Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Antalya'da toplam maliyeti 938 milyon TL olan 37 projenin hayata geçirileceğini açıkladı.
Bir dizi açılış yapmak için Antalya'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ı ziyaret etti. Bakan Eroğlu ziyarette 2013 yılında Antalya'da işleme konulacak 37 proje ile ilgili bilgi verdi. Antalya'ya bir gönül bağı olduğunu söyleyen Eroğlu, üniversite öğrencisiyken stajını Antalya'da yaptığını anlatarak, "Antalya'yı çok seviyorum. Buraya bir gönül bağım var. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde talebeyken stajımı burada yapmıştım. Antalya'nın güneşine alışık değildik. Yaz ayında güneş çarptı beni. O bakımdan Antalya'ya karşı bir gönül bağımız, güneş bağımız var" dedi.
Hükümetin Antalya'ya çok önem verdiğini kaydeden Eroğlu, hiçbir belediyeye de ayrım yapmadıklarını belirterek, "Buraya gelirken eli boş gelemezdik. Bizim kültürümüzde bir yere giderken eli boş gitmek doğru değil. Tabii benim buraya baklava, börek, çörek getirecek halim yok. Biz buraya adeta TIR'la, büyük bir müjdeyle geldik. Geçen yıl sonuna kadar Antalya'ya 5 milyar TL yatırım yapıldı. 2013 yılında 938 milyon TL'lik yatırımla 37 tane dev projeyle buraya mührümüzü vuracağız. Biz sözümüzün eri bir hükümetiz. Millete verdiğimiz sözü yerine getiriyoruz" dedi.
Eroğlu, ayrıca yarın sabah itibarı ile Antalya'nın Korkuteli ilçesinde 12 tesisin açılış ve temel atma törenini yapacaklarını belirterek, "Yaklaşık olarak 1 milyar TL yatırımla geldik" diye konuştu.
Projelerle ilgili bilgi veren Eroğlu, 2003-2012 yılları arasında tamamlanan tesisleri de açıkladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2003-2012 yılları arasında Antalya'ya toplam 893.582.000 TL'lik yatırım yapıldığını belirten Eroğlu, 22 adet sulama tesisinin, 32 adet taşkın koruma tesisinin tamamlandığını belirtti. Antalya'da taşkın korumanın çok önemli olduğunu belirten Eroğlu şunları söyledi:
"Antalya'nın arkasında dağlar var. Dağlardan yağan yağmur hızla geliyor ve taşkınlara neden oluyor. DSI Genel Müdürü olduğum zaman 2005-2006 yılında Antalya'da bir seferberlik ilan ettik. Bütün İç Anadolu, Doğu Anadolu kış mevsimindeki bütün araçları buraya gönderdik. Muazzam bir seferberlik başlattık. 32 ihale yaparak 32 dereyi ıslah ettik. Bu şekilde 32 dere ıslahı ile 62 meskun yerleşim yerini, aşağı yukarı 123 bin dekar araziyi sel baskınından tamamen kurtardık. Eğer bu dere ıslahı yapılmasaydı çok büyük sıkıntılar olacaktı Antalya'da. Zaman içerisinde dere ıslahları ile mal ve can kayıplarında muazzam bir düşüş olduğunu görüyoruz. İstiyoruz ki hiçbir şekilde can kaybı olmasın."
10 adet devam eden proje olduğunu da belirten Eroğlu, Gazipaşa'daki Gökçeler Barajı projesi ile ilgili olarak, "Yıllardan beri beklenen Gazipaşa'daki Gökçeler Barajı tam 35-40 yıldır her gelen demiş ki, 'Gazipaşa'daki bu Gökçeler Barajı'nı biz yapacağız, söz veriyoruz.' Ama biz yapacağız dedik, yaptık. Tarihleri ilan ettik. Şu anda yıldırım hızı ile çalışmaları süren Gökçeler Barajı ilan ettiğimiz tarihte bitecek. Bu barajla 47 bin 400 dekar araziyi sulayacağız. 2,5 MW kurulu gücünde yaklaşık 11 kilovat saat yılda elektrik üretecek. 10 yerleşim yerinin yılda yaklaşık 11 metreküp de içme suyunu tam 2060 yılına kadar karşılayacak" dedi.
Aksu Çayı ile ilgili de proje olduğunu ifade eden Eroğlu, "Çok taşkınlara neden oluyor. Çok zarif bir proje olmasını istedik. Projeyi kontrol ettik. 2013 yılı ödeneği 15 milyon TL, temeli bu yıl atıyoruz. Hızla devam edeceğiz" dedi.
Eroğlu Korkuteli'nde 16 Şubat'ta temelini atacağı projeyle ilgili ise, "Korkuteli'nde geçmişte yapılmış çok iptidai bir sulama var. 56 bin 860 dekar arazi borulu sistemle sulanacak, bunun da temelini yarın 16 Şubat günü atacağız. Bu da Korkutelili vatandaşlarımızın uzun zamandır beklediği bir proje idi" ifadelerini kullandı.
