Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yabancı yatırımcılarla yapılan toplantıda kapatma davasının gündeme gelip gelmediği sorusunu, "Şu anda herkes kendi işini yapıyor. Biz de kendi işimizi yapıyoruz. Çünkü bizim bu tür dalgalardan zarar görme gibi bir anlayışımız yok. Kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürmekte ahdimiz var" şeklinde yanıtladı.
İstanbul'da bu yıl 5.'si düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Uluslar arası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Graeme Wheller ve üst düzey şirketlerin yöneticileri katıldı.
Toplantıda konuşan Erdoğan, "Toplantıya katılan konsey üyelerine Türkiye'nin güçlenen ekonomik yapısının küresel dalgalanmalardan en az şekilde etkilendiğini belirttik. Türkiye şu anda dünyanın 17., Avrupa'nın ise 6. en büyük ekonomisi haline gelmiştir. 2007 yılında Türkiye, dünya ülkeleri arasında doğrudan yabancı sermaye çeken 17., gelişmekte olan ülkeler arasında ise 5. sıraya yükseldi" dedi. Dünyanın tüm ülkelerinin küresel yatırımları çekmek için kıyasıya bir rekabet içinde olduğunu söyleyen Erdoğan, "AK Parti Hükümeti döneminde yapılan çalışmalar sonrasında Türkiye, yabancı sermaye çekme konusunda tarihi bir başarı elde etti. Hükümetimizin samimi, kararlı özverili ve cesur çalışmaları neticesinde Türkiye bu alanda tarihi başarıyı elde edebilmiştir. Bazı kesimlerde küresel sermayeye yönelik zaman zaman nükseden alerjiyi biz de samimi, makul ve ülkemizin yararına da bulmuyoruz" dedi. Dünyanın çok yerinde Türk iş adamlarının yatırımlar yaptığını belirten Erdoğan, "Bizler de haklı olarak ülkece milletçe bu iş adamlarımızla gurur duyuyoruz. Bu gerçeğe rağmen küresel sermaye düşmanlığı akla, da mantığa da aykırıdır" ifadesini kullandı. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye, 2005 2007 yılları arasında 50 milyar dolar üzerinde ulusal sermaye girişi yakalamıştır. Bu, Türkiye'de üretime yansımıştır. Büyümeye, ihracata ve istihdama yansımıştır. 5.5 yılda gösterdiğimiz kararlılık, cesaret ve samimiyet önceki hükümetler döneminde gösterilebilseydi Türkiye bu gün çok farklı yerlerde olurdu. Yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmasında gösterilen performansı değerlendiren konsey, hükümetimizin araştırma geliştirme, yenilikçilik gibi alanlarda yürütülen başarılı çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir." Hükümetin, tüm reform alanlarında son derece hassas ve kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, bu güne kadar gerçekleşen ve halen de yapmakta oldukları reformların Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada önemli bir küresel oyuncu olmasını sağlayacağını söyledi.
"HERKES KENDİ İŞİNİ YAPIYOR" Yapılan konuşmaların ardından gazetecilerin sorularına yanıt veren Başbakan Erdoğan, bugün yapılan toplantılarda, "Kapatma davası gündeme geldi mi?" sorusunu, "Herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir" diyerek yanıtladı. Erdoğan şöyle devam etti:
"Biz bir sürecin içindeyiz. Şu anda herkes kendi işini yapıyor. Biz de kendi işimizi yapıyoruz ve görüldüğü gibi beşinci kez yatırım danışma konseyini topladık. Çünkü bizim bu tür dalgalardan zarar görme gibi bir anlayışımız yok. Kararlılıkla toplantılarımız, çalışmalarımızı sürdürmekte ahdimiz var. Yine gerek şahsım, gerek bakan arkadaşlarımız nerede ne çalışma varsa bunu sürdürüyoruz. Buradaki girişimci arkadaşlarımızın hepsinin ülkemizde yatırımları var. Bu yatırımları daha geliştirmelerini istedik.
Ve biz de bu yolda kararlılıkla devam edeceğiz. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir." Erdoğan, basın toplantısının ardından Four Seasons Otel'den ayrıldı.
(EY-CİN-OK-Y)
Son Dakika › Politika › 'Dalgalanmalardan Zarar Görme Anlayışımız Yok' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?