HSYK Birinci Daire Başkanı Okur."Yargı, Geçmişte Krizlerle Gündemdeydi." - Son Dakika
Politika

HSYK Birinci Daire Başkanı Okur."Yargı, Geçmişte Krizlerle Gündemdeydi."

HSYK Birinci Daire Başkanı Okur."Yargı, Geçmişte Krizlerle Gündemdeydi."

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, "Yargı geçmişte krizlerle gündemdeydi."

21.03.2012 16:49

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, "Yargı geçmişte krizlerle gündemdeydi. Bundan sonra yargı, Türkiye'nin gündeminden düştüyse kendimizi başarılı olmuş sayarız" dedi.

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen "Hukukçu Olmak ve Hakimlik Mesleği" konulu söyleşiye katılan HSYK Birinci Daire Başkanı Okur, yeni yapıyla hakim ve savcıların HSYK üyelerinin seçmeni haline geldiğini, seçmenlerin artık hesap sorduğunu belirtti.

HSYK'da artık sürekli sorgulayan, hesap soran bir sistem olduğunu ifade eden Okur, şöyle konuştu:

"Yargı geçmişte krizlerle gündemdeydi. Yargının bu kadar ön planda olması doğru değil. Bundan sonra yargı Türkiye'nin gündeminden düştüyse kendimizi başarılı olmuş sayarız. HSYK'da ilk 1,5 yıl onarım dönemiydi, bundan sonra sonuç alma dönemi olacak. Uzun süren davalarda ilgili de çok ciddi sonuçlar var. Yargıtay ve ilk derece mahkemelerde daha iyi noktaya gelmeye başlayacağımızı vatandaşlarımız hissedecek."

-"Yargıladığı sanıkla gönül ilişkisi olan hakim var"-

Bazı hakim ve savcıların HSYK tarafından devam eden soruşturmalar kapsamında görev yerlerinin değiştirildiğini, bu değişikliklerin nedenlerinin, kişilerin

"lekelenmeme hakkının ihlal edilmemesi" için kamuoyu ile paylaşılmadığını ifade eden Okur, şöyle konuştu:

"Her şey kamuoyuna açıklanmıyor. Yargıladığı sanıkla gönül ilişkisi olan hakim var. Soruşturma kapsamında görev yeri değiştiriliyor. 'Uyuşturucu baronuyla' ilişkisi olan mahkeme başkanı görevden alındı, Türkiye'de kıyamet koptu. İlişkileri bu noktaya gelen hakim davaya devam mı etmeli- Bu kişiler kamuoyu önünde kahraman ilan ediliyor."

Konuşmasında, adalet dağıtan insanların kendisini güvende hissetmesinin önemine vurgu yapan Okur, HSYK'nın bu yönde etkin çalışma yaptığını söyledi.

Türkiye'de yargı bağımsızlığının kamuoyunda doğru tartışılmadığını, bağımsızlığın yanında tarafsızlığın da en önemli unsur olduğunu vurgulayan Okur, şöyle devam etti:

"Vatandaşın yargıya güveni için önce hakim savcı kendisini güvende hissetmeli. Bu yönde reformlar yapılıyor. Reform süreçleri her zaman sancılıdır. Bu geçiş sürecini yaşıyoruz. Vatandaş memnuniyetinde çok kötü bir yerdeydik. Yargıda artık yukarı doğru gidiş var.

Yargının tarafsızlığı hiç konuşulmuyor. Yargı bağımsızlığına odaklanıyor ve yanlış yerinden tutuyoruz. Yargının tarafsızlığı ne olacak- Tarafsız olmayan bir yargının bağımsızlığı felaket getirir. Yargı kesinlikle bağımsız olmalı ve bütün etkilere kapalı olmalı. Bağımsızlık, karar sürecine müdahale edilmemesidir. Yargı ne rejimi ne belli zümreyi koruma koruda görevlidir. Hakim, kendinden bile bağımsız olacak. Karar verilen her dosya bir hayat. Bütün duygulardan arınıp hüküm vermek zorundayız."

-Hakim ve savcılara etik kurallar gelecek-

Türkiye'de bazı alandaki kamu görevlilerine yönelik etik kurallar bulunduğunu, ancak hakim ve savcılara yönelik bu yönde kriterler olmadığını da belirten Okur, "Yargı Etik Kodları" adı altında etik kuralların oluşturacağını açıkladı.

Türk yargı sisteminde hiç olmayan etik kurallarının Avrupa'da belli ülkeler ile ABD'de bazı eyaletlerde bulunduğunu kaydeden Okur, şu bilgileri verdi:

"Yargı Etik Kodları adı altında etik kodlar oluşturacağız. Bunların çalışmasını yapıp, Türkiye'de hakim ve savcıların uyması gereken etik kodları oluşturmak istiyoruz. 2012 yılı sonlarında başlayacak çalışmanın projesi kabul edildi. Takvimini hayata geçirmek üzereyiz. 2013-2014 yıllarında tüm çalışmalar tamamlanacak. 2013 yıl sonu, 2014 yıl başı etik kodları yayımlamış olacağız. Bunlara davranış kuralları da diyebiliriz. Hediye alma ölçüsü de bu kurallar içerisinde yer alacak. Hedefimiz, hakimler ve savcılarla ilgili kendi kurallarımızı koymak, etik kurulları oluşturmak. Etiklik tanımını yapıyoruz. Buna ihtiyacımız var."

-MİT Müsteşarı Fidan'ın ifadeye çağrılması-

Öğrencilere muhakeme yeteneği ile bilgi donanımlarını artırmaları konusunda tavsiyelerde bulunan Okur, "Dünyaya yeniden gelsem yine hukukçu olurum. Hukuk her kapıyı açan maymuncuk anahtarıdır. Kamuda her türlü işe girebilirsiniz ama asıl önemli olan hukuk nosyonu, hukuk vicdanı kazanmaktır" diye seslendi.

Okur, bir öğrencinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağıran savcının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin sorusu üzerine de ilgili savcının yetkisinin devam ettiğini, bağlı olduğu başsavcının konudan haberinin olmaması nedeniyle söz konusu dosyadaki görevinin kaldırıldığını söyledi.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Politika HSYK Birinci Daire Başkanı Okur.'Yargı, Geçmişte Krizlerle Gündemdeydi.' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement