Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

"(İşsizlik rakamları) 8 miydi, 9 muydu, 10.1 miydi.

17.04.2014 17:22

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yüzde 10.1 düzeyindeki işsizlik rakamlarıyla ilgili, "8 miydi, 9 muydu, 10.1 miydi. Bunların hiç tartışmasına girmemek lazım. Bu rakam iyi bir rakam. Geçmişe dönüp baktığımızda bugün geldiğimiz noktayı çok iyi şekilde görebiliriz" dedi.

Arınç, JW Marriott'ta, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliğinin (SETBİR) olağan genel kurulunda konuştu.

Genel Kurul'a doğrudan ilgili bir bakan olarak değil, dostlarını, arkadaşlarını tebrik etmek amacıyla geldiğini belirten Arınç, yönetime hizmetleri nedeniyle teşekkür etti ve yeni gelecek yönetime başarılar diledi.

Bu tür toplantıların sadece protokol konuşmalarının yapıldığı, herkesin dinlemek zorunda olduğu toplantılardan ziyade, sektörün sorunlarının da tartışıldığı, ciddi eleştirilerin yapıldığı, önerilerin getirildiği toplantılar haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Arınç, "Biz şahsen hükümet olarak, eleştirilere de açığız, bunları yeterince cevaplandırmak veya bunlardan istifade etmek mecburiyetindeyiz" dedi.

Eleştirilerin, ne kadar ağır olursa olsun, kırıcı olmamak kaydıyla istifade edecekleri hususlar olduğunu dile getiren Arınç, prensibinin gittiği yerde sadece konuşma yaparak ayrılmak değil, aynı zamanda bu kuruluşlarla hükümet arasında ciddi ve samimi bir işbirliğinin de yapılması olduğunu söyledi.

Samimi işbirliğinin aynı zamanda eleştirileri, önerileri de kapsayacağını kaydeden Arınç, bunlardan ne kadar yararlanılırsa, o kadar faydalı çalışma yapılacağını aktardı.

SETBİR'i önemli bir kuruluş olarak gördüğünü, faaliyetlerini takip ettiğini belirten Arınç, "Türkiye'de milyonları ilgilendiren bir sektörde elbette yapılacak çok şey var. Yapılanları da takdir etmek lazım, marifet iltifata tabidir" diye konuştu.

Hükümetin göreve geldiği günden bu yana tarıma verdiği desteğe değinen Arınç, "Biliyorsunuz ve takdir ediyorsunuz sanıyorum, hamdolsun 10 kat, 20 kat, 30 kat destek veriliyor, yerini buluyor, bundan süt, et üreticilerimiz de yararlanıyor" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in görev süresinin 9 yılı bulduğunu anımsatan Arınç, 11 yıldan bu yana bakanlık yapan isimler olduğunu söyledi.

Kendilerinin 61. Hükümet olduklarını belirten Arınç, her hükümetin ortalama görev süresinin 1 yıl 3 ay kadar olduğunu, bazı hükümetlerin bunun da altında süreler görev yaptığını anlattı.

-"Sebeplerini araştırmamız gerekir"

Bakanların da zaman içerisinde rotasyona tabi olarak değiştiklerini dile getiren Arınç, "İstikrarın olmadığı bir hükümette ciddi, kararlı, yapıcı, kurumsal çalışmalar yapılması mümkün değil. Dolayısıyla 2002'ye baktığımızda, bugün de geldiğimiz noktaya baktığımızda büyük bir ilerlemenin görülmesi mümkün. Ancak milyonları ilgilendiren bir sektörde bu kadar katrilyonluk destekler söz konusu ise ve halen yine sektörden bazen eleştiriler, şikayetler de geliyorsa bunun sebeplerini araştırmamız gerekir, elbette bazı değişiklikler de yapılabilir. Bulunduğumuz noktadan farklı noktaya geçmemiz de mümkün olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

TÜSİAD Başkanının, kendilerinin bugün önemli bir toplantıları olmasına karşın SETBİR'in Olağan Genel Kurulu'na katıldığını belirten Arınç, "Ama buraya gelişleri belki nezaketin de ötesinde bu sektörle de doğrudan ilgili bir iş adamı olmasından, sektörün önde gelenlerinden birisi olmasından. Dolayısıyla hazır bu konular görüşülürken bize yol göstermeniz, eleştirmeniz, bezi istikamet vermeniz de gerekebilir. Çünkü ben her zaman düşünüyorum ki, 12 katrilyon, 13 katrilyon, 9 katrilyonluk iyileştirmeler yapacağız, destekler yapacağız, iyileştirmeler yapacağız ama hala bazı şikayetler gelecek. Hala bazı yanlışlarımızın olduğu söylenecek. O zaman bizim kendimize dönüp bunları tekrar bir gözden geçirmemizde herhalde fayda var diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Son 6 ay içerisinde Fransa, ABD ve İngiltere'de bazı çalışmalar yaptığını, İstanbul'da bazı ekonomi zirvelerine katıldığını anımsatan Arınç, "Ekonomiyi sizler kadar bilmiyorum ama bildiğim bir şey var. Ben siyasi bir figürüm, siyaseti biraz daha fazla biliyorum. Siyasette kalıcı olmanın, siyaseti ayakta tutan dinamiklerin ne olduğunu biraz daha fazla biliyorum" dedi.

