Bursa'da düzenlenen 'Uluslararası Abdulkadir El-Cezairi Sempozyumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransız işgalinde Cezair'de 130 yılda 1.5-2 milyon insanın öldüğünü,
300 yıllık Osmanlı hakimiyetinde ise hiç kimsenin burnunun bile kanamadığını, ayrıca ecdadımızın ülkeyi baştan başa eserlerle donattığını söyledi. Arınç, bu hakikati bizzat Cezayirlilerin ifade ettiğini anlattı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 'Uluslararası Abdulkadir El-Cezairi Sempozyumu'na katıldı. Arınç, önce Abdulkadir El-Cezairi sergisinin
açılışını yaptı. Ardından da sergiyi gezerek yetkililerden bilgi aldı. Tayyare Kültür Merkezi'nde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyum Filistin Din İşleri Müşaviri ve Mescidi Aksa imamlarından Muhammed Jammal H.S. Hannoud'un kuran-ı kerim okumasıyla devam etti.
Bu toplantının popüler ve güncel olmadığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Arınç, "Yarınki Fenerbahçe Galatasaray maçından bahsetmiyoruz. ya da Fransa'daki seçimlerden, dünyayı saran global krizden de bahsetmiyoruz. Ölümünün üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen hala mana hayatımızda, kültürümüzde, inancımızda derin yer bırakmış bir çoğumuzun hatırlamadığı, Türkiye'deki bir caddede onun isminin olmasına rağmen onu gerçek manada tanıyan insan pek yok gibi. O büyük bir insan, onu tanımamız lazım. Bu toplantı iki gün devam devam edecek ve biz iki gün sonra onu tanımış olacağız" diye konuştu.
Meclis başkanlığı döneminde Cezair'i de resmen ziyaret ettiğini anlatan Arınç, "Daha önce Cezair Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geldiğinde kendisine mecliste bir plaket takdim etmiştim. O zaman da gördüm ki Cezair'de Türkiye'ye karşı büyük bir sevgi ve bağlılık var. Ama bunu bizzat yerinde görmek beni çok mutlu etti. Cezair'de her karşılaştığımız insan, 'Biz sizlerle 300 yıldan fazla aynı bayrak altında yaşadık. Sizi çok seviyoruz' dediler. Bugün orada en itibarlı aileler Türk soyundan gelen ya da Türk soyuyla irtibatlı ailelerdir. Orada eski mensubiyetlerini ortaya koyarken 'Türk ailelerinden geliyoruz' diyenler büyük saygı
görmektedir. Tarihimize baktığımızda şan, şeref, ahlak, adalet, fazilet görürken Cezair'de yaptıklarımızın, bıraktığımız etkilerin de büyük payı olduğunu unutmayalım. Şöyle bir gerçek var. Fransa Cezair'i 1830 yılında işgal etti. Yüz yıldan da fazla kaldı. Belki bir kaç milyon insanın hayatına mal oldu. Bunu mukayese ederken, Cezayirli bir dostum söylüyor, ben de dinliyorum. 'Onlar 130 yıl kaldı, takriben 1.5-2 milyon insan hayatını kaybetti. Sizlerle 300 yıl birlikte olduk, bir tek insanımızın
burnu bile kanamadı. Dinimiz bizde kaldı. Her yerleri eserlerinizle doldurdunuz, ne güzel insanlardınız. Ne güzel bir tarihiniz vardı. Ne güzel atalarınız vardı'. Bu sözleri duymak Türk milletinin bir evladı olarak hepimizi çok mutlu ediyor" dedi.
Cezair'in pek çok siyasi sıkıntılarla boğuştuğunu ifade eden Arınç, Cezair'in Türkiye'nin desteğiyle kalkıp güçleneceğini de sözlerine ekledi.
Vali Şahabettin Harput ise "Onun düşünceleri şu an kaynayan dünyaya reçete mahiyetindedir. Onun Bursa'ya gelişinin 160. yılında düzenlediğimiz bu sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise 2005 yılında Kükürtlü Mahallesi'nde bir caddeye Cezair kahramanı Abdulkadir El-Cezairi'nin adını verdiklerini ifade ederek, 3 yıl boyunca Bursa'da kalan El-Cezairi'nin bağımsızlık konusunda dünyaya örnek bir şahsiyet olduğunu belirtti.
Sempozyumun organizasyonunda emeği geçen Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hayat Nur Artıran, Uluslararası Alaviyya Sufi Derneği (AISA) Başkanı Halit Bin Tunus, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Yaşar Aydınlı da birer konuşma yaparak Abdulkadir El-Cezairi'den bahsetti.
Sempozyum çeşitli oturumlarla 2 gün daha devam edecek. - BURSA
Son Dakika › Politika › Arınç, Uluslararası Emir Abdulkadir El-Cezairi Sempozyumu'na Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?