Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla mücadelenin, diplomasi boyutundan hukuki boyutuna, kamu diplomasisinden akademik çalışmalara yurt dışındaki Türk diasporasının da dahil olduğu, farklı kulvarlarda eşgüdümle çalışılacak bütüncül strateji gerektirdiğini belirtti.
Davutoğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ve diasporanın faaliyetlerine karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Diplomasi Akademisi aracılığıyla bakanlık mensupları ve diğer kurumların personeline 1915 olaylarına dair iddialar konusunda sürekli bilgilendirme yapıldığını anlatan Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın başkanlığını yaptığı ve "soykırımın" tanınması yönündeki faaliyetlerin eşgüdümü ve etkin yürütülmesi amacıyla 2011'de kurulan "Devlet Komitesi" çalışma ve toplantılarının yakından izlendiğini ifade etti.
Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla mücadelenin, diplomasi boyutundan hukuki boyutuna, kamu diplomasisinden akademik çalışmalara yurt dışındaki Türk diasporasının da dahil olduğu, farklı kulvarlarda eşgüdümle çalışılacak bütüncül strateji gerektirdiğini vurguladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Nisan 2014 tarihli mesajının bu stratejinin yansıması olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Tarihten husumet çıkarma yerine duygudaşlık ve insani tutumlara dikkat çeken, tarihine tüm boyutlarıyla sahip çıkan, özgüven ve kudret sahibi bir devletin şefkatli ve empati sahibi bakış açısını yansıtan mesajda, tarihçilerin meseleyi tüm boyutlarıyla ele özgürce tartışmaları gerektiği dile getirilerek, 2005 yılındaki Ortak Tarih Komisyonu kurulması çağrımız yinelenmiştir. Bakanlığımız, belirlenmiş olan stratejimiz çerçevesinde, bu konudaki faaliyetlerini gerek yurt içinde gerek dış temsilciliklerimiz aracılığıyla yurt dışında ilgili kurum ve kişilerle işbirliği içinde sürdürmektedir."
Bazı ülke parlamentolarının Ermeni iddialarına ilişkin aldığı kararların bağlayıcı olmadığına işaret eden Davutoğlu, "Bu tür kararların alınmasını engelleyici, ön alıcı tedbirler ve çalışmalar yapılmaktadır. İlgili ülkelerde bulunan derneklerimiz ve vatandaşlarımız da tepkilerini göstermektedir" dedi.
Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin uluslararası hukuk alanında bir konsensüsten bahsedilemeyeceğini, 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren herhangi bir uluslararası yetkili mahkeme kararı bulunmadığını da vurguladı. - TBMM
Son Dakika › Politika › Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?