Gittiği toplantılarda kendisine "Türkiye'de siyasi istikrar devam edecek mi, hükümet devam edecek mi, ekonomik güçlenme devam edecek mi" diye sorulduğunu anlatan Arınç, "Ben bunlara cevap vermeye çalıştım ve aldığım intibah, Türkiye'deki siyasi istikrarın devam etmesinin Türkiye için ve Türkiye'ye yatırım yapan ülkeler için, Türkiye'nin ekonomisini yakından takip eden insanlar için çok daha önemli olduğuydu. Unutmayalım ki geçen sene Haziran ayında Gezi olayları kırılma noktasıydı. Sonra 17 Aralık'ta yaşadıklarımız, 25 Aralık'ta gördüklerimiz, 30 Mart seçimleri öncesinde Türkiye'ye yaşatılmaya çalışılan tablolar, bunların hepsi, Türkiye'den çok daha fazla dikkatli biçimde İngiltere'de, Fransa'da, Amerika'da görebildiğim ülkelerde izleniyor ve tartışılıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

-"Ekonomik istikrar ve siyasi istikrar adeta siyam ikizleri gibi"

"Bildiğim bir ilke var. Bunu AK Parti hükümetlerinin başarısında gördüğüm için ifade ediyorum. Ekonomik istikrar, siyasi istikrar adeta siyam ikizleri gibi" diyen Arınç, bunlardan birinin bozuk olmasının diğerinin de bozuk olmasına yol açabildiğini, ikisini birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını söyledi.

Arınç, "Dolayısıyla Türkiye'de yaşanan olumlu ne gelişme varsa, siyasal istikrarın bunda tetikleyici ve etkileyici olduğunu düşünüyorum. Ekonomik istikrar eğer gücünden kaybederse bileceksiniz ki siyasi istikrarda bir bozulma vardır" dedi.

Makro ekonomik göstergelerde Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Arınç, 2009 ekonomik global kriz, işsizlik rakamları, enflasyon, büyüme hızlarına bakıldığında, Türkiye'nin pek çok ülkeden daha iyi konumda bulunduğunu aktardı.

Bugün açıklanan işsizlik rakamlarına değinen Arınç, şunları kaydetti:

"En son rakamlarla işsizlik oranları 10.1 olarak açıklandı. 8 miydi, 9 muydu, 10.1 miydi. Bunların hiç tartışmasına girmemek lazım. Bu rakam iyi bir rakam. Geçmişe dönüp baktığımızda bugün geldiğimiz noktayı çok iyi şekilde görebiliriz. 'İyi ama Avrupa'da işsizlik oranı daha düşük ülkeler var. İsviçre mesela 3 gibi görünüyor, Norveç 3.4, Danimarka 4.3, Almanya 5.4 gibi görünüyor. Onlarla kıyaslarsak bizde işsizlik oranı biraz daha yüksek' diyebilirsiniz. İyi ama Yunanistan'da yüzde 27.6, İspanya'da 26.6, Sırbistan'da 24.1, Güney Kıbrıs'ta AB ölçeği alındığı için söylüyorum Norveç hariç, orada da 17.3 görünüyor. Bizim geçmişteki ekonomik tablolara baktığımızda da bu rakamın reel bir rakam olduğunu ve istihdamın çok daha büyüdüğünü, istihdam arttıkça çok şükür işsizlik oranının da gittikçe düştüğünü görebiliriz.

Gayrı Safi büyüme hızı 4.4'leri gösteriyor. Türkiye nüfusu toplamına baktığımız zaman başka makro ekonomik göstergelerde halen çok iyi bir noktadayız. Yani Gayrı Safi Yurt İçi Hasılamız artıyor, Merkez Bankasındaki döviz rezervlerimiz yüksek tutulmaya devam ediliyor. Fert başına düşen milli gelir de 2 bin 200'lerden 11 bin 500'lere veya biraz daha düşük veya yüksek oralara gelmiş bulunuyoruz. Bunlar bence iyi rakamlar. Bunların korunması lazım ve zaman içerisinde mutlaka olumlu bir ivme kazanması ve artması gerekir. Çok şükür faizlerde, reel faizler noktasında artık tek haneli rakamlardayız. Bazı hayvancılık kredilerinde sıfırlardan başlayan, 5'leri, 6'ları gösteren faizler elbette bu ülke için geçmişte hayal bile edilemeyecek bir şeydi."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement