Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ocak ayı 2. birleşimde, eski stadın bulunduğu ve meydan yapımı planlanan alanda ticari işletmelerin açılmasını öngören gündem maddesi tartışmalara neden oldu. Tartışmalı madde oy çokluğu ile kabul edildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak başkanlığında meclis toplantısında gündemde bulunan 59 madde görüşüldü. Meclis gündeminin 29. maddesinde ise eski stadında bulunduğu alanda ticari işletme ve konut yapımına izin veren imar planı ile ilgili 29. madde oylandı. Oy çokluğu ile madde kabul edilirken, CHP'li meclis üyeleri maddeye tepki gösterdi. Söz isteyen Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sucu alanın meydan yapılacağı yönünde söz verildiğini hatırlatarak, "2014 yerel seçimlerinde stadyum yeri ile ilgi bu kente meydan sözü vardı. Valilik, 'stadyum, kapalı spor salonu ve demokrasi meydanını hepsini birleştirip bu kente devasa bir meydan yapacağız' dedi. Seçim beyanında vardı ve billboardlarda reklamı yapıldı. Günlerce bu meydan tartışıldı. Bu plana müdahalemiz olamaz ama bu planı Ankara'dan yapan yetkililere buradan sesleniyorum. Gelin bu kentin halini görün. Burada 44 bin metrekare yeri siz 10 bin metrekare meydan bırakıyorsunuz, 34 bin metrekare konut artı ticari veriyorsunuz. Zaten bitmiş olan kent trafiği bu yapılacak plan ile inan yürüyemeyeceğiz ve nefes alamayacağız. Bu yoğunluk bu kenti kaldırmayacak. Bu alana 34 bin metrekare inşaat alanı geliyor. Stadyumun yerini TOKİ'nin yaptığı bir plan ile bu kenti bitiriyoruz. Bu kente bu yoğunluğu getirmeyeceğiz. Buranın geniş bir kent meydanı olarak yapılmasını talep ediyoruz. Bu yapılan plan bu kente cinayettir" dedi.
Meclis Başkanı Osman Toprak ise, Sucu'ya cevap vererek, "2014 öncesinde mevcut stadyumun mülkiyeti TOKİ'ye geçirilmesi karşılığında Gaziantep'e 120 milyon TL değerinde yeni bir stadyum kazandırıldı. Bunun karşılığında da TOKİ eski stadyumun mülkiyetini kendine geçirdi. O dönemde TOKİ'nin önerisi stadyumun bulunduğu alanın tamamına ticaret ve konut alanları doldurmaktı. Toplamda da 135 bin metrekareyi inşaat alanı talep ediyordu. Şuanda gelmiş olduğumuz noktada 30 bin metrekare inşaat alanına kadar düşürmüş bulunmaktayız. Yani 135 binden 30 bin metrekarelik inşaat alanı. Bunun yanında da meydan alanı ile ilgili de vermiş olduğumuz sözün arkasındayız. Eski vergi dairesi binası da dahil toplamda 25 bin metrekarelik yeni bir meydana kavuşacak Gaziantep. Demokrasi meydanı 12 bin metrekare. Dolaysıyla demokrasi meydanın iki katı büyüklüğünde bir meydana Gaziantep kavuşmuş olacak. Ama hiçbir şey içerisinde olmayan boş meydanlar, meydanları yaşatmaya yetmiyor. Mevcut demokrasi meydanı da yaşamıyor. Çünkü, etrafında ticari üniteler yok. Etrafında kafe, çay ocağı, kitap evi gibi küçük ticari üniteler olduğu takdirde vatandaşlar o meydanlarda hem gündüz hem gece yaşayacak. Yaşayan meydan dediğimiz konsept de budur. Avrupa'da da tüm meydanların etrafında küçük ticari üniteler vardır. TOKİ'nin bize göndermiş olduğu öneride yeni bir daraltma yaptık. Şuandaki plan şehri rahatsız etmeyecek ve siluetini bozmayacak bir plandır. Sonrasında rahatsız olmayacağımız bir planın altına imza atıyoruz" dedi.
Tartışmaların ardından devam eden toplantı, gündemde görüşülen 59 maddenin oylanması ile sona erdi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Politika › Meclis Toplantısında 'Meydan' Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?