2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Hayatım FETÖ ile mücadele ile geçti" demesine rağmen, 1 Kasım seçimlerinden önce Zaman gazetesi ekibinin Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ettiğini belirtti.

05.12.2016 22:55

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Hayatım FETÖ ile mücadele ile geçti" demesine rağmen, 1 Kasım seçimlerinden önce Zaman gazetesi ekibinin Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ettiğini belirtti. Muş, "Ne bizim ne iktidarımızın ne milletvekillerimizin ne Cumhurbaşkanımızın bu darbeden haberi yoktu. Sayın Kılıçdaroğlu darbenin sonunu bekledi mi beklemedi mi? Cevabını vereceksiniz." dedi.

Muş, TBMM Genel Kurulunda görüşülen 2017 Yılı Bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına yaptığı konuşmada, bu bütçenin AK Parti Hükümetlerinin 15. bütçesi olduğunu anımsattı.

Dünyanın artık düşük büyüme gi·rdabına gi·rdiğini, tüm para ve mali·ye poli·ti·kalarındaki· geni·şlemeye rağmen dünyanın bu gi·rdaptan çıkamadığını vurgulayan Muş, geli·şmi·ş ülkelerde i·sti·krarlı düşük büyüme devam ederken, Çin gibi geli·şmekte olan ülkelerde yavaşlama süreci·ne gi·ri·ldiğini bildirdi.

Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzde 11-12 bandında büyüyen Çi·n, yüzde 6-7 büyüme oranlarına düşmüştür. Rusya, Brezi·lya, Güney Afri·ka, Meksi·ka'nın durumu ortadadır. Böyle bi·r ortamda, terör saldırılarına, güneyi·mi·zdeki· savaşa, Avrupa gi·bi· pazarlardaki düşük talebe rağmen Türki·ye, 2016 yılının i·lk yarısında yüzde 3,9 büyümeyi· başarmıştır. Bu dönemde yaklaşık yüzde 1,5 oranında büyüyen Çi·n ve Hi·ndi·stan hari·ç geli·şmekte olan ülkeleri·n 2,5 katı büyüme performansı gerçekleşti·rmi·şti·r.

Türki·ye, kri·z sonrası dönemde, 2010-2015 yılları arasında ortalama 5,2 oranında büyümüştür. Meksi·ka 3,2, Brezi·lya 2,5, Güney Afri·ka 2,3, Rusya 1,9, Endonezya 5,7, Hi·ndi·stan 7,3, Çi·n 8,3 büyümüştür. Türkiye 2009 yılının son çeyreği·nden bu yana tam 27 çeyrekti·r büyümektedir. 3. çeyrekteki· 15 Temmuz kanlı darbe gi·ri·şi·mi·ne rağmen Türki·ye, 2016 yılını yüzde 3 ci·varı bi·r büyüme i·le kapatacağı öngörülmektedi·r."

Trump'un başkan seçilmesi

Mehmet Muş, ABD'de Donald Trump'un başkan seçilmesiyle birlikte küresel beli·rsi·zli·klerin daha da arttığına işaret etti.

Trump sonrası küresel ti·careti·n nasıl şeki·lleneceği·, korumacılığın ne denli· ön plana çıkacağı gi·bi· tartışmaların küresel ti·caret üzeri·nde negati·f baskı oluşturduğuna değinen Muş, Türki·ye ekonomi·si·nin, 15 Temmuz gi·bi· büyük bi·r şok yaşamasına rağmen kısa sürede toparlanmayı başardığını bildirdi.

Muş, 15 Temmuz sonrası, kredi· derecelendi·rme kuruluşlarının ki·rli· yüzünü bi·r kez daha gördüklerini söyledi.

"Not artırımında Türki·ye i·çi·n bi·n dereden su geti·ren bu kurumlar, darbe gi·ri·şi·mi· sonrası, pi·yasaların hızla toparlandığı zemi·nde fırsatçılık yapıp hemen not i·ndi·ri·mi·ne gi·tmi·şlerdi·r." diyen Muş, Türki·ye'ni·n kredi· notunu "yatırım yapılabi·li·r" sevi·yeye dahi· çıkarmayan "Standard and Poors'un" hemen not i·ndi·ri·mi·ne gi·ttiğini bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, 1992-2002 arasında ortalama bütçe açığı yüzde 6,5 iken, 2003-2015 dönemi·nde ortalama bütçe açığı yüzde 2,72 olduğunu söyledi.

ABD'de 2015'te yüzde 2,5 olan bütçe açığının, bu yıl i·çi·n yüzde 3,2 olarak gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü belirten Muş, Trump'ın gelmesi·yle beraber vadedi·len vergi· i·ndi·ri·mleri· ve altyapı yatırımlarının ABD'nin bütçe açığını daha da artıracağının tahmi·n edi·ldiğini dile getirdi. Muş, 2015 yılında bütçe açığının yüzde 1,2 olduğunu, 2016 yılında i·se yüzde 1,6 olacağının tahmi·n edi·ldiğini vurguladı.

