Bakan Çelik: "Dizi İhracatı 2023 Hedefimiz Bir Milyar Dolar" - Son Dakika
Politika

Bakan Çelik: "Dizi İhracatı 2023 Hedefimiz Bir Milyar Dolar"

Bakan Çelik: "Dizi İhracatı 2023 Hedefimiz Bir Milyar Dolar"

Türkiye’nin dizi ihracatı hedeflerini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “2023 hedefimiz bu genç sektörün ihracatının bir milyar dolar olmasıdır.

12.06.2014 15:04

Türkiye'nin dizi ihracatı hedeflerini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "2023 hedefimiz bu genç sektörün ihracatının bir milyar dolar olmasıdır. Ekonomik getirisi kadar Türkiye'nin aynı zamanda Soft Power'idir. Dünyanın neresine giderseniz gidin sizinle Türkçe konuşanlar oluyor. Nerden öğrendiğini sorduğunuzda Türk dizilerinden öğrendiklerini söylüyorlar" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından düzenlenen İstanbul TV Forum ve Fuarı'nda (İTVF) RATEM üyeleriyle bir araya geldi. Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanı sıra RTÜK Başkanı Davut Dursun, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Zahid Akman, RATEM Başkanı Dursun Güleryüz ile yurtiçi ve yurtdışından iştirak eden sektör temsilcileri katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan RTÜK Başkanı Davut Dursun, karasal yayın ihalesine değindi. Dursun, "Doğrusu üç dört sene içerisinde sürdürülen ihale sürecinin geçen sene başarılı olarak yapılması bizi umutlandırmıştı. Ancak ihalenin yargı sürecine takılması, yargının bu ihalenin bazı bölümlerini iptal etmiş olması, Danıştay'ın bu ihalelerinin bir kısmını iptal etmesi bu konudaki kaosun devam etmesine neden olmuştur. RTÜK denetlemeden ziyade düzenlemeyle öne çıkması gereken, yayıncının önünü açması gereken, bir kuruluş olarak öne çıkmalıdır. Ne var ki bu fonksiyonun icra edilmesi için sadece RTÜK'ün çabası yetmiyor. Hem yayıncı hem siyaset, hem de yargı tarafından desteklenmesi gerekiyor. Yargı bir taraftan '20 senedir neden ihale yapmadınız, niçin yayıncıların önünü açmıyorsunuz diyor' haklıdır, ancak bir taraftan da iptal etmekle meşgul bunu anlamak biraz zor" dedi.

Dizi sektörüne değinen RTÜK Başkanı Dursun, dizi furyasının bir bakıma bütün TV kuruluşlarını yatırım olarak ciddi zorluklarla karşı karşıya bıraktığını belirterek, "Dizi süreleri önemli bir problem. İzleyicilerden gelen şikayetlere bakıldığında şiddet ve cinsel içerik önemli bir problem. Bir takım marjinal ilişkilerin izleyiciyi tahrik etmek amacıyla tercih ediliyor olması önemli bir problem. Dizilerdeki mevcut temaların daha önemli temalarla iyileştirilmesini önemli olarak görüyorum" diye konuştu.

Ardından kürsüye davet edilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise sektörün çok dinamik olduğunu belirterek sözlerine başladı. Çelik, "Kitle iletişim araçları insanlığının ortak değerlerini gelişimi ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi için çok önemli. Bu sektörün doğası çoğulculuğu gerektiriyor. Kamu otoritesinin belki de mümkün olduğu kadar az müdahale etmesi gereken bir durumu ortaya koyuyor. Ancak dünyaya bakıldığında temel hak ve özgürlükler için bir tehdit, aynı zamanda çok ciddi destekleyen ikili bir yapıyla karşı karşıyayız. Yayıncılık sektörüyle işbirliği içindeyiz. Bundan sonra da ciddi bir eylem planımız var" dedi.

Dizi ihracatında önemli bir atılım yapıldığına değinen Çelik, "Bu konuda çok ciddi bir ivme kazandık. Ülkemizde dizi ihracatında 2013 yılında yüzde yirmilik bir artış var. 2023 hedefimiz bu genç sektörün ihracatının bir milyar dolar olmasıdır. Ekonomik getirisi kadar Türkiye'nin aynı zamanda Soft Power'idir" diye konuştu.

Kültürel etkileşimin her zaman desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Ömer Çelik, "Milli kültürü korumak adına yapılabilecek en kötü davranış şekli içe kapanmaktır" dedi. Göreve geldiğinde bir proje başlattığını söyleyen Bakan Çelik, "Ülkemiz için çok önemli olan yaratıcı endüstri ve yaratıcı ekonomiyle ilgili bir yıldır süren çalışmayı yakında sizlerle paylaşacağız. Bu çalışmada Türkiye'de yaratıcı endüstrilerin ülke ekonomisinin katkısına ölçümü, bu endüstrilerin ülke ekonomisine katkısına yönelik ilk çalışmadır. Sürekli eğitime ve sanata ve kültüre yer ayırma ulusal politika olmalıdır. Bir milletin yazılımı, bir devletin yazılımını kültür oluşturur" dedi.

Daha sonra kesilen kurdeleyle forumun açılışı gerçekleşti. Açılışın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kurulan stantları gezdikten sonra sektör temsilcileri ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Çelik: 'Dizi İhracatı 2023 Hedefimiz Bir Milyar Dolar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Mevlüt özdemir:
    SAYIN ÇELİK ÜLKEMİZİ VE BÖLGEMİZİ DİZİLERLE UYUTARAK PATLAMA NOKTASINA KADAR GELDİ. 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement