Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik AK Parti Siyaset Akademisi'nde konuştu. Bakan Çelik, 11 yıllık AK Parti hükümeti dönemimde bir çok hizmet yapıldığını dile getirerek "Ancak bana göre en büyük hizmet, siyaset kurumuna yapılan hizmettir" dedi. Çelik Türkiye'de kayıt dışı istihdamının 27 milyarı bulduğunu da sözlerine ekleyerek "Türkiye'nin kayıt dışı istihdamda 27 milyar lira kaybı var. Bu olmasa Türkiye'nin sosyal güvenlik açığı da yok" şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti İstanbul İl Başkanlığının, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlediği Siyaset Akademisi programında ders verdi. Türkiye tarihinde siyasetin sorunlu ve sorumlu siyaset olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Çelik "Siyasetçiyi de, sorun çözen siyasetçi ve sorun olan siyasetçi diye tasnif etmek mümkün. 2002 öncesine baktığınızda, birincisi güven vermeyen bir siyaset vardı. IMF'in yönettiği bir ekonomi vardı. Umudu kırılmış bir millet vardı ve yarınını göremeyen bir Türkiye vardı. Bu tablo, sorunlu siyasetçinin, sorunlu Türkiye'sidir. 2002'den sonra siyasette istikrar, hamasetten uzak ekonomi, umudu yeşeren millet ve geleceği planlayan Türkiye şeklinde son 11 yılı özetleyebiliriz. Bu dönem de, sorumlu siyasetçinin yükselen Türkiye dönemidir. Bu sorumlu siyaset gereği, IMF'ye el açan değil kredi açan, çığ altında kalan değil çağ atlayan, projeleri kağıt üstünde kalan değil toprak üstüne çıkan, "Temel at, git Ankara'da yat" anlayışını, dönemini bitiren ve özür dileyen değil, özür dileten, sözü dinlenen bir Türkiye noktasına geldik. Yani siyaseti sorumsuz yaparsanız Türkiye'yi nereye götürüyorsunuz, sorumlu siyasetçi olursanız şu bahsettiğim hususları ülkenize kazandırıyorsunuz ve Türkiye'yi bir noktaya taşıyorsunuz. Bundan dolayı, AK Parti'nin hizmetleri sayılacaksa, "Son 11 yılın hizmetleri nelerdir" diyecek olursanız, hepimiz çok şey söyleyebiliriz. Ama bana göre en büyük hizmet siyaset kurumuna yapılan hizmettir. Siyaset kurumuna öyle bir hizmet yapıldı ki, siyasete itibar geldi, siyasete güven geldi, siyasete istikrar geldi" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan bakan Çelik, asgari ücret konusunda gelen sorulara "Asgari ücret, koruma ücretidir. "İşçiye 800 lira verin" değil, "Ondan aşağı vermeyin" demektir. Asgari ücret bizde yanlış anlaşılıyor. Bu koruma ücretidir. Dünyadan örnek verecek olursak; Bizde asgari ücret 438 Euro, Amerika'da 998 Euro. Onların milli geliri 48 bin dolar, bizim milli gelirimiz 11 bin dolar. Milli gelire göre mukayese ettiğiniz zaman biz, Amerika'dan daha fazla asgari ücret veriyoruz. 27 Avrupa ülkesinin milli gelirine göre oranladığınız zaman, bizim asgari ücretimiz hepsinden yüksek. Tartışma konusu bu değil. Tartışma konusu bir taban ücret belirlemeniz gerekiyor. Almanya'da asgari ücret bin 100 euro ise siz o parayla geçinemezsiniz ki. Orada kira parasını ancak ya da çok cüzi ihtiyaçlarınızı karşılarsınız. Ama işçi ne alıyor, 3 bin, 3 bin 500 euro alıyor orada. Ama asgari ücret bir taban ücretidir ve bütün ülkeler bunu o şekilde belirlemiş durumda. Biz de belirlerken ekonomik gücümüz, gayri safi milli hasılamız, imkanlarımız dikkate alınarak, kimseden geri kalmayacak şekilde belirlemeye çalışıyoruz. Ama bir taraftan da dengeleri kurma gayreti içerisindesiniz" şeklinde cevap verdi. Kayıt dışı ekonominin yüzde 39 oranında gerçekleştiğini belirten bakan Çelik "Bunun tutarı 27 milyar liradır. Türkiye'nin kayıt dışı istihdamda 27 milyar lira kaybı var. Bu olmasa Türkiye'nin sosyal güvenlik açığı da yok. Kayıt altına alınsa. Şimdi mücadelemiz esnek çalışma modellerinin mutlak surette geliştirilmesi. Sendikalarında günümüz dünyasını okuması gerekiyor. Mevsimlik işçiler veya evde yarım gün çalışanlar neden kayıt dışı çalışsın? İlerde 4 ay da, 8 ay da, 1 yıl da lazım olabilir. Bu düzenlemeler şuan da önümüzde, tartıştığımız konular" şeklinde konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Politika › Bakan Faruk Çelik, Siyaset Akademisi Programında Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?