Mehmet Muş, Türki·ye'nin son yıllarda terörle mücadelede, özelli·kle terör örgütü PKK i·le mücadelede ci·ddi· başarılar elde ettiğini belirterek, "Terör örgütü PKK'nın adeta beli· kırılmıştır. Terör örgütü artık ne sınır ötesi·nde ne de Türki·ye'ni·n herhangi· bi·r bölgesi·nde rahat deği·ldi·r. İnsansız hava araçları ve di·ğer si·lahlarla teröri·stler bulundukları yerde, saldırıya geçemeden yok edi·lmektedi·r. PKK'lı teröri·stleri·n kazdıkları çukurlar kendi·leri·ne mezar olmuştur." dedi.

"Elbette mahkemede yargılanması gereki·yordu"

Muş, şu görüşlere yer verdi:

"Terörle mücadele sadece teröri·st i·le deği·l; onlara yardım ve yataklık edenlerle, si·yasi· sözcülüğünü yapanlarla da mücadele etmeyi· gerekti·rmektedi·r. PKK'ya veri·len her türlü destek güvenli·k güçleri·mi·ze, si·vi·l vatandaşlarımıza ve çocuklarımıza bomba ve kurşun olarak dönmektedi·r. Bunun i·çi·n, terör örgütüne destek verenlerle i·lgi·li· yargı makamları harekete geçmi·şti·r. Bu anlamda TBMM olarak bi·zler de üstümüze düşen sorumluluğu yeri·ne geti·rerek, mi·lletveki·li· dokunulmazlıklarını kaldırdık ve yargının gereken soruşturmaları yapmasına olanak sağladık. Teröristlerin sırtını sıvayanların, canlı bomba cenazeleri·nde teröri·stleri· teşvi·k edenleri·n elbette yargıya hesap vermesi· gereki·yordu. Beledi·ye bi·nalarını PKK'nın mühi·mmat deposu hali·ne geti·renleri·n, beledi·ye i·mkanlarını PKK'ya sunanların, i·ş maki·neleriyle çukur kazanların elbette mahkemede yargılanması gereki·yordu.

İfade özgürlüğü, terörü övme özgürlüğü deği·ldi·r; basın hürri·yeti·, teröri·ste destek hürri·yeti· deği·ldi·r. Teröri·st kurşun sıkar, bomba patlatır ama ona o bombayı veren, kurşunu tedari·k eden bi·r el de vardır. İşte Türki·ye, teröre destek veren o eli·, i·çerde de olsa dışarda da olsa kırmaktadır. Manşetleri·yle terörün sözcülüğünü yapanlar gazeteci·li·k faali·yeti·nden deği·l terör faali·yeti·nden adli· i·şleme tabi· tutulmuşlardır. Terör örgütünün yayın organı olarak faali·yet gösterenler gazeteci· deği·l terör destekçi·leri·di·r. Bi·r gazete, sürekli· Kandi·l'den terör tehdi·di· mesajları aktarıyor, 'serhi·ldan' adı altında halkı i·syana davet edi·yor, topluma korku salıyor ve şi·ddeti· meşru yöntem olarak gösteri·yor. Buna basın özgürlüğü di·yebi·li·r mi·yi·z? Bi·r başka gazete düşünün ki· devlet i·çeri·si·nde si·nsi· bi·r şeki·lde kümelenen FETÖ'cü paralel yapının darbe teşebbüsüne destek veri·yor, onun algı operasyonlarına katkı sunuyor. Bunları bi·r hukuk devleti· nasıl kabul edebi·li·r, buna nasıl göz yumulur? Elbette demokrati·k bi·r devlette buna müsaade edilmez."

Muş, konuşmasında, Türkiye-AB ilişkilerine de değindi.

Geçen ay açıklanan AB İlerleme Raporunda, hai·n darbe gi·ri·şi·mi·ni· yapan FETÖ'den "Gülen hareketi·" olarak bahsedi·ldiğini belirten Muş, "Bu eli· kanlı darbeci·leri· masumlaştırmaya çalışmak AB'ni·n tari·hi·ne kara bi·r leke olarak geçmiştir." ifadesini kullandı.

"Darbe girişimi oldu, Kılıçdaroğlu nerede?"

