DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, 'Türk milliyetçiliğini ayağımızın altına alıyoruz' sözleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. Erçelebi, DSP'nin suç duyurusu hakkında savcı işlem yapılmayınca bu kez de Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na itiraz davası açtı.
DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, 27 Şubat 2013'te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında "Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız" sözleri nedeniyle, Türk milliyetçiliğini aşağıladığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Başbakan'ın 17 Şubat 2013'te Mardin Midyat'ta yaptığı konuşmada, "Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız" diyerek Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın başlangıç bölümünü ve 2. Maddedeki 'Atatürk Milliyetçiliği' ilkesini ihlal ettiğini belirten Erçelebi, "Sayın Başbakan, Türk Ceza Kanunu'nun 301/1. maddesine göre Türk milletini alenen aşağılayarak suç işlemiştir" demişti.
Erçelebi'nin DSP adına verdiği şikayet dilekçesi hakkında DSP'ye gelen cevapta, bu konuda 'soruşturma ve kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar' iletildi. DSP'ye gelen yazıda, Türkiye Cumhuriyeti
Anayasası'nın 100 ve TBMM İçtüzüğü'nün 107. Maddeleri'ne göre, Başbakan hakkında soruşturma yetkisinin TBMM'ye ait olduğu, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu sıfata sahip kişiler hakkında soruşturma ve kovuşturma yetkisi bulunmadığı bildirildi.
SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA YAPILMAMASI HUKUKA AYKIRI
DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, gelen cevap üzerine Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz dilekçesi ile başvurdu. Erçelebi, DSP adına verdiği itiraz dilekçesinde, sözkonusu kararın gerekçesinin, Anayasa ve TBMM İçtüzük hükümlerine aykırı olduğunu belirterek, bu konuda sadece Meclis denetim yollarının adres gösterilmesinin doğru olmadığını, bunların yargısal bir görev ve yetkisi bulunmadığını vurguladı.
Erçelebi dilekçesinde
Anayasa'nın 9. Maddesi'ne dikkat çekerek, "Anayasa'nın 9. maddesinde belirtildiği üzere, yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır" dedi. Başbakan'ın şikayete konu olan sözlerinin, Bakanlar Kurulu siyasetiyle, göreviyle ilgili olmadığı belirtilen dilekçede, bunun 'şahsi suç' olduğu vurgulandı.
Dilekçede, Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesinin 1. Fıkrasına göre Türk milletini alenen aşağılayan kişilerin 'suç işlemiş' olacağına işaret edildi ve Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin, Türk milletini aşağılama anlamına geldiği ve 'şahsi suç' olarak değerlendirilmesi gerektiği bildirildi. Dilekçede, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma ve kovuşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin kararı hukuka ve Anayasa'ya aykırıdır" denilerek bu kararın kaldırılması istendi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › DSP'den İtiraz Dilekçesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?