Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verilen gensoru tartışmaları
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: "Gensoruyu getireceğiz"
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel tarafından verilen gensorunun gündeme alınıp alınmaması görüşüldü.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Levent Gök, Adalet Bakanı Bozdağ'ı eleştirerek, "Cumhuriyet Halk Partisi önümüzdeki süreçte demokratik ve laik Cumhuriyeti bütün kazanımlarını yerine getirmek için, bütün kazanımlarını yok ettiğiniz alanlarda olduğunuz gibi, gensoruyu geri getirecektir. Gensoruyu geri getireceğiz. Neden korkuyorsunuz gensorunun, muhalefetin denetim aracı sizi niye rahatsız ediyor" ifadelerini kullandı.
Gök, ilk gensorunun Abdülhamit zamanında 14 Şubat 1909 tarihinde uygulandığını hatırlatarak, "Halktan almadığı yetkiyle, saltanatla Abdülhamit dahi Sadrazam Kamil Paşa'yı koruyamamış, 14 Şubat 1909'da Meclisi Mebusan'da yapılan oylamayla düşürülmüştür. İktidar partisi bizi Abdülhamit döneminde gerisine götüren bir uygulama içerisine götürüyor, gensoru gelecek, iki elimiz yakanızda olacak" şeklinde konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, 24 Aralık'ta hakim ve savcı sınavının yapıldığını ve AK Parti ile alakalı hakim ve savcıların seçildiğini ileri sürerek, "AKP'li yüzlerce avukat hakim olarak atanmıştır. Adalet Sarayları adeta AKP İl Başkanlığı'na dönüştürülmüştür. Bu avukatlar tam 40 saniye süren mülakatla hakim olarak atanmıştır. 40 saniyede milli piyango bileti seçmezsiniz, ama 40 saniyede bu isimleri hakim olarak atayabiliyorsunuz. Bunu yapabilmek için yazılı sınav 70 puanlık baraj şartını Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırıyorsunuz" diye konuştu.
Yapılanların hukuk adına cinayet olduğunu söyleyen Yarkadaş, "Partizan hakimler listesi adaletin ölüm fermanıdır. Adaletin ölüm fermanını yazıp, adaletin tabutuna son çiviyi çaktınız. Ancak eserinizle övünebilirsiniz" şeklinde konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, yargının insanların tereddütsüz güvenebileceği bir yapıya kavuşmasını, hakim ve bavcıların liyakat ve vicdan sahibi olmalarını istediklerini belirterek, "Kuşku yok ki yargı, iktidarın veya belirli kişi veya grupların güdümünde hareket etmeyen, bir kısım aidiyetlerin adalet duygusunun önüne geçmesine imkan vermeyen, daima hakkı savunan bir yapıya büründürülmelidir. Geciken adaletin, adalet olmadığından hareketle adil yargılanma her şartta temin edilmelidir. Yargı sisteminin ayrılmaz bir parçası savunma hakkı, ortadan kaldırılmamalı ya da sınırlandırılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
15 Temmuz darbe girişimine değinen Aksu, "Yargıya sızmış teröristlerin temizlenmesi devletin geciktirilemez asli görevidir. Bu amaçla yapılan hukuki düzenleme ve uygulamalar haklı ve yerindedir. Öte yandan, bu hainlerin zaman içinde yargıya nasıl sızdıkları, önemli karar mekanizmalarına nasıl geldikleri ve bundan kimlerin sorumlu olduğu tespit edilip, gereğinin yapılması şarttır" diye konuştu.
Halkların Demokratik Partisi Mardin milletvekili Mithat Sancar, 2014'ten beri kurulan sistemin parti yargısı sistemi olduğunu iddia ederek, "İstiklal Mahkemeleri'nin yaptığı yargılamalardan canları yananları sahiplenmiş gelenekte bu partinin tabanında var. Yassıada yargılamalarına karşı çıkanlar arasında AKP'ye oy veren, gönül, destek veren geniş kitle var. DGM'lerde birçok kesim adaletsizce, haksızca yargılandı. Aynı zihniyeti güçlendirerek devam ettiriyor. Mesela Cumhurbaşkanı'nın dokunulmazlık ile ilgili konuşmalarını hatırlayalım. Cumhurbaşkanı 'dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır' dedi, ısrarla meydanlarda söyledi. Ardından AKP grubu Meclis'te harekete geçti, Anayasa değişikliği hazırladılar. Anayasa değişikliği ile kanunsuz şekilde dokunulmazlıklarımız kaldırıldı" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Politika › Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Hakkında Verilen Gensoru Tartışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?