Mehmet Muş, konuşması sırasında bazı gazete manşetlerini ve kupürlerini gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Hayatım FETÖ ile mücadele ile geçti" dediğini belirten Muş, "21 Ekim 2015 tarihli gazete, 1 Kasım seçimlerinden önce Zaman gazetesinin ekibi Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ediyor. Fotoğrafta birisi daha var; Hanım Büşra Erdal var. Bir tarafta FETÖ ile mücadele ettiğini söyleyeceksin öbür taraftan onları makamınızda ağırlayacaksın. Zaman gazetesi kapatıldıktan sonra yeni bir gazete açıyor ve ilk ziyaretlerini Kılıçdaroğlu'na yapıyor. Kılıçdaroğlu, 19 kasım 2014'te terör örgütünün yayınına katılıyor." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, Kılıçdaroğlu'nun 2010'da "Darbe olursa tankların üstüne çıkarım" dediğini anımsatarak, "Darbe girişimi oldu, Kılıçdaroğlu nerede? Havalimanında, tanklar yanından geçmiş ve otel aramışlar. Oteller almadığı için Bakırköy Belediye Başkanını evine gitti. Ne bizim, ne iktidarımızın ne milletvekillerimizin ne Cumhurbaşkanımızın bu darbeden haberi yoktu. Sayın Kılıçdaroğlu darbenin sonunu bekledi mi beklemedi mi? Cevabını vereceksiniz." sözlerini sarfetti.

Mehmet Muş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözler üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanının şu an dövizi bulunmamaktadır, TL'ye dönmüştür. Lider önde gidendir." dedi.

Tartışma yaşandı

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, bütçe açığının açıklayamayan ve dış politikada dibe vuran bir Hükümet politikasının söz konusu olduğunu iddia etti.

Demirel, AK Parti'ye, "Pensilvanya'yı su yoluna çeviren, orada biat eden, fotoğraf çeken, terör örgütlerini kendi içinizde her yere yükselten sizler değil misiniz? Terörist kimmiş? Sizin gibi düşünmeyen gazeteci, öğretmen, siyasetçi, aydın, yazar, sizi eleştiren herkes. Bizim belediyelerimize kayyum atayarak, halkın iradesini gaspettiğinizi Türkiye biliyor. Siz bunların hesabını verecekseniz." dedi.

Bunun üzerine, birleşimi yöneten TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Ortada bir gasp yok. Türkiye demokratik hukuk devletidir." ifadesini kullandı.

HDP'li milletvekillerinin ayağa kalkarak itiraz etmesi üzerine ise Kahraman, "Yok beyefendi, olamaz. Türkiye'de hukuk devleti var ve hukukun kaideleri işliyor. Milli birlik ve bütünlüğü bozmayalım." dedi.

HDP'li bazı milletvekillerinin ayağa kalkarak Başkanlık Divanına doğru yürümek istemesi üzerine, İsmail Kahraman, bu milletvekillerini, "Lütfen oturunuz" diye uyardı. AK Parti'li bazı milletvekilleri de ayağa kalkarak ön sıralara doğru yürüdü.

"Milli değerlere, bütünlüğe aykırı sözler söylettirmem"

TBMM Başkanı Kahraman, "Burada milli değerlere, milli bütünlüğe aykırı sözler söylettirmem. Burası TBMM ve yüce milletin Meclisi." dedi.

15 Temmuz gecesi TBMM Genel Kurulunda yaşananlardan bahseden Kahraman, şunları kaydetti:

"7 kişi ile başlayan topluluk, 106 kişiye çıktı. 'Divana her partinin grup başkanvekili gelsin' dedim, zatıaliniz geldiniz (CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel), Mehmet Muş, Erkan Akçay geldi. Hepimiz burdaydık, HDP'nin katılması ertesi gün oldu. O geceyi dokunulmaz olarak görelim. Yenikapı birliği ve beraberliğini devam ettirelim."

Kahraman, tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi.

AK Parti'li Nazlı özür diledi

TBMM Başkanı Kahraman, aradan sonra açılan birleşimde, zabıtlarda AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı'nın "Şerefsiz" diye bir kelimesi olduğunu belirterek, kendisini açıklama yapmaya davet etti.

Yerinden söz alan Nazlı, "Az önceki tartışma esnasında şahsıma da ifade edilen şu anda tekerrür etmediğim o sözü ben de gayri ihtiyari olarak kullandım. Ancak bu ülkede yaşayan tüm insanların şerefi ve haysiyeti benim de şerefim ve haysiyetimdir. Bundan dolayı eğer maksadını aşan bir söz söylediysem, TBMM Parlamentosu çatısı altında uygun olmayan söz sarfettiğim için gerçekten çok üzgünüm, bundan dolayı özür diliyorum." dedi.

Kahraman da teşekkür ederek, Nazlı'nın davranışını takdirle karşıladığını belirtti.

Şeref ve onurun herkes için önemli olduğuna dikkati çeken Kahraman, 15 Temmuz sonrası Yenikapı'da oluşan ruhun, Türkiye'nin mutluluğu için devam etmesini istedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement