İzmir'de referandum çalışmalarını sürdüren Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Mardinliler Derneği'ni ziyareti sırasında referandumda oylamaya sunulacak ombudsmanlık kurumu örneğini verirken, Avrupalıların yıkanmayı Osmanlı'dan öğrendiğini söyledi.
İzmir Mardinliler Derneği'ni ziyaret ederek Dernek Başkanı Rasim Kahraman ve üyelerle görüşen Bakan Gönül, 12 Eylül Referandumu'nun çok önemli olduğunu ve iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Referandumun bir seçim olmadığını ve karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Bakan Gönül, "Referandum bir seçim değildir, kaybedeni kazananı olmaz, bir idealin gerçekleşmesi veya gerçekleştirilmemesi söz konusu olabilir. Bu ideal nedir? Türkiye'yi çağdaşlaştırmak, demokratik hale getirmek, halkın daha çok sözünün geçtiği toplum haline getirmek, devleti hak ve adalet içinde yönetmek" dedi.
Referandum ile birlikte getirilen değişikliklerden birinin ombudsmanlık kurumu olduğunu, bunun İsviçre'den örnek alındığını ancak İsviçre'nin de bu uygulamayı Osmanlı'dan aldığını anlatan Bakan Gönül, şöyle konuştu:
"İsviçre'de ombudsmanlık diye bir müessese var, halkın doğrudan kendisine gidebildiği, çözemediği derdine çare aradığı bir yerdir. Bu bize yabancı değil, zamanın İsviçre Kralı Demirbaş Şarl, Ruslar'a yenilince Türkiye'ye sığınıyor ve uzun yıllar Türkiye'de kalıyor. Bakıyor ki, Türkiye'de kadı diye bir adam var, bu sahipsizlerin sahibi, haksızlığa uğrayanların hakkını arayan kişi. Memleketine gidince bunu uygulamaya başlıyor. Memleketine gidince başka şeyler de götürüyor. Mesela Hıristiyan dünyası yıkanmayı bilmezdi. Doğdukları zaman kutsal sayılan suyla yıkanıyorlardı, vaftiz oluyorlardı. Yıkandıkça tesiri geçer, kutsallık kalkar diye, kutsandıktan sonra bir daha yıkanmazlardı. Fransa'da parfüm onun için bu kadar gelişti. Demirbaş Şarl, Türkiye'de baktı ki herkes durmadan yıkanıyor kendi de yıkandı faydalarını gördü. Memleketine gidince yıkanmaya başladı. Memleketinde ona bozulmuş, kutsallığı gitmiş dediler tabi kral olduğu için kendisine bir şey söyleyemediler. Kral birçok şeyi götürürken ombudsmanlığı da götürdü. Türk halkına hizmet için böyle kuruluşu daha önce kanunla kurduk, muhalefet Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Anayasa Mahkemesi bu kanunu Anayasa'da yok diye. Gerekçe, (Bu bir anayasal kuruluştur, anayasada düzenleme yapılmadan kanunla yapmışsınız, iptal ediyorum) dedi. Geliyor şimdi ombudsmanlık kuruluyor, halka hizmet edecek. Daha pek çok düzenleme getiriliyor."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin birçok yerinde getirilecek düzenlemeler hakkında bilgi verdiğini, ardından Ankara'ya dönerek devlet işlerini yoluna koymaya çalıştığını anlatan Bakan Gönül, sorumluluk duygusu ile Türkiye'yi daha ileri götürmek için durmadan çalıştıklarını bunu da kimsenin zorlaması olmadan sadece ülkeye hizmet etmek için yaptıklarını söyledi.
Mardinliler Derneği Başkanı Rasim Kahraman 1994 yılında kurulan derneğin bin 500'e yakın üyesi olduğunu, İzmir'de ise 500 bin'e yakın Mardinli'nin yaşadığını anlatarak, halk oylamasının bilincinde olduğunu ve ona göre hareket ettiklerini anlattı.
"ŞEHİTLERİMİZE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ"
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç tarafından şehit aileleri ve gazilere verilen iftar yemeğine katıldı. Büyük devletlerin büyük sorunları olduğunu söyleyen Bakan Gönül, "Büyük milletlerin büyük evlatları da olur. Şehitlerimize şükran borçluyuz" diye konuştu.
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç tarafından İzmir Harp Malulleri Gazi Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Polis Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği, Tüm Emniyet Teşkilatı Mensupları ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği ile Şehit Asker ve Şehit Polis Aileleri Yardımlaşma Derneği üyelerine Balçova Termal Tesisleri'nde verilen iftar yemeğine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 1. Ordu Komutanlığı'na atanan Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu katıldı.
Yemekte konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, şehit ve gazi ailelerinin bu ülkenin değerini en iyi bilen evlatları yetiştirmiş aileler olduklarını, büyük devletlerin büyük problemleri olduğunu ve Türkiye'nin de büyük bir devlet olduğunu söyleyerek, "Dünya tarihine damga vurmuş, insanlık tarihi kadar eski ve kahramanlıklarla dolu bir tarihi yazan milletiz. Büyük devlet olarak pek çok problem ile uğraşıyoruz. Bu problemleri yaratanların unuttuğu bir şey var, büyük milletlerin büyük evlatları da olur. İşte bugün o büyük evlatların yaptıkları fedakarlık sonucunda bayrağımız dalgalanıyor, ezanımız okunuyor ve çocuklarımız istikbale güvenle bakıyor. Sizin evlatlarınıza şükran borçluyuz, minnet borçluyuz. Bu minnet ve şükran dolayısıyla gerek hükümet olarak gerek bakanlık olarak her türlü ihtiyacınızda yanınızda ve hizmetinizdeyiz" diye konuştu.
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ise Ramazan ayının barış, birlik, beraberlik ve kardeşlik ayı olduğunu, barışın simgesi ve teminatı olan şehitleri rahmetle andığını dile getirdi. Şehitlerin en değerli varlıkları olan canlarını, vatanın birliği, bütünlüğü ve geleceği için seve seve verdiklerini anlatan Vali Kıraç, "Evlatlarınızın bu fedakarlıkları karşısında sizler için elimizden gelen en iyi hizmeti yapmak için çalışacağız" dedi. Memleketin önemli bir dönemeçten geçtiğini dile getiren Vali Kıraç, ülkeknin bu zorlu dönemeçten tüm engellemelere karşın birlik ve beraberlik içerisinde geçeceğini sözlerine ekledi.
Turan GÜLTEKİN- Hakan GÜNGÖRDÜ- İZMİR- DHA
Son Dakika › Politika › 'Avrupalılar Yıkanmayı Bizden Öğrendi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?