Van'da Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından "Türkiye de Hukuk Devleti, Bugünü ve Yarını" panel düzenlendi. Panelde konuşan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa değişikliğinin zamanı olmadığını söyledi. Kanadoğlu "Hayır zamanı değildir. Neden zamanı değildir? Çünkü her şeyden önce anayasa değişikliği mutlaka samimi bir iktidar ihtiyacı duyar. Bu anayasa değişikliği söylediğim gibi daha çağdaş, daha demokrat, daha insan temel hak ve özgürlüklerini gerçekleştirecek ve milletimize yeni ufuklar açacak bir değişiklikse, o zaman yapılması gereken bu değişikliğin neyi hedeflediğini görmemiz lazım" dedi.
Kültür Merkezi Tiyatro salonunda düzenlenen panele Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın, YYÜ Öğretim Elamanları Derneği üyeleri ve Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Murat Yiğit katıldı. Üniversite camiasından kimsenin katılmaması dikkat çekerken, panele gelenler yoğun güvenlik önlemleri altında üzeri arandıktan sonra salona alındı. "Türkiye de Hukuk Devleti, Bugünü ve Yarını" adlı panele konuşmacı olarak Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve Yarsav Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu katıldı.
Panele konuşan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulması halinde çok vahim sonuçların doğacağını söyledi. Kanadoğlu, yapılacak değişikliklerin iki ana temele aykırı olduğunu, bunun birin hukuk devleti ilkesine aykırılığı, ikincisi ise yargının bağımsızlığını ortadan kaldıracak bir anayasa değişikliği olduğunu söyledi Kanadoğlu "Çok net bir şekilde açıkça ifade edebilirim ki yapılan değişiklikler iki ana temele aykırıdır. Bunlardan biri hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Çünkü yargının bağımsızlığını ortadan kaldıracak bir anayasa değişikliğidir. Anayasa eğer bu şekilde halk oylamasına götürülürse vatandaş seçme hakkını kullanamaz. Eğer beğendiği maddenin yasalaşması için beğenmediklerine yol verecekse veyahut bazılarına yol vermek için hayır diyecekse, bu hukuk devletinde olmaz. Bu şekilde oy kullanma hukuk devletine aykırıdır" dedi.
Kanadoğlu, hukuk devleti ilkesinin hiçbir şekilde değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin de mümkün olmayacağını da kaydederek, "Bu maddeler bu anayasa değişikliği karşısında anayasa mahkemesi karşısına götürülecektir. Anayasa mahkemesine de götürülürse ne olur? Evvela ikinci maddeyi bir düşünün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin laik demokratik sosyal bir hukuk devleti olduğu yazılıdır. Yani hukuk devleti ilkesi hiçbir şekilde değiştirilemez ve değiştirilmesi mümkün değildir. Anayasa değişikliği Anayasa mahkemesine götürüldüğü taktirde mahkeme tarafından iptal edilir. Hatta bu eğer gecikirde halk oylamasına götürülürse orada da istemem de "evet" oyu çıkarsa anayasa mahkemesi incelemeyi inşallah bu sürede yapmaz. Anayasa mahkemesinin yaptığı değişiklik halk oylamasında kabul edilse dahi anayasa mahkemesi tarafından iptal edilir. Onun için her şeyden önce uzlaşma bunun için önemlidir. Onun için her zaman hukukçuların bunun uzmanlarının sivil toplum örgütlerinin yurttaşların katılımıyla böyle yangından mal kaçırır gibi bir taslak hazırlarsanız bunun sonucunun pek iyi sonuç getirmeyeceği çok açık bir şekilde görülüyor. Onun için daha henüz zamanı geçmiş değil. Belki birtakım illeştirme çabaları belki gerçeği gösterir ve bu yola girilmez. Bir nokta daha unutuluyor. Bunu yurttaşa anlatamazsınız. Anayasa değişikliğini yurttaşa soramazsınız. Bunu yurttaşa bu şekilde sorabilirsiniz sen hükümetten memnunumsun? Sen daha refah içersinde misin? Türkiye'nin dirliği birliği tehlikede mi diye sorulacak. Halkta bu şekilde cevap oyunu verecektir. Buda iktidara evet -hayır oyu olarak anlaşılacaktır. Dilerim ki böyle bir dönemde anayasa değişikliğine gidilmez. Çünkü bu gidiş bizi daha çok yoracak, bizi daha çok bölecektir. Daha büyük sorunlar çıkartacaktır" diye konuştu.
Kanadoğlu konuşmasında anayasa değişikliğinin zamanı olmadığını da ifade ederek. konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hayır zamanı değildir. Neden zamanı değildir? Çünkü her şeyden önce anayasa değişikliği mutlaka samimi bir iktidar ihtiyacı duyar. Bu anayasa değişikliği söylediğim gibi daha çağdaş, daha demokrat, daha insan temel hak ve özgürlüklerini gerçekleştirecek ve milletimize yeni ufuklar açacak bir değişiklikse, o zaman yapılması gereken bu değişikliğin neyi hedeflediğini görmemiz lazım. Bu değişikliği yaptığımız zaman her halde milletimiz daha huzurlu, daha güvenli, daha özgür olacakmıdır? Bakmamız gereken budur. Bu anayasa değişikliği nasıl yapılır? Yapılması gereken değişikliğin 3 ana temeli vardır., bunlardan birincisi HSYKnın yapısını değiştirmek anayasa mahkemesinin oluşumunu değiştirmek üç ise partilerin kapatılması durumundaki başsavcının dava açma yetkisini kaldırmaktır. Hedef budur. Amaç budur" dedi.
Son Dakika › Politika › Kanadoğlu: 'Zamanı Değil' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?