İspanya'da sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) lideri Mariano Rajoy'un azınlık hükümeti, mecliste yapılan 2. tur oylamada güvenoyu aldı.
Toplam 350 sandalyeli mecliste, basit çoğunluğun arandığı 2. tur güven oylamasında 170 "evet", 111 "hayır" ve 68 "çekimser" oyu çıktı. Rajoy hükümetinin devam etmesine karşı çıkmakta ısrarlı olan ve 25 Eylül'de Bask ile Galisya özerk yönetim parlamentoları seçimlerinde partisinin aldığı kötü sonuçtan sonra 2 Ekim'de PSOE Genel Sekreterliği görevinden istifa etmek zorunda kalan Pedro Sanchez ise milletvekilliğini bırakarak, güven oylamasına katılmadı.
Ülkede 26 Haziran'daki erken genel seçimde 137 milletvekili çıkararak 1. siyasi parti konumunda olan PP'nin kurduğu azınlık hükümetine, yeni yasama döneminde gerçekleşmesi vaadiyle 150 maddelik ön şart imzalayan liberal görüşlü Ciudadanos (32 milletvekili) ve İspanya'nın bir hükümete ihtiyacı olduğunu savunan Kanarya Koalisyonu (1 milletvekili) destek verdi. Üçüncü bir genel seçime gitme riskini göze alamayan PSOE ise parti içindeki ayrılık görüşlerine rağmen çekimser oyu ile hükümetin kurulmasını sağladı. 84 milletvekili olan PSOE 16 "hayır" 68 "çekimser" oyu kullandı.
Mecliste yapılan güven oylamasıyla ilgili oturumda konuşan Başbakan ve Halk Partisi lideri Mariano Rajoy ise "Açık çek istemiyorum. Tek isteğim önünü görebilen bir hükümet. Yani olabilecekleri özellikle de olamayacakları baştan itibaren herkesin en açık şekilde bilmesi gerekiyor." dedi. Diyaloğun yeni yasama döneminin önceliği olacağını ama "son 4 yılda yaptıklarını değiştirmeyeceğini" vurgulayan Rajoy, "Kimse benden yaptıklarımızı yıkmamızı beklemesin. Elbette ki yapılan reformlar daha iyiye götürülebilir ama yıkılamaz. Ekonomik büyümeye ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz. İspanyollardan en çok oy alan partiyiz. Ne partimize ne de İspanyollara ihanet edebiliriz." şeklinde konuştu. Rajoy, İspanyolların 4 yılda ekonomik krizden dolayı ne kadar acı çektiklerini bildiklerini belirtip, "Her şeye rağmen kararlılıkla, gücümüzle ve yüreğimizle birçok sorunu aştığımızı sanıyorum. Halen yapacak çok şey var ve bunun için diğer siyasi partilerle uzlaşı aramaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.
Rajoy, 3 Kasım Perşembe günü akşamı azınlık hükümetinin bakanlarının isimlerini Kral 6. Felipe'ye bildireceğini ve 4 Kasım Cuma günü yemin edileceğini açıkladı.
Azınlık hükümetini çok ciddi ülke sorunları bekliyor
Bu arada 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016 genel seçimleri ve yaklaşık 10 ay süren siyasi belirsizliğin ardından kurulan azınlık hükümetini çok zor bir yasama dönemi bekliyor. İlk olarak 2017 devlet bütçesi için diğer siyasi partilerle müzakere yapmak zorunda kalacak Başbakan Rajoy'un, Avrupa Birliği'nin İspanya'dan beklediği 5,5 milyar avroluk bütçe kesintisini karşılamak için çözüm bulması gerekiyor. İspanya'nın çözüm bekleyen sorunları arasında ayrıca "emeklilik, eğitim, özerk yönetimlerin mali sistemi, işsizlik, adalet ve sosyal eşitlik ile Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler" başlıkları öne çıkıyor.
Hükümeti protesto eden binlerce kişiden "meclisi kuşatma" eylemi yaptı
Öte yandan, güven oylaması yapıldığı sırada meclis binasının sadece 200 metre uzaklığında hükümet karşıtı büyük bir gösteri düzenlendi. Ekonomik krizle ortaya çıkan "Öfkeliler" adlı halk hareketini destekleyen sol ve komünist görüşlü sivil girişimlerin çağrısıyla "meclisi kuşatma" adı altında yapılan gösteriye Podemos'un, Galisya'daki kolu "En Marea" ve komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partileri de destek verdi. Gösteri dolayısıyla çok sayıda polis görev yaparken, meclise çıkan tüm yollar trafiğe kapatılıp, güzergahlara demir parmaklıklar konuldu.
"Mafya darbesine karşı, demokrasi" mesajı ile düzenlenen ve 4 saat kadar süren gösteriye katılan binlerce kişi "Bizi temsil etmiyorlar", "PSOE ve PP ikisi de aynı", "Darbeci mafyaya hayır" sloganları attı. 2011 yılından bu yana mecliste çoğunlukla ülkeyi yöneten ve bundan sonra azınlık hükümeti ile yönetmeye devam edecek olan sağ görüşlü Halk Partisinin "meşruluğunun tartışıldığını" savunan göstericilerden Margarita, "İspanya'da değişmesi gereken çok şey var. İnsanların eşitsizlik gibi büyük bir sorunu var" dedi.
Bir başka gösterici Juan da "Bu hükümet İspanyol halkının çoğunluğunu temsil etmiyor. Biz son iki seçimde değişiklik istedik ama onlar bunu görmedi. İspanya'nın en büyük sorunu eşitlik, adalet ve kardeşlik." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Politika › Ispanya'da Azınlık Hükümeti 'Protestolarla' Güvenoyu Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?