"ANTALYA'YA KARACAÖREN'DEN İÇME SUYU GETİRECEĞİZ"
Antalya'nın Türkiye'de göç alan ikinci büyük il olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
"Antalya büyüyor, gelişiyor, nüfusu daha da artacak çünkü Türkiye'de göç alan oran olarak ikinci il. Büyükşehir arasında ise birinci il. Bu yüzden Antalya'nın gelecekte su ihtiyacı var. Bununla ilgili çeşitli tartışmalar yaşandı. Biz Antalya için büyük düşündük. Neticede Antalya'da Büyükşehir Belediyesi'ne protokol imzaladık. Kısa zamanda Karacaören'den muhteşem bir suyu getireceğiz. Geçmişte Karacaören'den suyun gelip gelmemesi ile ilgili bir sürü işler yapıldı. Karacaören'den bu suyun gelmesi lazım. Orada iki baraj var. Karacaören 1 ve Karacaören 2. Zaten ikinci barajda gerekli koruma var. Biz içme suyu gelene kadar da gerekli tedbirleri alıyoruz. Her hangi bir problem yok. Çok modern bir içme suyu arıtma tesisi yapacağız."
BİN GÜNDE BİN GÖLET PROJESİ
Bakan Eroğlu bir müjde daha vermek istediğini belirterek, "Bizim 'Bin Günde Bin Gölet' projemiz var. Çok zor bir proje ama arkadaşlarımıza güveniyorum. Şimdiye kadar 50-60 yılda 300 tane gölet yapılmış. Biz bin günde bin gölet yapacağız. Üstelik geçmişte yapılan iptidai sulama sistemi idi. Antalyamız da bundan istifade edecek" diye konuştu.
Antalya'nın ormanlık açısından çok verimli olduğunu söyleyen Eroğlu, "Antalya'nın yüzde 55'i ormanlık alan. O bakımdan biz Antalya'da son 10 yılda 861 bin 680 dekar arazide çalışma yapmışız. 3 tane şehir ormanı kurduk. 5 adet bal ormanı kurduk. Niye bal ormanı kurduk? Çünkü biz Antalya'yı hem otellerin ihtiyacını karşılayacak hem de dünyaya bal ihraç edecek bir üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. Geçmişte arıcılar ormana sokulmuyordu. Bizim hükümetimiz döneminde biz 16 sayfalık bir genelge ile ormanlarda uygun alanlarda bal ormanı kurması şeklinde bir seferberlik başlattık. 107 tane şu ana kadar kurduk. Özel mekanlar hangi tür bal üretecekler o tür şifalı bitkileri, kestane balıysa kestaneyi, çam balıysa çamı çiçek balıysa çiçeği oraya dikerek hazır hale getiriyoruz. Dolayısı ile şifalı alanda şifalı bitkilerle şifalı bal üretimleri artmaya başlıyor" şeklinde konuştu.
OTOMATİK METEOROLOJİ ÖLÇÜM İSTASYONU
Bakan Eroğlu, Antalya'nın turizmin gelişmesi açısından önemli bir il olduğuna değinerek, "Antalya'da turizmin gelişmesi açısından hem çiftçiler hem turistler hem de ulaşım için Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz burada en büyük çalışmayı yaptı. Otomatik meteoroloji ölçüm istasyonunu en çok kurduğumuz il Antalya'dır. Tamamen otomatik hale geldi. 25 tane otomatik meteorolojik istasyonumuz var. Turist istediği yerden hava durumunun nasıl olduğunu görebilir" dedi.
Bakan Eroğlu gazetecilerin sorusu üzerine önceki gün Sarısu'da sel sularına kapılarak kaybolan 3,5 yaşındaki Emine Irmak Reyhaniye'nin ailesine başsağlığı dileyerek, "Sarısu Büyükşehir Belediyesi'nin hudutları içerisinde. Bunun için defalarca proje yaptık ama Büyükşehir Belediyesi'nden geçmediği için imar planı teknik olarak yapılamadı. Geçtiğimiz gün Antalya'da bir yılda yağacak yağmurun yüzde 10'u 4 saatte yağmış. Sadece bizim dereyi ıslah etmemiz yetmiyor. Çocuğun kaybolmasına çok üzüldük. Çocuğa Allah'tan rahmet niyaz ediyoruz, ailesine başsağlığı veriyoruz" dedi.
Bakan Eroğlu 2006 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdikleri bir raporu hatırlatarak şunları söyledi:
"Bölge müdürlüğümüzün 6 Aralık 2006 tarihli ve 21713 sayılı yazısı ekinde, özellikle teknik olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Konyaaltı Belediye Başkanlığına, ASAT Genel Müdürlüğüne gönderilmiş tasdik olunan rapor. Fakat proje halen uygulanmadığından taşkın olayı maalesef yaşanmış. Büyükşehir Belediyeleri içinde bazen dar alan kesitler olabiliyor. Yanlış birtakım imalatlar olabiliyor. DSİ'nin taleplerinin yerine getirilmesi söz konusu. Normalde Antalya'da bir yılda yağan yağış bin 100 kilogram. Bazı uçaklar inemedi o gün. Çok şiddetli bir yağış meydana geldi. O gün yağan yağmur miktarı 108 kilogram." - ANTALYA
Son Dakika › Politika › Bakan Eroğlu'ndan Antalya'ya 37 Proje Müjdesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?