Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mersin'in meyve, sebze ve narenciyede Türkiye üretiminin çok önemli bir kısmını karşılayan bir il olduğunu belirterek, "Mersin, Türkiye'nin en önemli ihraç kapılarından birisi" dedi.
Bakan Eker, özellikle hububat, bakliyat sektöründe yaşanan sorunlar ile Rusya'ya narenciye, meyve ve sebze ihracatında yaşanan sıkıntıları sektör temsilcileriyle görüşmek ve "Mersin ili 2013 yılı Tarım Ürünleri İhracatı Yıldızları Ödül Töreni"ne katılmak üzere Mersin'e geldi. Programına Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret ederek başlayan Eker'e, AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun da eşlik etti. Valilik Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra makamda kısa bir açıklama yapan Bakan Eker, Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) sektör temsilcileri ile bazı tarımsal ürünlerle ilgili meseleler ve ihracat konularıyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Ayrıca gerek Mersin Ticaret Borsası bünyesinde, gerekse ihracatçı birliklerinin özellikle Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği temsilcileriyle bir araya geleceğini ve 'Mersin İli 2013 Yılı Tarım Ürünleri İhracatı Yıldızları Ödül Töreni"ne katılacağını ifade eden Eker, "Bakanlığımızın sahasına giren gerek narenciye, gerekse sebze, meyve üretimi ve bununla ilgili yaşanan, içinden geçmekte olduğumuz Rusya Federasyonu'na ihracat ve diğer konularla ilgili meselelerimizi de inceleyeceğiz" diye konuştu.
"Mersin, Türkiye'nin en önemli ihraç kapılarından birisi" diyen Eker, Mersin'in meyve, sebze ve narenciye konusunda da Türkiye'nin üretiminin çok önemli bir kısmını tek başına karşılayan bir il olduğunu vurguladı. Mersin'in örtü altı tarımda neredeyse 3'te 2'ye yaklaşan potansiyele sahip olduğunu dile getiren Bakan Eker, özellikle meyvecilikte ve narenciyede tek başına aldığı payla büyük bir potansiyeli olduğunu ifade ederek, "Bir de özellikle keçi varlığı Türkiye'nin en önemli illerinden birisi. Bu değerli varlıklarını geliştirmek, bunların ekonomiye daha fazla katkısını temin etmek gerekiyor. Bu süreçte tabi zaman zaman yaşanan problemler olabiliyor. Onları nasıl birlikte aşarız, nasıl çözümler geliştiririz, onları konuşacağız" şeklinde konuştu.
Vali Çakacak, Bakan Eker'e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, Mersin adına şükranlarını sundu.
BAKAN EKER SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
Bakan Eker, Valilik ziyaretinin ardından AKİB binasına geçerek, "Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Sektörü İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" toplantısına katıldı. AKİB Toplantı Salonu'nda sektör başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılışında toplantı içeriğine ilişkin bilgi veren Eker, AKİB mensuplarıyla gerek Mersin Ticaret Borsası meclis üyeleri, gerekse ihracatçı birliklerinin özellikle hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve narenciye sektörlerinin temsilcileriyle bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi. Eker, "Gerek Türkiye'nin bu seneki durumu, gerek uluslararası gelişmeler, kuzey komşumuz Rusya Federasyonu'nda bizim hem ticari partnerimiz olması hasebiyle oradaki bir takım gelişmeler, bizim oraya yaptığımız ihracat veya onların uluslararası piyasa ile bazı ilişkileri, içinden geçtikleri süreç, bunun bizim üzerimizdeki bir takım etkileri ve muhtemel sonuçları bundan sonra bizi ne şekilde etkiler, buna ait ne yaparız, bugün Mersin'de doğrudan sektör mensuplarıyla bir ayrıntılı değerlendirme yapmak istedim. Yerinde, sahada sizlerden dinlemek istedim, sizin görüşleriniz, önerileriniz önemli. Hem bizim genel anlamda tarım politikalarımız ve bizdeki gelişmeler hem de uluslar arası gelişmelerle ilgili sizlerle bir değerlendirme yapmak istedik. Sektör mensuplarından doğrudan kendi görüşlerini kendilerinden dinleme fırsatı bulacağız" dedi.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Bakan Eker, öğleden sonra da AKİB salonunda "Mersin ili 2013 yılı Tarım Ürünleri İhracatı Yıldızları Ödül Töreni"ne katılacak. - MERSİN
Son Dakika › Politika › Bakan Eker Mersin'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?