Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm uygulasanıdan hak sahiplerinin oturdukları yerlerde kalmalarının temin edileceğini söyledi.
Bayraktar, "Toplumsal doku korunacak. Zorunlu hallerde, başka alanlara yapılacak konutlarda ikamet sağlanacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm uygulamalarında toplumsal dokunun korunacağını açıkladı. Vatandaşlardan kentsel dönüşüm hakkında gelen soruları yanıtlamak üzere de bakanlık bünyesinde 'Alo Kentsel Dönüşüm Hattı' kurulacağı belirtildi.
Bakan Bayraktar, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna'nın kentsel dönüşüm uygulamasıyla ilgili soru önergesini cevapladı. Riskli binaların yıkılması ve yerine bina yapılmasında önceliğin vatandaşın kendi binasını yıkması ve yeniden yapması olacağını belirten Bayraktar, bu kişilere devlet olarak kredi desteği ve gerekli yardımların yapılacağını kaydetti. Hak sahiplerinin oturdukları yerlerde kalmalarının temin edileceğini ve toplumsal dokunun korunacağını dile getiren Bayraktar şunları söyledi:
"Vatandaş uygulamayı kendisi yapacak, böylece herkes ikamet ettiği yerde yaşamayı sürdürebilecek. Bakanlık tarafından yapılacak uygulamalarda da vatandaşların, dönüşüm sınırları içerisinde ikamet etmesine öncelik verilecek. Böylece toplumsal doku korunacak. Zeminin sağlamlığı ve uygun olmaması gibi zorunlu hallerde, başka alanlara yapılacak konutlarda ikamet sağlanacak."
Bayraktar, uygulama için gerekli kaynağın çevre katkı payı ve idari para cezalarından sağlanacağını vurguladı. 2B satışlarından elde edilecek gelirin yüzde 90'ına kadarı ile İller Bankası'nın bankacılık faaliyetlerinden elde edilecek gelirin yüzde 50'si kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılacak. Gerektiğinde genel bütçeden de para aktarılabilecek.
HAK KAYBI OLMAYACAK
Bakan Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun 6. maddesi gereğince yıkılan binaların arsalarının, kat sahiplerine değerleri oranında tapuda gösterilerek pay edileceğini ifade etti. Riskli yapıolarak tespit edilen ve yıkılan taşınmazlar, tüm maliklerine payları oranında tescil edileceği için her hangi bir hak kaybı yaşanmayacak. Taşınmazın ne şekilde değerlendirileceğine ise hak sahipleri 3'te iki çoğunluk ile karar verebilecek.
SOSYAL ALANLAR ARTIRILACAK
Kentsel dönüşüm uygulamalarının yapılacağıalanlarda, bina yoğunluğu oluşmaması için, kat sayıları artırılarak sosyal ve yeşil alanlara daha fazla yer ayrılacak. Ulaşım ve alt yapı sistemleri yenilenecek. Yaşam kalitesini artıracak sağlıklı ve güvenli alanlar meydana getirilecek. Kentsel dönüşüm projelerinin uygulamasında dış kredi ve finansman kullanımı yapılabilecek. Kanunda öngörülen etüt, proje benzeri uygulamalarda mühendislik icrası ve müşavirlik hizmetleri yerli ve yabancı tüzel kişiliklere açık olacak. Bu nedenle kentsel dönüşüm projesinin uluslararası boyuta da bulunabilecek.
ALO KENTSEL DÖNÜŞÜM HATTI KURULUYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşlardan kentsel dönüşüm hakkında gelen soruları yanıtlamak üzere çağrı hattıkurma kararı aldı. 'Alo Kentsel Dönüşüm Hattı' adıyla kurulacak hat, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetler Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Bürosu bünyesinde hizmet verecek. Uzmanlar vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili sorularını bu hat üzerinden cevaplayacak. Afet riski altındaki alanların belirlenmesi, riskli binaların tespiti ve rezerv alanı gibi konularla ilgili bilgiler, sosyal medya aracılığıyla da vatandaşlara anlatılacak. Bakanlık tarafından Facebook ve Twitter üzerinden kentsel dönüşüm sayfaları açılarak dönüşümle ilgili haber ve gelişmeler anında kamuoyuna duyurulacak. Dizilerde depreme dayanıklı evlerin önemi anlatılacak. Televizyon kanallarının ayda en az 90 dakika kentsel dönüşümü anlatacak eğitici yayınlar yapması sağlanacak.
Son Dakika › Politika › 'Dönüşümde Kimse Yerinden Olmayacak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?