Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, birlik olarak ilk hedeflerinin Türk vatandaşlarının hem bulundukları ülkede hem de Türkiye'de siyasete etkin katılımı arttırmak ve Avrupa'da yaşayan Türklere Türkiye'de seçilme hakkı kazandırmak olduğunu söyledi.
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) binasında düzenlenen istişare toplantısına, UETD Genel Başkanı Çelik, UETD Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya ve Fransa Başkanı Ahmet Oğraş'ın yanı sıra Almanya ve Fransa'dan birçok üye katıldı.
Genel Başkan Çelik, yaptığı konuşmada, Avrupa'daki bilhassa Almanya'daki bir ve ikinci nesil Türk göçmenlerin genelde ekonomik faaliyetlerde bulunduğunu ancak genç kuşağın yaşadığı ülkedeki siyasetin içinde yer alması gerektiğini belirtti.
-"En az 10 vekili Almanya Meclisine yollayabilecek kapasitedeyiz"-
"Bulunduğumuz ülkenin vatandaşları nerelerde meşru kabul ediliyorsa biz de oralarda meşru olalım" ifadesini kullanan Çelik, bu noktada Türk nüfusunun olduğundan daha az gösterilmeye çalıştığını iddia etti.
Çelik, sadece Almanya'da 4,2 milyon Türk vatandaşının yaşadığına işaret ederek şunları söyledi;
"Bize Almanya'da ancak 350 bin Türk seçmen olduğunu söylenmişti. Ancak kendimiz araştırdığımızda 950 bin seçmen olduğunu gördük. Bu çok ciddi bir rakam. Şu an Almanya'da 11 Türk vekil var ama bunların hiçbirisi bizim tavsiye ettiğimiz vekiller değil. Bu 950 bin seçmenle en az 10 vekili Almanya Meclisine yollayabilecek kapasitedeyiz. Bunun için Almanya siyasetinde daha aktif rol almamız gerek."
-"Niye bizden de temsilciler Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gitmesin"-
Çelik, yurtdışında yaşayan Türk toplumunun Türkiye'nin çözmesi gereken birtakım sorunlarla da uğraştığını belirterek askerlik parasının ve pasaport bedellerinin buradaki vatandaşları zora soktuğunu söyledi. Bu sorunların Türkiye'de daha çok yankı bulması içinde yurt dışında yaşayan Türk göçmenlerin TBMM'de temsil edilmesi gerektiğine vurgu yapan Çelik şöyle konuştu:
"Avrupa'daki 2010 verilerine göre 2 milyon 532 bin Türk seçmen yaşıyor. Ben şu an bu rakamın daha da arttığına inanıyorum. O halde niye bizden de temsilciler Türkiye Büyük Millet Meclisine gitmesinler? Niye Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşları TBMM'ye vekil yollamasın? Şu anki yasalar buna izin vermiyor. Şimdilik sadece bulunduğumuz ülkede gümrüklerde değil konsolosluklarda oy kullanabilme imkanına sahip olduk ki bunun çok başarılı bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Ancak Türkiye'deki önümüzdeki seçimlere, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan yüzde 70-80 oranında katılım olursa ikinci bir hamle olarak seçilme hakkını da talep edebiliriz. Zaten bu isteğimizi de bir teklif şeklinde Türkiye'de gerekli makamlara sunmuştuk. Ama bu bağlamda öncelikli hedefimiz Avrupa'da yaşayan Türklerin, Türkiye'deki seçimlere katılım oranını arttırabilmek."
-"Almanya'da seçimlere katılım oranını 3'e katladık"-
Çelik, UETD olarak hedeflerinin hem bulundukları ülkede hem Türkiye'de siyasete aktif katılım sağlamak olduğunu altını çizerek "UETD'nin çalışmaları neticesinde Almanya'daki seçimlere katılım oranını 3'e katladık" diye konuştu.
Gelecek dönemde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine Almanya'nın 96 parlamenter gönderdiğine dikkati çeken Çelik, Almanya'daki yasalar dahilinde, UETD'nin sadece kendi tabanındaki mevcut oylarla 1-2 parlamenter gönderme şansı olduğunu ifade etti.
Çelik, özellikle genç neslin siyasete etkin katılımını arttırmak amacıyla çok yakın bir zamanda UETD Siyaset Akademisi'nin kurulacağını bildirdi.
Konuşmasının sonunda, UETD iç yapılanmasındaki değişiklikle ilgili de bilgi veren Çelik, UETD Fransa Teşkilatlandırma Başkanı olarak görev yapan Yalçın Şimşek'in, Ahmet Oğraş'ın yerine geçerek UETD Fransa Başkanı olarak görevlendirildiğini kaydetti. - Arkansas
Son Dakika › Politika › Avrupalı Türk Demokratlar Birliği İstişare Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?