Yerel Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüşen ve 30 Mart yerel seçimlerinin ardından 1 Haziran'daki seçimlere de katılmayan Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Kuşu köyüne muhtar olarak ortaokul müdürü Feridun Aktay yeniden atandı.
Seçimleri boykot eden Kuşu köylülerinin, 30 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmamaları üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, Nurullah Bayram Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı 1 Haziran'a kadar muhtar vekili olarak atadı. Bu arada Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'da Kuşu köyünde 1 Haziran'da muhtarlık seçiminin yenilenmesine karar verdi. 1 Haziran'da yenilen seçimde bin 502 seçmen, "Biz muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyerek sandığa yine gitmeyince köy tekrar muhtarsız kaldı. Bunun üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu köyüne Nurullah Bayram Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu defa tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. Kaymakam İbrahim Süha Karaboran'ın ortaokul müdürü Feridun Aktay'ı muhtar vekili olarak atama yazısı Kuşu Köy Muhtarlığına posta ile ulaştırıldı.
Kaymakam İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu köyüne ikinci kez Muhtar Vekili olarak atanan Nurullah Bayram Ortaokul Müdürü Feridun Aktay, 1 Haziran'da sona eren muhtarlık görevine 4 Haziran 2014 tarihinden geçerli olmak üzere tekrar başladı.
Köyüne hem muhtar hem de ortaokul müdürü olarak görev vermekten onur duyduğunu ifade eden Aktay, "Geçen dönem görev sürem 1 Haziran olarak belirlenmişti ancak bu kez görev sürem belli değil. Kaymakamlıktan gelen resmi yazı kapsamında, '1 Haziran'da yapılan seçimde hiçbir seçmenin oy kullanmaması sebebiyle Kuşu'ya muhtar vekili olarak tekrar atamanız yapılmıştır' denilmektedir. Bu görevlendirme üzerine 4 Haziran 2014 tarihinden itibaren Kuşu köyünde hem asli görevim olan ortaokul müdürlüğümü hem de muhtar vekili olarak görev yapmaya başladım. Her iki görevimin hem ulvi hem de sorumluluğunun bilinci içerisinde görevimi en iyi bir şekilde yerine getirmeye çalışacağım" şeklinde konuştu.
"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE DE GİTMEYECEĞİZ"
Bu arada köy halkı tepkilerini devam ettireceklerini belirtti. Ahmet Gökalp (41), "Şimdiki nüfusumuz 2 bin 200 civarında. 30 Mart'taki seçime gitmedik. 1 Haziran'daki seçime de gitmedik. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimine de gitmeyeceğiz. Biz belediyeliğimizi geri istiyoruz. Biz muhtar seçmeyeceğiz" dedi.
Mustafa Atıcı (66) ise, "Biz belediyeliğimizi geri istiyoruz. Kaymakamımızın görevlendirdiği Feridun Aktay belediye seçimi olana kadar bizim muhtarımız. Buna bir diyeceğimiz yok ancak biz belediyeliğimizi geri istiyoruz" diye konuştu.
Faruk Buran (59), "Ben Türkiye'nin her yerini gezdim. Hem nüfusu hem de coğrafi yapısı yönünden Kuşu gibi beldeliğini hakkıyla elde etmiş başka bir yer göremezsiniz. Biz belediyeliğimiz geri istiyoruz. Kaymakamımızın görevlendirdiği muhtarımızın başımızın üstünde yeri var, o ayrı bir şey ama biz bundan sonraki seçimlerde de muhtar için sandığa gitmeyeceğiz. Biz belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
İbrahim Akarsu (48), "30 Mart'ta muhtar seçimine gitmedik. 1 Haziran'daki seçime gitmedik. Kaymakam sağ olsun. Hocamızı muhtar olarak köyümüze atadı. Hocamız bu muhtarlık görevini yapabilecek kapasitede ama gerek maddi gerekse makine yönünden gücü yok. Biz bu sebepten dolayı kesinlikle belediyelik hakkımızı geri istiyoruz. Daha önceden Kuşu ilçe adayı idi. İlçeliğimizi kaybettik. İlçeliğin ardından belediyeliğimizin de gitmesini kendimiz için çok ağır bir hakaret gibi görüyoruz. Bu sebepten illa ki belediye başkanı seçmek istiyoruz" dedi.
17 AYDIR MÜCADELE EDİYORUZ
Köy halkından Nurullah Akın (58) ise çok üzgün olduklarını anlatarak, "30 Mart'ta muhtarlık seçimi yapıldı gitmedik, 1 Haziran'da yapıldı, gitmedik. Belediyemizi geri almak için 17 aydır mücadele veriyoruz. Bunların arasında açlık grevi bile var. Açlık grevine gidenler arasında ben de vardım ancak haklı olduğumuz halde sesimizi duyuramadık. Şimdi de hakkımız olduğuna inandığımız belediyeliğimizi alana kadar bir yandan hukuk mücadelemizi sürdürürken bir yandan da bu tür demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Bizim ataması yapılan muhtar kardeşimize bir diyeceğimiz yok. Yetim bir çocuğun eline bir ekmek verirsin de tekrar geri alırsın ya. Biz şimdi ona döndük. Birileri geldi beldeliğimizi verdi. Birileri de geldi beldeliğimizi elimizden aldı. Biz bu haksızlığa tahammül edemiyoruz. Şu anda Kaymakam Bey'in bize verdiği muhtar bize yeterli gelmiyor" diye konuştu.
İdris Şahin (46), "Bu hususta 17 aydır hukuk mücadelesi veriyoruz. Kanunlara karşı saygımız sonsuz. Biz devlete başkaldırmıyoruz, hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı alana kadar da mücadelemize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Haşim Ünal (68), "Deprem afetinden dolayı nüfusumuz biraz azalmıştı. Bu yüzden bizi köye dönüştürdüler. Şimdiki nüfusumuz ise belediyelik için yeterli. Başbakanımızın sesimizi duymasını, bizi görmesini istiyor ve bekliyoruz. Kuşu köy olacak bir yer değil. 62 yıllık belediyeliğimizi geri versinler. Biz bunu istiyoruz. Bunun için de hem hukuk mücadelemizi hem de demokratik mücadelemizi köy halkı olarak sürdürmeye kararlıyız" dedi.
Şükrü Karaca (65) ise, "Muhtarımız başımızın tacı ancak haksız yere elimizden alınan belediyeliğimizi geri alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bundan böyle önümüze gelecek hiçbir sandığa gitmeme kararı aldık. Mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız. 2011'deki nüfusumuz depremden dolayı geçici bir süreliğine azaldı. Daha sonra göç edenler Kuşu'ya döndü. Şimdiki nüfusumuz 2 bin 200 dolayında. 62 yıllık belediyeliğimizi geri istiyoruz" şeklinde konuştu. - KÜTAHYA
Son Dakika › Politika › İnatçı Köye İkinci Kez Muhtar Olarak Atandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?