Büyükşehir Yasası İçin Uzlaşma Şartı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP olarak Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı konusunda birçok itirazları olduğunu ancak uzlaşma imkanlarını bitmediğini belirterek, "Büyükşehir belediye başkanının yetkilerinin mülki hudutları kapsaması,"...

07.11.2012 14:42

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP olarak Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı konusunda birçok itirazları olduğunu ancak uzlaşma imkanlarını bitmediğini belirterek, "Büyükşehir belediye başkanının yetkilerinin mülki hudutları kapsaması, hükmünün değiştirilmesi halinde, biz diğer itirazlarımızı görüşmeye hazırız" dedi.

Şandır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şandır, bu yasayı hemen çıkartmak gibi bir zorunluluk bulunmadığını çünkü yerel seçimlerin 29 Mart 2014'te yapılacağını ve yasanın 29 Mart 2013'e kadar çıkartılmasının mümkün olduğunu söyledi. Şandır, "Bu sebeple bu yasanın aklıselimle, sağduyuyla hükümet tarafından geri çekilmesi, muhalefetin itirazları, tepkileri, beklentileri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz" dedi.

"TÜRKİYE VİLAYETLER YAPISINA, BÖLGE YAPISINA DOĞRU DEĞİŞTİRİLMEKTEDİR"

Bu yasa sonucunda, bir yandan seçilmiş cumhurbaşkanı, bir yandan seçilmiş başbakan ve vilayetin tamamına hükmedebilen seçilmiş belediye başkanlarıyla ülkenin yönetileceğini belirten Şandır, "Bu sistem Türk idare yapısına, cari hukuka, Anayasamıza göre tanzim edilen Türk idare sistemine aykırıdır. Bu çok radikal, köklü bir değişimdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş hukukunu değiştiren bir adımdır. Türkiye vilayetler yapısına, bölge yapısına doğru değiştirilmektedir" diye konuştu.

Bu yasanın ne toplumun ne de ülkenin ihtiyacı olmadığını belirten Şandır, "Mevcut yasalarla hangi hizmet yapılamıyor da, hükümet böyle bir değişikliğe ihtiyaç duymaktadır? Hükümet bunun cevabını vermek durumunda, bu cevabı veremiyorlar" dedi.

"TUZAK YASA"

Bu yasanın farklı niyetleri ve amaçları gerçekleştirmek için ortaya getirilen bir 'tuzak yasa'olduğunu dile getiren Şandır, şunları kaydetti:

"Bu yasa kimin ihtiyacı? Oslo'da verilen sözlerin gereği mi böyle bir yasa çıkartıyorsunuz? Bunun cevabı verilmelidir. Oslo görüşmelerinde PKK'ya bu yönde bir söz verildiği ifade edilmektedir. PKK zaten baştan beri yerel özerklik ifade etmektedir, bunun için KCK yapılanmasını kurduğu bilinmektedir. Acaba bu yasayla KCK'nın talebine mi cevap veriyorsunuz? PKK'nın talebine mi, İmralı'nın talebine mi cevap veriyorsunuz? Bu yasa asla masum bir yasa değildir. Bu yasa silah zoruyla toplumu ve ülkeyi bölemeyen bölücülere siyaset yoluyla hukuk kurarak bu ülkenin bölünmesine alt yapı hazırlayan bir yasadır."

"BAŞBAKAN KENDİ KAZDIĞI KUYUYA DÜŞTÜ"

Başbakan Erdoğan'ın 'kendi kazdığı kuyuya düştüğünü' belirten Şandır, "Cumhurbaşkanlığının 5+5 ve seçimle yapılmasını Anayasa değişikliği olarak 367'ye tepki olarak bu Meclis'ten geçirdiler. Şimdi önümüzdeki süreç kaos. Çünkü halkın seçtiği cumhurbaşkanı, halkın seçtiği başbakan… İktidar çatışması en önemli gündem olacak. Bunu aşabilmek için başbakan şimdi başkanlık sistemini tezgahlamaya çalışmaktadır. Bu yasa Başbakanın Başkan olabilmek için Türkiye'yi eyalet alt yapısına dönüştürecek hukuki alt yapıyı karşılayan bir yasa. Böylelikle Türkiye'yi dönüştürmek iddiasında olanlar bir yandan milletimizi bölerek, etnik temelde ayrıştırarak, bir yandan devletimizin siyasi birliğini parçalayarak, bir diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş hukukunu değiştirerek Türkiye'yi dönüştürmek istiyorlar. MHP olarak biz meseleyi böyle anlıyoruz. Böyle olup olmadığının cevabını hükümetten bekliyoruz" dedi.

