CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, "Halkımız, darbe girişiminde bulunanları yerin dibine çakmıştır." dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde CHP Grubu adına söz alan Yılmaz, 15 Temmuz kalkışmasının asla kabul edilemeyecek bir konu olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bu yüzyılda böyle bir kalkışmaya konu olmasının hiçbir şekilde Türkiye'nin imajına katkı sağlamadığını belirten Yılmaz, "Halkımız, bu darbe girişiminde bulunanları yerin dibine çakmıştır. Türk milleti buna başkaldırmıştır çünkü demokrasiye sahip çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Bu kalkışmanın dış politikada ciddi manada yansımalarının olacağını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
"Türkiye'nin önünde iki yol var. Birincisi, demokratik alanın daraltılmasıdır. Başka bir darbe korkusuyla gücü merkezileştirmek, demokratik alanı daraltmak ve böylece güven ve istikrarın sağlanabileceği düşünülür. Bu çerçevede kanun hükmünde kararnamelerle devlet yönetildikçe yönetilir. Sonuçta bu yol demokratik alanın daraltıldığı ve küçültüldüğü bir yoldur. Bu da uluslararası toplumun kaygıyla karşıladığı bir alandır.
İkinci yol 'Her şerde bir hayır vardır.' derler. Bundan bir toparlanma sağlanır ve demokratik alan genişletilir. Bu süreçte de önemli olan bir an önce normalleşmenin sağlanmasıdır. Devletin kanun hükmünde kararnamelerle yönetimine son verilmesi, bir an önce devletin normal rayına oturtulması, demokratik, temel hak ve hürriyetlerin alanının genişletilmesi ve devletin demokratik özelliğinin ön plana çıkartılmasıdır. Hiç şüphesiz, bizim tercihimiz demokratik alanın genişletilmesidir."
Yılmaz, orduyu toptan yıpratacak söylem veya imalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.
-"TBMM'de müzakere edilmeli"
MHP Bursa Milletvekil Kadir Koçdemir, bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Gölbaşı Özel Harekat Merkezi'ni ziyaret ettiklerini, kabusun izlerini bir kere daha hatırladıklarını söyledi.
"15 Temmuz demokrasiye karşı bir darbeydi." ifadesini kullanan Koçdemir, 15 Temmuz sonrasında bir ülkenin bekası söz konusu olduğunda Anayasa'da da meşruiyeti sağlanmış tedbirlerin alınması kapsasında OHAL ilan edildiğini ve bu kapsamda çalışmaların devam ettirildiğini söyledi.
15 Temmuz'un hukuk devletinin ve kuvvetler ayrılığının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Koçdemir, "Bundan sonraki adımlarda bu sürekli hatırda tutulmalıdır." dedi.
Ordunun başkomutanının TBMM olduğunu; Cumhurbaşkanı'nın başkomutanlığı Meclis adına deruhte ettiğini savunun Koçdemir, TSK ile ilgili önemli ve büyük düzenlemelerin mutlaka TBMM'de müzakere edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Koçdemir, "Yapılan düzenlemelerde, ordunun emir komuta zincirinin bozulmaması için özel önem gösterilmelidir." diye konuştu.
Son Dakika › Politika › Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti Tezkeresi Genel Kurulda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?