Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ : Demokratik Bir Yapıyı Hayata Geçiriyoruz - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ : Demokratik Bir Yapıyı Hayata Geçiriyoruz

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ : Demokratik Bir Yapıyı Hayata Geçiriyoruz

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ak Parti MYK toplantısı öncesi gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

08.02.2013 16:04

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ak Parti MYK toplantısı öncesi gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ak Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu öneri ile ilgili olarak Bozdağ, "Demokratik bir yapıyı hayata geçiriyoruz. Hem hakimlerin temsilcileri orada olacak. Hem milletin temsilcileri orada olacak. Hem de milletin seçtiği başkanın atadıkları orada olacak. Dolayısıyla daha geniş tabanlı, daha demokratik temsile uygun bir yapı olacaktır" dedi.

Ak Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu öneri ile ilgili olarak Bozdağ, "Bugüne kadar Türkiye'de yargı birliğini savunmayan hemen hemen kimse kalmadı. Herkes yargı birliğinin doğru olduğunu söylüyor. İki başlı yargının veya çoklu yargının hukuk devletiyle bağdaşmadığını ifade etmeyen neredeyse hukukçu kalmadı. Bir yandan askeri yargı diğer yandan adli yargı, kendi içinde adli yargıyı ikiye, askeri yargıyı ikiye ayıran bir yapı, dört tane ayrı temyiz mahkemesi var. Bütün bunların usulleri birbiriden farklı. Hakimleri, savcıları birbirinden farklı. Bu kadar farklılık içerisinde hukuk devletini güçlü bir şekilde hayata geçirme imkanı maalesef başarılamıyor. O yüzden bunun tek çatı altında bileşmesi, tek temyiz mahkemesi olması bugüne kadar önerilen bir husustu" diye konuştu.

"İŞLEYİŞTE HERHANGİ BİR SORUN YAŞANMAYACAKTIR"

Bozdağ, "AK Parti grubunun ortaya koyduğu öneride Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay tek çatı altında toplanıyor ve 'Temyiz Mahkemesi' olarak ifade ediliyor. İlk derece mahkemeleri içerisinde pek çok ihtisas mahkemeleri var. Örneğin idari eylem ve işlemlerle ilgili davalara yine uzman mahkeme olarak ilk derece idari yargı bakacaktır. Yani bir idare mahkemesi bakacaktır. İhtisas Mahkemesi olarak ticaret mahkemesi gibi, iş mahkemesi gibi oluşturulacak, onlar bakacaktır. Temyiz mahkemesine geldiği zaman ceza davasına bakan bir daire veya boşanma davasına bakan bir daire idari konularla ilişkin davaların temyiz incelemesini yapmayacak. Bunlarla ilgili özel ihtisas daireleri, temyiz mahkemesi bünyesinde oluşturulacak ve her mahkeme kendi alanında uzman olduğu konulara bakacak. Dolayısıyla işleyişte herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Aksine içtihat birliği oluşacaktır. Yüksek mahkeme, temyiz mahkemesi, içtihat mahkemesi olarak fonksiyonunu icra yapacaktır" dedi.

"DEMOKRATİK BİR YAPIYI HAYATA GEÇİRDİK"

Bozdağ, "Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun üye yapısı bizim hukukumuzda nasıldı? İlk derece mahkemelerinden hakimlerin seçtikleri vardı bir de Cumhurbaşkanı'nın atadıkları vardı. Şimdi biz buna neyi ilave ettik burada. TBMM'nin atamasını ilave ettik. Başkanlık sistemi önerisi olduğu için AK Parti'nin Cumhurbaşkanı yerine başkanın bir ataması var. Ama öte yandan yeni olan burada meclisin seçmesi. Yani hakimlerin seçmesi demokratik oluyor, meclisin seçmesi niye demokratik olmasın? Başkanın seçmesi neden demokratik olmasın? Esasında biz demokratik bir yapıyı hayata geçiriyoruz. Hem hakimlerin temsilcileri orada olacak. Hem milletin temsilcileri orada olacak. Hem de milletin seçtiği başkanın atadıkları orada olacak. Dolayısıyla daha geniş tabanlı, daha demokratik temsile uygun bir yapı olacaktır" diye konuştu.

