HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanun Teklifi - Son Dakika
Politika

HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanun Teklifi

HSYK\'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanun Teklifi

Teklifin bazı maddeleri daha değişiklik önergeleriyle kabul edildi Komisyon Başkanvekili Köylü: "Anayasa Komisyonu Başkanı Sayın Kuzu, Anayasa Komisyonu'nu pazartesi günü toplantıya çağıracağını söyledi"

15.01.2014 17:45

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik içeren kanun teklifinin bazı maddeleri daha değişiklik önergeleriyle kabul edildi.

Komisyon toplantısında, CHP'li ve MHP'li milletvekilleri, TBMM Anayasa Komisyonu'nun tali komisyon olarak toplanması ve Adalet Komisyonu'nun tali komisyon raporunu beklemesi gerektiğine ilişkin itirazlarını sürdürdüler.

Komisyona başkanlık eden Başkanvekili Hakkı Köylü, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile telefonda görüştüğünü belirterek, "Cenaze nedeniyle Kayseri'de olduğunu söyledi. Sayın Kuzu, komisyonu pazartesi günü toplantıya çağıracağını ifade etti" dedi.

Köylü, Adalet Komisyonu'nun teklifi görüşmeye devam edeceğini, Anayasa Komisyonu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde görüş bildirirse, bunu TBMM Genel Kurulu'nun değerlendireceğini söyledi.

Kanun teklifinin HSYK Teftiş Kurulu'nun yapısını düzenleyen 35. maddesi AK Parti'nin önergesiyle değiştirildi. Buna göre, Teftiş Kurulu'nda iki yerine üç başkan yardımcısı olacak.

Teftiş Kurulu, HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı'nın gözetiminde HSYK adına görev yapacak. Teftiş Kurulu, görev alanına giren konularda, uygulamada ortaya çıkan mevzuat yetersizliği ve aksaklıklarla ilgili hususlarda gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak, alınması gerekli kanuni ve idari tedbirler konusunda Adalet Bakanı'na teklifte bulunacak.

Teftiş Kurulu, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde gösterilen veya Adalet Bakanı tarafından verilen benzeri görevleri yapacak.

Teftiş Kurulu müfettişlerinin Genel Kurul tarafından seçiminde, HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı değil, HSYK İkinci Dairesi aday teklifinde bulunacak.

HSYK Genel Kurulu'nda "tamamlanmayan gündem maddelerinin bir sonraki gündemde öncelikle görüşülmesi" hükmü yasa metninden çıkarılıyor.

Gündem değişikliği, ancak gündemin düzenlenmesinden sonra ivedi ve süreli işlerin ortaya çıkması halinde ve toplantı gününden en az bir gün önce HSYK Başkanı veya üyelerden birinin yazılı talebi üzerine Genel Kurul üye tamsayısının salt çoğunluğunun kararıyla yapılabilecek. İvedi ve süreli olmayan talepler bu suretle ele alınamayacak. Gündemdeki işlerden birinin sırasından önce ya da sonra görüşülmesi, ertelenmesi, gündemden çıkarılması veya herhangi bir konuyu görüşmek üzere Genel Kurul'un toplantıya çağrılması aynı usule tabi olacak.

Teklifin görüşülmesinde Teftiş Kurulu üyelerinin belirlenme esaslarına yönelik eleştiride bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, müfettişleri Adalet Bakanı'nın atamasının Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

CHP Gaziantep milletvekili Ali Serindağ, "HSYK Teftiş Kurulu'nun Demokles'in kılıcı gibi yargı mensupları üzerinde sallandığını" savunarak, bu durumun Bakan için de tehlikeli olduğunu ifade etti.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise "Bu teklif, uzun yıllar üniversitelerde 'kötü kanun ya da Anayasa'ya aykırı kanun nasıl düzenlenir' diye ders olur" dedi.

Yargıyla oynanmaması gerektiğini dile getiren Aldan, "Yargıyı siz biçimlendirmeye kalkarsanız o yargı bir gün sizi ezer" diye konuştu.

Aldan, İngiltere'de telefon dinleme kararını İçişleri Bakanı'nın verdiğini, Türkiye'de gözaltına alınan bir kişinin her gün muayeneye götürülmesi gerekirken, İngiltere'de böyle bir düzenleme olmadığını anlatarak, "Neden böyle? İngiltere'de gözaltındaki kişinin fena muameleye tutulacağı düşünülmez de ondan" dedi. Aldan, düzenlemede hukukun üstünlüğü ilkesinin esas alınmasını istedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de HSYK'ya üye seçiminde ilgili kurumlardan aday sayısı kadar değil, bir aday için oy kullanılacak olmasının öngörülmesine ilişkin daha önce de yasa hükmü getirildiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin bunu iptal ettiğini anımsatarak, "Bunu tekrar getirmek, Anayasa Mahkemesi'ne, Anayasa'ya meydan okumaktır" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanun Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement