Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ergene Havzası'nı temizleme çalışmalarıyla ilgili, "Umut ediyorum, 2 sene içinde buradaki atık suların yüzde 80'i arıtılarak Marmara'ya verilecek" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ergene Havzası'ndaki atık su tesislerini yerinde incelemek üzere Tekirdağ'a geldi. Bakan Bayraktar'ın ilk durağı Çerkezköy OSB oldu. Ziyarette Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Özlem Yemişçi ile T.Ziyaeddin Akbulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Kazım Rıfkı Ayan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, AK Parti Tekirdağ İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı, İl Çevre Müdürü Mehmet Ceylan ile bakanlık bürokratları da hazır bulundu. Bakan Bayraktar'ı Çerkezköy OSB'de Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Gürdal Adal, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan ile sanayiciler karşıladı.
Bayraktar, OSB Hizmet Binası'nda bürokrat ve sanayicilerle bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, Ergene ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında Bakan Bayraktar'a brifing verdi. Bayraktar, ardından yemek için Turkuaz Restaurant'a geçti. Yemek programı sonrasında Bakan Bayraktar ile Vali Yerlikaya basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Ergene Havzası'nı temizleme çalışmalarıyla ilgili Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ergene ile ilgili çalışma devam ediyor. Buraya şu an arıtılmış ve arıtılmamış ilave su geliyor. Bu ilave su, Ergene Havzası'nı kirletiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Ergene'nin derdi olan atık suya duyarlı. Bana, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na ve Tekirdağ Valisi'ne talimatı verdi. Şu an Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde arıtma var. Sorun evsel atıklarda, diğer bölümlerde. Bunu halletmek için de yoğun faaliyetler yürütüyoruz. Umut ediyorum, 2 sene içinde buradaki atık suların yüzde 80'i arıtılarak Marmara'ya verilecek."
Bayraktar, Ergene'nin temizliğine önem verdiklerini, bunun için ciddi kaynak ayırdıklarını da dile getirdi. Vali Yerlikaya da, arıtma faaliyetlerinin maliyetini 3,2 milyar lira olarak açıkladı. Atık su ile ilgili cezaların miktarının sorulmasına karşılık da Yerlikaya, 2012 sonunda 400 firmaya 12 milyon lira yaptırım uygulandığını duyurdu.
Türkiye'de hava kirliliğinde Edirne'nin ilk sırada yer almasıyla Bakan Bayraktar, "Bu durum kömür kalitesinden kaynaklanıyor. Ama Edirne'de de hava kirliliğini bitireceğiz. Temiz hava için faaliyetleri artırdık. Edirne'ye de doğalgaz gelecek. Ama hemen gelmese de biz kirliliği aşağı çekeceğiz" dedi.
İstanbul'da araç yoğunluğunun olduğu bölgelerde hava kirliliği görüldüğünden yakınan Bayraktar, şehirde 22 olan trafik ölçüm istasyonunu 39'a çıkardıklarını belirtti. Bakan Bayraktar, gazetecileri Kanal İstanbul projesine ilişkin sorularını da yanıtladı. Bakan Bayraktar şöyle devam etti:
"Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını çıkartma sebebi bu işin ödeneğinin bir an evvel ayrılması içindir. Yani burada önemli olan ödeneği ayıralım, programa koyalım. Sonra ödenek konusunda sıkıntı çekmeyelim. Kanal İstanbul'un yeri şu an tam olarak belli değil. Çalışmaları yapıyoruz. En kısa yol, en uygun yer neresidir onu araştırıyoruz. İstanbul Boğazı'na alternatif olacak güzergahı belirleme gayretindeyiz. Şu an 3 alternatif bölge için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 1-15, ay içinde güzergahı netleştireceğiz."
Gazetecilerin Küçükçekmece, Kınalı ve Selimpaşa'nın 3 alternatif bölge olduğu iddialarını aktarması üzerine Bayraktar, "Siz öyle diyorsunuz, ben alternatif güzergahları bilmiyorum. Yani şu an 3 yer var ama net belli değil. Ben de bilmiyorum, bildiğimde sizlerle paylaşacağım" karşılığını verdi.
"KANAL İSTANBUL'UN İHALESİ YOK ŞU AN"
Kanal İstanbul'un ihalesi ile ilgili sorulara da Bayraktar, "İhale yok şu an, bir şey yok. Proje ihalesi, kamulaştırma ihalesi var. Daha harita alımları olacak, imar planı yapılacak. 18 uygulaması yapılacak. Ama halkı mağdur etmeyeceğiz, onu mümkün mertebe yerinde tutmaya gayret edeceğiz. Kamu alanları var, özel sektörün ve halkın alanları var. Burada kesinlikle halkı mağdur etmeyeceğiz. Yer de tam belli olduğunda Kanal İstanbul'u süratle yapacağız" cevabını verdi.
Islah OSB ile soru üzerine Vali Yerlikaya, başlatılan projenin kendi projeleri olmadığını belirterek, "6 Mayıs 2011 tarihinde devletimizin 15 maddelik eylem hedefi var. Bu havza içinde en fazla sanayi bizim şehrimizde olduğu için 2012 yılı içinde 7 Islah OSB kuruldu. Çalışmalar neticesinde 23 kalemde taahhütnamede bulunduk. Bu hizmetlerimizi belli noktaya getireceğiz. Bakanlık 'bize verilen taahhütnameleri yerine getirirseniz biz de sizi normal OSB haline getiririz' diyor. Getiremezsek de ıslah için verilen 60 aylık opsiyonu sileriz diyorlar. Ama 586 sanayicimizle birlikte geçen süre içinde çok iyi bir noktaya geldik" dedi.
Artık firmaların su tahsisleri, ÇED'leri ve ruhsatları ile ilgili sorunlarını gidermeye başladıklarını kaydeden Yerlikaya, "5 tane ileri atık su artıma tesisi yapıyoruz. 194 tane münferit arıtmadan kurtulup ölçekten faydalanıyoruz. 2 ay sonra Islah OSB'den normal OSB haline geliyoruz" diye konuştu.
Bakan Bayraktar, Organize Sanayi Bölgesi'nden ayrılmadan önce Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili'nin sahibi olduğu Emre Tekstil Fabrikası'nı gezerek fabrikada incelemelerde bulundu. Emre Tekstil Fabrikası'na yaptığı ziyaretin ardından Bakan Bayraktar Çerkezköy'den ayrıldı.
Bakan Bayraktar, son olarak Ergene Havzası'nda incelemelerde bulundu. Ergene'nin büyük bir hat olduğunu aktaran Bayraktar, "Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli ayağı var. Biz, insan sayısı 10 bini aşan belediyelere yazı yazdık. Tekirdağ'ın değil de Kırklareli ve Edirne'nin belediyelerinden arıtmaları tamamlamalarını talep ettik. Tekirdağ'da arıtma faaliyetlerinin bir bölümünü Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri yürütüyor, bir bölümünü de biz İlbank kanalı ile yapıyoruz. Buraya 283 milyon lira para ayırdık bunun 110 milyonu arıtma alanlarına gidecek. Organize sanayi bölgelerine de yüzde 100 arıtma için müddet verdik. Umut ediyorum 2-2,5 sene içinde arıtma tamamlanacak, burası pırıl pırıl akacak" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Politika › Ergene'deki Atık Suyun Yüzde 80'i İki Yılda Temizlenecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?