"HAKLI ELEŞTİRİLER OLARAK GÖRMÜYORUM"

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın üye seçmesinin ve Meclis'in üye seçmesinin yanlış bir şey olmadığını ifade eden Bozdağ, şunları söyledi: "Yani daha öncede Cumhurbaşkanımız seçiyordu ve Meclis'te biliyorsunuz son düzenlemeden sonra bazı üyeleri seçme imkanına kavuşmuştu. Şimdi biz diyoruz ki doğrudan böyle bir seçim hakkı olsun. Dünyanın başka ülkelerinde de, demokratik ülkelerini kastediyorum tabi seçimlere baktığınızda başkana seçim imkanı veren, bazı yerlerde bu Cumhurbaşkanı'dır. Başkan'a veya Cumhurbaşkanı'na seçim imkanı veriyor. Öte yandan Meclis'e seçim imkanı veriyor. Meclis'in seçmesinden niye korkuyorlar? Yani Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor. Halkın yüzde 51 oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanı veya Başkan'ın atamasından niye çekiniyorlar? Çünkü onu da halk seçiyor, onu da halk seçiyor. Bizim yaptığımız düzenlemeler demokratik temsile uygun, demokrasiye uygun, hukuk devletine uygun düzenlemelerdir. Eleştirileri ben bu noktada haklı eleştiriler olarak görmüyorum işin doğrusu."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Bozdağ, "Başbakan Erdoğan'ın söyledikleri gayet açık. Biz uzlaşmayla yeni bir anayasanın hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Uzlaşma Komisyonu 31 Aralık 2012'ye kadar yeni anayasa önerisini Türkiye toplumunun önüne koyacağını söyledi. Ama bu süre doldu. Böyle bir netice ortaya çıkmadı. Meclis Başkanı'nın girişimiyle ek bir süre alındı ve bu üç ay olarak ifade edildi. Şimdi bu süre içerisinde Uzlaşma Komisyonu'nun mutabakatla bir yeni anayasa örneği ortaya koyması bizim dileğimizdir. Böyle bir netice çıkarsa Türkiye'nin de yararına olur. Meclis'te görüşülerek halkoyundan geçtikten sonra da yürürlüğe girebilir. Ama eğer üç ay içerisinde böyle bir netice çıkmazsa; o zaman Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacı ortadan kalkacak mı kalkmayacak. Öyleyse bu talebi, ihtiyacı karşılamak siyaset kurumunun vazifesi. Meclis bunu bir şekilde karşılayacaktır. O yüzden biz diyoruz ki; eğer Uzlaşma Komisyonu'ndan yüzde yüz bir mutabakat çıkmazsa o zaman üçlü bir mutabakat ararız. Ak Parti'nin şu an 330 oyu yok. Meclis Başkanı'nı dışarıda tuttuğumuz zaman bizim 325 oyumuz var. Dolayısıyla 330 yok. O yüzden de biz diyoruz bunu 3'lü uzlaşmayla yapabiliriz. 2'li uzlaşmayla yapabiliriz. Tek başına bunu hayata geçirme imkanımız fiilen görünmüyor. Ama birlikte yapabiliriz" dedi.

"YENİ ANAYASAYI HAYATA GEÇİRME KONUSUNDA MİLLETİN TALİMATI ÇOK NET"

Yeni anayasayı yapma konusunda bütün partilerle bir arada olduklarını söyleyen Bozdağ "Biz Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak yeni anayasayı hayata geçirme konusunda milletin talimatı çok net. O yüzden biz bu talimata uygun hareket etmeyi düşünüyoruz. Şu anda komisyon çalışıyor. Komisyon netice alamazsa ondan sonra neler olabilir üzerinde konuşuluyor. Bütün partilerin bunun üzerinde durması lazım. Esasında sayın başbakanımızın açıklamaları komisyonun netice alması konusunda da komisyon için teşvik edici açıklamalar olarak değerlendirilmesi lazım. Eğer ucu açık bir açıklama yaparsanız, o zaman hiç anayasa bitmez. Bizim Yozgat'ta böyle ucu açık işler oldu mu 'İpe un seriyor' derler. Bizim ipe un seriyor görüntüsü vermemizin bir anlamı yok. Yeni anayasa konusunda samimi gayretimizi göstermeliyiz. Yeni anayasayı her şart altında hayata geçirecek bir iradeyi temsilen biz adımlarımızı atmalıyız. Umarız Uzlaşma Komisyonu netice alacak bir adım atar" diye konuştu.

"KİMLERİN NE ZAMAN GİDECEĞİNE DE ADALET BAKANI KARAR VERECEK"

İmralı süreci ile ilgili olarak Bozdağ, şunları söyledi: "Süreç tıkanması' diye bir şey söz konusu değil. Adı üzerinde süreç bu. Zaman zaman hızlı zaman zaman yavaş gidebilir. Süreç devam eden bir süreçtir. Kimlerin ne zaman gideceğine de Adalet Bakanı karar verecektir. Benim bildiğim kadarıyla şu anda verilmiş ve uygulanmış bir karar yok."

(MV) FOTOĞRAFLI - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ : Demokratik Bir Yapıyı Hayata Geçiriyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement