"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının tutuklu sanıklarından eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, "görevsizlik ve yetkisizlik" kararı verilmesini talep etti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki küçük salonda görülen davanın bugünkü 57'inci duruşmasına, tutuklu sanıklar İlker Bağbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Sedat Özüer ve Ziya İlker Göktaş, emekli albaylar Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım katıldı.
Mahkeme heyeti tarafından duruşmadan men edilmesine karar verilen avukat Serdar Öztürk ise duruşmaya katılmazken, YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atanan ve hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile kırmızı bülten ile aranmalarına karar verilen Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan ise gelmedi.
Duruşmada, ikinci "Ergenekon" davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım ile tutuksuz yargılanan Altınay Şahin de hazır bulundu.
Duruşmada, kimlik tespiti yapılan Bağbuğ, ikametgah adresi sorulunca,
"Önceden Fenerbahçe korumalı konutlarında kalıyordum. Ancak 6 Ocak 2012'den beri Silivri 5 No'lu cezaevindeyim" dedi.
Bağbuğ, 7 bin lira emekli aylığı olduğunu, ayrıca kira gelirinin bulunduğunu ifadede etti. Bağbuğ daha sonra ikametgahının korumalı konutta olduğunu söyledi.
Duruşmada söz alan Bağbuğ'un avukatı, görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilmesi için talepte bulunacağını belirtti.
Sezer, müvekkili hakkında bir suçtan bahsedilecekse bunun da "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçu olduğunu belirterek, Anayasa'nın 148. maddesine göre müvekkili hakkında yargılamada görevli olan mahkemenin "Yüce Divan" olduğunu kaydetti.
Müvekkilinin o dönemde genelkurmay başkanı olması nedeniyle, görevinden dolayı basın açıklamaları yaptığını dile getiren Sezer, "görevsizlik" kararı verilerek, dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapılabilmesi için "Anayasa Mahkemesi"ne gönderilmesini istedi.
Sezer, mahkemenin aksi yönde bir karar vermesi durumunda da internet siteleri konulu andıcın hazırlandığı yerin Genelkurmay Başkanlığı karargahı olduğunu dile getirerek, yetkili mahkemenin de Ankara'daki olduğunu kaydetti.
Talep üzerine görüşü sorulan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel de bu taleplerin reddedilmesini istedi.
Duruşmaya ara verildi.
- İSTANBUL
Son Dakika › Politika › 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?