Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 30 yıllık Devrimci Yol
(Dev-Yol) ana davasının 21 sanığından 18'i hakkındaki davanın zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2 sanık hakkındaki davanın, zaman aşımı yönünden daha önce düşürülmesine karar vermişti. Daire, Ceza Genel Kurulunun, hakkındaki hükmü bozduğu 1 sanık yönünden ise "karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti. Bu sanık hakkındaki davanın zaman aşımından düşürülüp düşürülmeyeceğine yerel mahkeme karar verecek.
Yargıtaydaki duruşmaya, sanıklar ile avukatları Şenal Sarıhan ve Mehdi Bektaş katıldı. Duruşmayı, bazı sendikacılar ile sanık yakınları da izledi.
Kararı okuyan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Ekrem Ertuğrul, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 2006 tarihli kararında da belirtildiği gibi sanıklara atılı suçlarda dava zaman aşımı süresinin yargı organları tarafından resen uygulanabileceğini, bu konuda sanıkların istemine gerek olmadığını ve sanıkların zaman aşımı hükümlerinin uygulanmasını isteyemeyeceklerini ifade etti.
Davayla ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 17 Mayıs 2011 tarihli kararını anımsatan Ertuğrul, sanıklar Yusuf Yıldırım ve Atalay Dede hakkında Ceza Genel Kurulunun davanın zaman aşımından düşürülmesine, sanık Yaşar Kanbur hakkında ise ilk derece mahkemesinde karara bağlanmak üzere hükmün bozulmasına karar verildiğinin anlaşıldığını belirtti.
Ertuğrul, bu nedenle Yıldırım ve Dede hakkında inceleme yapılmasına, Yaşar Kanbur hakkında ise Ceza Genel Kurulunun bozma kararı nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmettiklerini bildirdi.
Başkan Ertuğrul, sanıklar Nurettin Aytun, Murat Parlakay, Celal Mut, Hilmi İzmirli, Mehmet Hassoy, Cahit Akçam, Halil Yasin Ketenoğlu, Bünyamin İnan, Turhan Yalçın Bürkev, Erdoğan Genç, Nuri Özdemir, Hıdır Adıyaman, Emin Koçer, Hasan Ertürk, Mehmet Akın Dirik, Melih Bekdemir, Veli Yıldırım ve Hüseyin Aslan'a atılı
"Anayasal düzeni zorla değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya kalkışma" suçunun temas ettiği 765 sayılı TCK'nın 146/1. maddesinde öngörülen cezanın süresi itibarıyla suç tarihinde yürürlükte bulunan ve lehe olan aynı kanunun 102/1. maddesinde belirlenen asli zaman aşımı süresinin 20 yıl olduğu ve aynı maddenin son fıkrasında belirtilen istisna kapsamında kalmadığını kaydetti.
Bu sanıklar yönünden aynı kanunun, 104/2. maddesinde öngörülen eklentili zaman aşımı süresinin ise 30 yıl olduğunu belirten Ertuğrul, sanıkların sorumlu tutuldukları "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya kalkışmaya teşebbüs" suçuna vücut veren ve suçun 765 sayılı TCK'nın 146/1. maddesi kapsamında değerlendirilmesini gerekli kılan eylemlerinin gerçekleştiği tarihlerden itibaren başlayan 30 yıllık dava zaman aşımı süresinin, inceleme tarihi itibarıyla dolduğunun anlaşıldığını bildirdi.
Ertuğrul, bu nedenle, hükmün bozulmasına, CMK'nın 322. maddesine istinaden sanıklar hakkında açılan davaların zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine oybirliğiyle karar verildiğini açıkladı.
-18 sanık hakkındaki dava düştü-
Böylelikle, 18 sanık hakkında 30 yıldır devam eden dava, zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.
Sanıklar Yıldırım ve Dede hakkında ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu daha önce zaman aşımından davanın düşürülmesine karar verdiği için, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu sanıklar yönünden karar vermedi.
Daire, Yargıtay Ceza Genel Kurulunca hakkındaki hüküm bozulan sanık Kanbur hakkında da karar vermedi. Kanbur hakkındaki davanın zaman aşımından düşürülüp düşürülmeyeceğine yerel mahkeme karar verecek. - ANKARA
Son Dakika › Politika › 30 Yıllık Dev-Yol Davası Zaman Aşımından Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?