Askeri Hakimler Kanunu'nda Değişiklik Adalet Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

Askeri Hakimler Kanunu'nda Değişiklik Adalet Komisyonu'nda

Askeri Hakimler Kanunu\'nda Değişiklik Adalet Komisyonu\'nda

Komisyon tasarının Askeri Hakimler Kurulu oluşturulmasını da içeren 13 maddesini kabul etti MHP'li Başesgioğlu: "Milli Savunma Bakanının teklifi, Başbakanın onayıyla üyeleri seçilen kurul, hakimlik teminatını sağlamaz" CHP'li Aldan: "Demokrasiyi, özgürlüğü, evrenselliği, bilimi arayacağımıza bizden olanı ararsak sorunlardan kurtulamayız. Çevremizde başımıza bela olacak insanlar istemiyoruz" Askeri Yargıtay Üyesi Şimşek: "Kurula askeri yüksek yargı üyesi girmesi halinde bağımsızlık söz konusu olur.

22.01.2015 15:19

TBMM Adalet Komisyonu, Askeri Hakimler Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısının, Askeri Hakimler Kurulu oluşturulmasını da öngören 13 maddesini kabul etti.

Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Toplantıya hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katıldı.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatına vurgu yapan muhalefet milletvekilleri, sivil yargıdaki HSYK benzeri Askeri Hakimler Kurulu oluşturulmasını öngören düzenlemeyi eleştirdi.

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, HSYK Kanunu'nda değişiklik yapıldığını, ancak tartışmaların bitmediğini söyledi. Sistemi bozmadan evrensel kurallara uymak gerektiğini dile getiren Başesgioğlu, "Milli Savunma Bakanının teklifi, Başbakanın onayıyla üyeleri seçilen kurul, hakimlik teminatını sağlamaz. Nerede yürütmeden uzaklık?" dedi.

Kurul üyeleri için seçim mekanizması getirilmesi gerektiğini ifade eden Başesgioğlu, "Bir askeri savcı, suç şüphesi kuvvetliyse çekinmeden bir kuvvet komutanı hakkında dava açabilmeli" diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da düzenlemeyi eleştirerek, "Askeri hakim ve savcıların bu düzenlemeyle birbirine düşürülmesi tehlikesi var" dedi.

Türkiye'de sorunların yasal metinlerle aşılamadığının altını çizen Aldan, "Demokrasiyi, özgürlüğü, evrenselliği, bilimi arayacağımıza bizden olanı ararsak sorunlardan kurtulamayız. Çevremizde başımıza bela olacak insanlar istemiyoruz" diye konuştu.

Kurul üyelerinin atanmasında üçlü kararname sisteminin terkedildiğini belirten Aldan'ın, "Cumhurbaşkanını devre dışı bırakıyorsunuz. Cumhurbaşkanı bunu geri gönderebilir" demesi gülüşmelere neden oldu.

Askeri Yargıtay Üyesi Mehmet Şimşek de kurula yüksek askeri yargıdan üye katılmasına ilişkin görüşlerini Genel Kurul kararıyla Milli Savunma Bakanlığı'na ilettiklerini söyledi.

Tasarıya göre, kurulda bakanın görüşünün aksine oy kullanan bir üyenin görevden alınması önünde engel olmadığını anlatan Şimşek, "Milli Savunma Bakanı, yüksek askeri yargı üyelerinin sicil ve disiplin amiri değil. Kurula askeri yüksek yargı üyesi girmesi halinde bağımsızlık söz konusu olur. Ancak Askeri Yargıtay ya da AYİM'den katılım yok" diye konuştu.

Eleştirileri yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, kurula idare tarafından üye atanmasının bağımsızlığa engel olmadığını belirtti.

Hollanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya ve Fransa'dan bu yönde örnekler veren Yılmaz, "Sistem kurulmadan aksayacağını söylemek kehanet olur. Hukuk yaşayan bir kavram, ihtiyaç görülürse değiştiririz" dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise yürütmenin atama yapmasına ilke olarak karşı olmadığını anlatarak, "Ama bir bakan çıkıp 'mahkemeye güvenmiyorum' diyor. Bunu söylememesi gerekir. Yargıya güveni  ve bu kurulları siyaset tartışmalı hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Kabul edilen maddeye göre mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre Askeri Hakimler Kurulu kurulacak.

Kurul Milli Savunma Bakanı ile Milli Savunma Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile birinci sınıf askeri hakimler arasından seçilen dört üyeden oluşacak. Askeri Hakimler Kurulu'nu yönetmek ve temsil etmek üzere Milli Savunma Bakanı, Kurula başkanlık yapacak.

Kurul, kanunlarla verilen görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız olacak, hiçbir organ, makam, merci veya kişi Kurula emir ve talimat veremeyecek. Kurul mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik teminatı esaslarını gözeterek adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri çerçevesinde görev yapacak. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Askeri Hakimler Kanunu'nda Değişiklik Adalet Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement