Akil İnsanlar Heyeti'nin Akdeniz Bölgesi grubu, Kahramanmaraş'ta 'çözüm sürecini anlattı. Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'daki mücadele ateşinin Kahramanmaraş'ta yakıldığını belirterek, "Maraş insanının millet ve bayrak sevgisi, bu ateşi yaktı. Biz zaten millet olarak sorunlarımızı hep bu birlik ve beraberlik ruhuyla aştık. Ülkemizin ayağındaki bu prangayı çözecek isek, bunu da ancak birlik ve beraberlik ruhuyla yapabiliriz" dedi. Kent girişinde ellerinde Türk bayrakları ile heyeti protesto etmek için toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan 100 kişilik gruba polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.
Akil İnsanlar Heyeti'nin Akdeniz Bölgesi grubu üyeleri dün geceden itibaren Kahramanmaraş'a geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında Tarık Çelenk, Kadir İnanır, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan, Nihal Bengisu Karaca ve Hüseyin Yayman'ın yer aldığı heyet, çalışmalarına sabah erken saatlerde başladı. Heyetin Başkanvekili Lale Mansur'un rahatsızlığı nedeniyle katılmadığı gezide, heyet üyeleri ilk Kahramanmaraş Kalesi'nde 24 mahalle ve köy muhtarıyla kahvaltı yaptı.
HİSARCIKLIOĞLU: SORUNLARIMIZI BİRLİK VE BERABERLİK RUHUYLA AŞTIK
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, heyetin kentte yapacağı temas ve gezilerle ilgili gazetecilere bilgi verdi. Hisarcıklıoğlu, Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'daki mücadele ateşinin Kahramanmaraş Kalesi'nde yakıldığı için muhtarlarla kalede toplandıklarını belirterek şunları söyledi:
"3'üncü toplantımızı Kahramanmaraş'ta yapıyoruz. Bugün ve yarın kentteki bütün kesimlerle temaslarımız olacak. Kahramanmaraş'ın ne düşündüğünü sormak, fikirlerini öğrenmek için heyet olarak sizlerle beraberiz. İlk olarak bugün Kahramanmaraş'ta muhtarlarımız ve temsilcileriyle bir araya gelmek istedik. Çünkü muhtarlarımız hem seçimle iş başına geliyor, hem de topluma en yakın insanlar onlardır. Yani kendi mahallesinde, köylerinde vatandaşlarla sürekli temas halindeler. Bu toplantıyı Kahramanmaraş Kalesi'nde yapmamızın ayrı bir önemi var. Biliyorsunuz Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'daki halk mücadelesinin ateşi, buradan yakıldı. Maraş insanının millet ve bayrak sevgisi, bu ateşi yaktı. Biz zaten millet olarak sorunlarımızı hep bu birlik ve beraberlik ruhuyla aştık. Ülkemizin ayağındaki bu prangayı çözecek isek, bunu da ancak birlik ve beraberlik ruhuyla yapabiliriz. Bu nedenle Kahramanmaraş'ın fikirleri ve görüşleri çok önemlidir."
İNANIR: ANLAMLI VE KUTSAL GÖREV
Daha sonra konuşan heyet üyesi Kadir İnanır ise, hiç bir siyasi organizasyonda yer almadığını hatırlatarak, çözüm sürecini anlamlı ve kutsal gördüğünü söyledi. İnanır, Ak Parti dışında bir partiden aynı teklif geldiği takdirde de kabul edeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Her zaman söyledim. Bugüne kadar hiç bir siyasi organizasyonun içinde bulunmadım. Bu yaşadığımız yolculuk, yani barış yolculuğu bana teklif edildiğinde, özgür çalışacağım garanti edildiğinde, asla bir siyasi organizasyonun söylemi içerisinde bulunmayacağımız garanti edildiğinde; böylesine anlamlı ve kutsal görevi hiç düşünmeden kabul ettim. Sizi bütün samimiyetimle temin ederim ki böylesine kutsal bir vazifeyi, bir toplumsal kuruluş, bir üniversite ve bu ülkenin bütün siyasi partileri hiçbirini ayırmaksızın, herhangi birisi bana önerseydi aynı heyecanla 'evet' der ve bu yolculuğa katılırdım. Onun için bizi bu meseleye içtenlikle bağlı insanlar olarak görün ve buna göre bize değerlerinizi yapın. Gününüz aydın olsun, yolumuz mutlulukla sonuçlansın."
Nihal Bengisu Karaca da Türkiye'nin büyük acılar çektiğini kaydederek, çözüm süreci ile mücadelenin siyaset alanında yapılmasına kararı verildiğini söyledi. Karaca, "Her iki taraf da büyük kayıplar verdi, her iki taraf da büyük acılar yaşadı. Sonunda devlete isyan edenle, ona karşı operasyon yürüten devlet bir noktada uzlaşabileceği hissine vardı. O da silahların durması. Bundan sonra her şeyin siyaset alanında gerçekleşmesi gerekiyor" dedi.
Heyet, konuşmaların ardından kahvaltı eşliğinde mahalle ve köy muhtarlarını dinledi. Basına kapalı olarak gerçekleşen ve 45 dakika süren toplantının ardından heyet, kalede bulunan Kurtuluş Müzesi'ni gezdi.
VALİDEN HEYETE OYMALI CEVİZ SANDIK
Akil İnsanlar heyeti, daha sonra Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'yi makamında ziyaret etti. Kocatepe'ye heyetin çalışmaları ile ilgili bilgi vere Hisarcıklıoğlu, sürece destek istedi. Vali Kocatepe, sohbet ettiği heyet üyelerine kapak kısmında isimleri yazılı oymalı ceviz sandık hediye etti.
Hisarciklioğlu başkanlığındaki heyet, daha sonra Kahramanmaraş Belediye Başkanı AK Partili Mustafa Poyraz'ı ziyaret etti. Başkan Poyraz, heyete Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kahramanmaraş'a verilen Mustafa Kemal Atatürk imzalı İstiklal Madalyası'nı gösterdi. Poyraz, heyet üyelerine üzerinde isimleri yazılı kırmızı şeritli İstiklal Madalyası Beratı verdi.
PROTESTOCU GRUBA BİBER GAZLI MÜDAHALE
Akil İnsanlar heyeti, belediye ziyaretinin ardından Kahramanmaraş- Gaziantep karayolunun 7'inci kilometresinde Karacasu mevkiinde bulunan Gemciler Metal Sanayi Anonim Şirketi'ndeki işçileri ziyaret etmek için yola çıktı. Ellerinde Türk bayrakları ile heyetin toplantı yapacağı restoranın önüne gelen 100 kişilik grup, hükümet ve Ak Parti aleyhine slogan atmaya başladı.
Polislerin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildi. Polis grubu dağıtmaya çalışırken,fabrikaya giden heyetin geçiş güzergahı değiştirildi. Alternatif yoldan fabrikaya giden heyet üyeleri işçilerle görüşüp, süreç ile ilgili bilgi verdi.
Heyet daha sonra restoranda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendikacılar ve kanaat önderleri ile basına kapalı toplantıda bir araya geldi.
MY,MB(HK/COŞ) - Kahramanmaraş
Son Dakika › Politika › Akil İnsanlar Protestosuna Biber Gazı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?