Türkiye- Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Aydın Ünal, Hamas'ın yeni vizyon ve siyaset belgesinin, geri adım ya da taviz değil tam tersine bir atılım, bir ileri nokta olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Yenilenen politikalarıyla Hamas, Filistin davasının uluslararası platformlarda daha güçlü şekilde desteklenmesine de önemli bir kapı aralamıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in, 1 Mayıs 2017 tarihinde yeni vizyon ve siyaset belgesini açıkladığını anımsattı.
Hamas'ın, belgenin uygulanması noktasında cesaretlendirilmesinin önemine değinen Ünal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Hamas'ın yeni vizyon ve siyaset belgesi, hiç kuşkusuz Filistin direnişini güçlendirecek ve mücadeleyi daha etkili bir boyuta taşıyacaktır. Bu, Filistin davasında asla geri adım ya da taviz değil tam tersine bir atılım, bir ileri nokta olarak değerlendirilmelidir.
Yenilenen politikalarıyla Hamas, Filistin davasının uluslararası platformlarda daha güçlü şekilde desteklenmesine de önemli bir kapı aralamıştır.
Hepimizi sevindiren ve umutlandıran gelişme ise siyaset belgesi ile Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü arasındaki ilişkilerin yeni bir boyut kazanmasıdır. Filistin davasının farklı hareketler tarafından omuzlanmış olması son derece tabiidir ve mücadeleyi güçlendirir. Ancak farklılıkların, Filistin davasına zarar verecek şekilde çatışma içinde olması kabul edilemez bir durumdur."
Yeni siyaset belgesinin ilk olumlu yansıması
Sadece Filistin halkının değil tüm İslam coğrafyasının da Filistin'de güçlü bir ittifak görmek istediğinin altını çizen Ünal, Hamas'ın siyaset belgesinde Filistin Kurtuluş Örgütü'nün "İçerideki ve dışarıdaki Filistin halkının koruması gerekli ulusal çerçeve" olarak vurgulanmasının, iki örgütün kucaklaşması açısından umut verici olduğuna işaret etti.
Yeni dönemde oluşacak ittifak atmosferinin, hem Filistin mücadelesine güç katacağını hem de Filistin davasına uluslararası desteği artıracağını vurgulayan Ünal, "Nitekim, UNESCO'nun, dün, İsrail'i 'İşgalci Güç' olarak tanımlayan bir kararı kabul etmesi de kuşkusuz Hamas'ın yeni siyaset belgesinin ilk ve olumlu yansımasıdır." değerlendirmesinde bulundu.
"Filistinli tutsakların haklı direnişini destekliyoruz"
Ünal, 17 Nisan'da Filistinli tutsakların haklarına dikkati çekmek için başlatılan açlık grevinin 16 günü geride bıraktığını anımsattı.
İsrail hapishanelerinde 7 bin Filistinli tutsağın her türlü insanlık dışı muameleye maruz kaldığını, en temel insani haklardan mahrum bırakıldığını belirten Ünal, şunları kaydetti:
"İsrail'in, Filistinli tutsaklara yönelik insanlık dışı ve hukuksuz uygulamaları kabul edilemez.
Filistinli tutsakların haklı direnişini destekliyoruz.
Uluslararası kuruluşlar ve devletler Filistinli tutsakların çığlığına kulak vermeli, İsrail'in insanlık dışı uygulamalarının son bulması için duyarlılık gösterilmelidir.
Filistin'in meselesi Türkiye'nin de meselesidir.
Türkiye, İsrail işgalinin sonlandırılması, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, sürgündeki Filistinlilerin de yurtlarına dönebilmesi için bugüne kadar verdiği kararlı, cesur, samimi desteği bundan sonra da sürdürecektir."
Son Dakika › Politika › Hamas'ın Yeni Siyaset Belgesini Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?