Bu yasayı Türkiye'nin geleceği bakımından 'bir ihanet yasası' olarak değerlendirdiklerini de vurgulayan Şandır, bu yasanın Meclis'ten geçmemesi için İçtüzüğün tanıdığı tüm imkanları kullanarak muhalefet yapacaklarını söyledi.

UZLAŞMA ŞARTI

Şandır, söz konusu yasa tasarısı hakkında uzlaşma imkanlarının bütünüyle bitmediğini de belirterek, "MHP olarak birçok konuda itirazımız var ama 'Büyükşehir Belediye Başkanının yetkilerinin mülki hudutları kapsaması' hükmünün değiştirilmesi halinde, biz diğer itirazlarımızı görüşmeye hazırız. Uzlaşma arayışı bizden, diyalog arayışı yine bizden gelmektedir" şeklinde konuştu.

Büyükşehire karşı olmadıklarını, ama büyükşehir kurulurken Türkiye'yi çok başlı, çok hukuklu bir sisteme dönüştürülmesinin muhtemel tehlikelerini gördüklerini belirten Şandır, buna engel olmak için görevimizi yapmaya çalıştıklarını söyledi. Şandır, "Bunu bir kenara yazın; bu yasa çıkarsa, valilerin de seçimle gelmesini getirecekler. Çünkü amaç federal yapı, o federal yapının üzerine bir özerk yapı, başkanlık sistemi kurmaksa, bu adım adım böyle yürüyecektir" dedi.

YENİÇERİ'NİN SİNE-İ MİLLET ÇAĞRISI

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin yasanın geçmesi halinde sine-i millete dönme çağrısıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Şandır, "O Sayın Yeniçeri'nin şahsı kanaati, fikri ve tavrı olacaktır. Siyasetçi topluma karşı sorumludur. 'Kızdım istifa ediyorum, küstüm oynamıyorum, gücüm yetmedi öyleyle artık yokum' deme şansına sahip değildir. MHP olarak milletin yüklediği görevin gereği olarak bu Meclis'te sonuna kadar olacağız" dedi.

Başkanlık sistemi ile ilgili bir soruyu da cevaplayan Şandır, "Biz başkanlık sistemine karşıyız" dedi.

Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasında dün yaşanan 'bedevi' tartışması ile ilgili olarak da Şandır, "Bizim kültürümüzde başa bağlılık vardır. Türk siyasetinin siyaset etme kültürünün ahlakını, üslubunu Sayın Başbakan bozmuştur. Türkiye'ye de yakışmamıştır, siyasete de, siyasi partilere de, Başbakana da, ana muhalefet partisi başkanına da bu mecazi küfürler yakışmamıştır. MHP bu üslubun dışındadır" dedi.

OBAMA VE SURİYE POLİTİKASI

Obama'nın yeniden ABD Başkanı seçilmesi ve Suriye politikasının nasıl gelişeceğine ilişkin bir soru üzerine de Şandır, şunları kaydetti:

"Biz ilk günden bu yana Suriye'ye askeri müdahale yapılmaması gerektiğini, uluslararası askeri bir müdahaleye Türkiye'nin katılmaması gerektiğini ve Türkiye'nin topraklarının kullandırılmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Türkiye'yi yönetenlere bu konuda taraf değil arabulucu olmalarını öneriyoruz. Ama AKP iktidarı ve Dışişleri Bakanı'nın, Beşar Esad'ın gitmesine endeksli dış politikasıyla bugün maalesef çamura batmış durumdayız Ne Beşar Esad gidiyor, ne iç savaş duruyor. ABD Rusya ve İran'ın bu meseleyi kendi aralarında çözecekleri yönünde bir beklenti var.

Hükümet, bu konuyla ilgili politikaların Meclis Genel Kurulu'na getirsinler, müzakereyi güven oylamasına dönüştürsünler. 1 Mart tezkeresi gibi bu politikaların reddini Genel Kurul'da temin edelim. Çünkü Suriye'deki iç savaştan en büyük zararı oradaki 3.5 milyon Türkmen görmektedir. Ümit ediyoruz ki Obama'nın seçilmesi hem dünyaya hem Türkiye'yi hem de bölgeyi bu konuda rahatlatır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika MHP Grup Başkanvekili Şandır'dan Büyükşehir Yasası İçin Uzlaşma Şartı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement