Bakan Yazıcı: Bu Ülkeye En Büyük Tahribatı 28 Şubat Süreci Vermiştir (2) - Son Dakika
Politika

Bakan Yazıcı: Bu Ülkeye En Büyük Tahribatı 28 Şubat Süreci Vermiştir (2)

Bakan Yazıcı: Bu Ülkeye En Büyük Tahribatı 28 Şubat Süreci Vermiştir (2)

Bakan YAZICI.BAKAN YAZICI.

14.04.2012 20:58

Bakan YAZICI: BU ÜLKEYE EN BÜYÜK TAHRİBATI 28 ŞUBAT SÜRECİ VERMİŞTİR (2)

BAKAN YAZICI: YÜRÜRLÜKTEKİ TİCARET KANUNU 55 MODEL BİR ARABA!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yürürlükteki ticaret kanunun 1957 tarihli bir kanun olduğunu belirtip '55 Model bir araba' benzetmesi yaptı.

Bakan Yazıcı Düziçi ilçesi ziyaretinin ardından Valilik Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonu'nda Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi. STK Temsilcilerinin soru ve önerilerini dinleyen Bakan Yazıcı yeni ticaret kanunu hakkında bilgiler verdi. Yeni kanunun çok önemli bir kanun olduğunu belirten Bakan Yazıcı, "Bugünkü yürürlükte bulunan ticaret kanunumuz 1957 tarihli bir kanundur. Yani 55 Model bir araba. O günden bu yana dünya değişti. Uzay keşfi yapıldı, en küçük teknolojik bir araçla dünyayı takip ediyorsunuz, izliyorsunuz. Elinde cep telefonu internetten nereye girmek istiyorsan girip o bilgileri derleyip toparlıyorsun. Dolayısıyla Yeni Ticaret kanunu, gelişmiş yeni teknolojileri dikkate alıp, çağdaş üretim ve pazarlama yöntemlerini hayata geçirmeyi hedefleyen, güçlü şirket yapılarını ve yönetimlerini öngören ve denetimlerin gerçek ölçütlere yaslanmış şekilde yapılmasını sağlayan bir denetim anlayışını hakim olmasını öngörüyor" diye konuştu.

SERMAYE ŞİRKETLERİNİ BAĞIMSIZ DENETİM KURULLARI DENETLEYECEK

Sermaye şirketlerinin bağımsız denetim kurulları veya denetçiler tarafından denetleneceğini kaydeden Bakan Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yeni Ticaret kanununda bir anonim şirketi bugün kurmaya kalksanız paranız var, ancak yanınıza 4 ortak daha bulacaksınız. İhtiyacın yok paran yetiyor sermayeye ama kanun hayır diyor 5 kişi olacaksın diyor. Bu doğrultuda gidip hatır için yakınınızı çolunuz çocuğunuzu ortak yapıyorsunuz. Ama o şirketin gerçek sevk ve idarecisi, alan satan, üreten, karar veren sizsiniz. Yeri geldiğinde sadece imza attırıyorsunuz, bu doğru bir şey mi? İşte bu kalkıyor. Şirket denetimleri, denetçi seçiyorsunuz, genel kurulları ve denetim raporları göstermelikten öte değil. Genel kurul yaparsınız, denetim raporlarını yazarlar orada, 'Şirketin kayıt ve belgelerini inceledim kanuna aykırı bir durum yoktur bütün işlemlerin ibrasını genel kurula arz ederim' denilir. Halbuki ne kayda bakıldı nede başka bir şeye bakılıyor, yazılıp gidiliyor. İstisnalar olabilir, hepsi böyledir demiyoruz ama genelde böyle. İşte buda kalkıyor. Artık şirket yönetimleri özellikle sermaye şirketleri genel kurullarında bugün olduğu gibi bir denetim organı seçmeyecek. İki tane kurul olacak bir genel kurul birde yönetim kurulu olacak. Artık sermaye şirketleri bağımsız denetim kurulları ve ya denetçiler tarafından denetlenecek. Dünya böyle, bu düzenlemeyi getiriyoruz. Şirketten para borç almak gibi konuları tartışıyoruz. Yaptırımlar konusunda tartışma var. İşte biz bu bütün süreçleri takip ediyoruz dinliyoruz, notlarımızı alıyoruz, tartışıyoruz sadece bir takım rötuşlar yapacağız. Çünkü hedefimiz sizin hayatını kolaylaştırmak, zorlaştırmak değil." - Osmaniye/ Düziçi

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Bakan Yazıcı: Bu Ülkeye En Büyük Tahribatı 28 Şubat Süreci Vermiştir (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement