Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, “Gerekli hava yakalanamadıkça herhangi bir Anayasa değişikliği çabasının olumlu sonuç vermeyeceğini ifade ederek, “Anayasa değişikliği için gereken hava henüz dönmedi” dedi.
DSP’nin Tes-İş Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkanı Erol Tuncer tarafından yönetilen “Anayasa Paneli”ne eski Adalet Bakanlarından Hikmet Sami Türk, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden ile Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal katıldı.
Eski Adalet Bakanlarından Türk, konuşmasında, Türkiye’deki Anayasa çalışmaları ve değişikliklerini anlattı.
Türk, 1982 Anayasası’nın yüzde 60’ını 1961 Anayasa’sından aldığını belirterek, “Yeni bir Anayasa yapılsa bile mevcut anayasadan faydalanılacak. O nedenle yapılması gereken Anayasa değişikliğidir. Yeni olarak ne getirmek istiyoruz, önemli olan budur” diye konuştu.
Anayasa değişikliğini yapacak olan kurumun TBMM olduğunu ifade eden Türk, kurucu meclis oluşturulması için Anayasa’da değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
Türk, değişikliği yapacak organ kadar, değişikliğin içeriğinin de önemli olduğunu vurguladı.
Belli amaçlara yönelik değişikliklerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceğini de belirten Türk, “Aslında bugünkü iktidar, Anayasa’nın tamamının değişmesinden yana, ancak hazırladıkları taslak tepki görünce başörtüsü, türbanla ilgili maddeleri değiştirdiler. Bunlar laiklik ilkesini zedelediği için iptal edildi. Dolayısıyla bütün değişiklikler Cumhuriyetin değişmez nitelikleriyle uyumlu olmalı” diye konuştu.
Üfürmekle dönmez
Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Soysal da Anayasa değişikliği tartışmalarına değindi.
Gerekli hava yakalanamadıkça herhangi bir Anayasa değişikliği çabasının olumlu sonuç vermeyeceğini ifade eden Soysal, “Anayasa değişikliği için gereken hava henüz dönmedi. Her geçen gün toplumu ve cumhuriyeti başka yöne çekmek isteyen rüzgar devam ediyor. Bu hava bizlerin üfürmesiyle dönmeyecek kadar sert esiyor” dedi.
Soysal, 1982 Anayasası’nın neredeyse ruhu farklılaşacak kadar değiştirildiğini belirterek, bazı değişikliklerin olumsuz olduğunu dile getirdi.
Dünyada yaygın olsa da uluslararası konularda kararı yabancıların tahkimine vermenin, yabancıların yargımıza güvenmemesini kabul anlamına geldiğini, toplumun kendi yargısına güvenmesinin önüne geçtiğini, bunun da yargının saygınlığını zedelediğini söyledi.
Soysal, partilerin son seçim öncesinde anayasa konusundaki çalışmalarını dile getirmeleri halinde bugün bir fikir sahibi olunabileceğini, ancak bu yapılmadığından sonraki seçime kadar beklenmesi gerektiğini ifade etti.
Son Dakika › Politika › Anayasa Değişikliği İçin Hava Dönmedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?