TBMM Genel Kurulu'nda, İçişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.
İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi üzerine söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetin yetkilerini eline aldığını ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun buna ses çıkarmadığını ileri sürdü.
İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonuna değinen Serindağ, hükümetin 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından, bir zamanlar beraber hareket ettiği cemaati yeni düşman olarak ilan ettiğini savundu. Erdoğan'ın, faili meçhul cinayetlerden de cemaati sorumlu tuttuğunu ve "elimizde belgeler var" dediğini belirten Serindağ, savcıların bu belgeleri istemesi gerektiğini ifade etti.
Serindağ ayrıca, hükümetin, toplumu kendisine uygun şekilde kurgulamak ve kendisi gibi düşünmeyenleri cezalandırmak istediğini iddia etti.
CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, hükümetin ülkede korku imparatorluğu yaratmak istediğini, kamu düzenini sağlama bahanesiyle yargı paketi getirdiğini öne sürdü. Dinçer, söz konusu paketin yasalaşmasıyla, hükümeti rahatsız eden herkesin kolay bir şekilde tutuklanabileceğini iddia ederek, "Polis devleti uygulamalarının kapısı açılacak. Halk, baskı ve korku altında yaşamaya alıştırılıyor" dedi.
CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, iç göçün temel nedeninin yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını söyledi. Dudu, göçün engellenmesi için ulusal tarım politikası hazırlanması, kırsal kesimde eğitim ve sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'deki Suriyeli mültecilere değinen Dudu, "Dünyanın neresinde olursa olsun, masum halkın ölümüne neden olan katildir. Bunun adı Beşar Esad da olsa katildir, Recep Tayyip Erdoğan da olsa katildir. O insanların ölümüne neden olan ve terörist unsurlara destek veren her kim olursa olsun oradaki insanların ölümünden sorumludur" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Dudu'nun, "Esad da olsa katildir, Erdoğan da olsa katildir" ifadesine tepki göstererek, "Sayın Cumhurbaşkanına hakaret etmiştir. Başkanlık Divanı olarak konuşmacıyı uyarmanız doğru olurdu" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. Türkiye ekonomisinin en önemli probleminin cari açık olduğuna işaret eden Türeli, "Türkiye'de, AKP döneminde cari işlemler açığı hızlı bir biçimde artmıştır" dedi.
Türeli, şöyle devam etti:
"Cari işlemler açığı insanları, toplumu nasıl etkiler? İthalatı ucuzlatır ve dışarıdan başka ülkelerin ürettikleri mallar piyasalarımızı istila eder. Bugün hemen her sektörde, Çin malları Türkiye piyasalarını işgal etmiştir ve bunun sonucunda da Türkiye'de sanayi sektörü, buna ilişkin yan sanayi sektörü birer birer kepenk kapatmaktadır, işçi çıkarmaktadır. Uygulanan bu politikaların bu toplumda, bu ülkede yaşayan insanlara, sanayicilere, işçilere bir yararı yoktur. Bu, yabancı ülkelerde çalışan insanlara, o ülkelerin çıkarlarına göre yürütülen bir politikadır."
-"Kalifiye elemana ihtiyaç var"
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, toplumu dizayn etmek isteyenlerin, kültür, sanat ve yaşamın her alanına müdahalede bulunduklarını söyledi.
AK Parti iktidarının kültür ve sanat alanındaki politikalarını eleştiren Kaleli, şöyle devam etti:
"Kendi zihinsel şablonlarına uygun sanatçıları olmayan AKP, piyasası olan sanatçılarla algı operasyonu yürütmekte, vitrin oluşturarak kendini meşrulaştırmaya çalışmaktadır.
Sizin yeni Türkiye'niz, birlikte yaşama iradesini ortadan kaldıran, kendinize göre ideal vatandaş yaratmaya yönelik devlet eliyle yürütülen karşı kültür devrimidir. Asıl amacınız, sorgulamayan, düşünmeyen, ruhunu kaybeden, biçimlendirilmiş insanlardan oluşan bir toplum yaratmaktır. Maalesef, inancınıza da ihanet ediyorsunuz. Kültür, sanatın var olma sorunu yoktur, yok edilme sorunu vardır."
CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, turizmdeki yapısal sorunlara ilişkin çözüm planı oluşturulamadığını savundu. İsteyenin istediği yerde otel açabildiğini belirten Sapan, plansız büyümenin sektörü zor durumda bıraktığını ifade etti.
Turizm sektöründe, kış mevsiminde kapanan otellerdeki binlerce çalışanın işsiz kaldığını anlatan Sapan, talep etmelerine rağmen, hükümetin bu kişilere kış aylarında prim desteği vermediğini söyledi.
Turizm liselerinde öğrencilere alkollü içecek hazırlamasının yasaklanacağını belirten Sapan, "Bizim amacımız turizme kaliteli eleman yetiştirmek değil mi? Turizm sadece otellerden ibaret değil. Kalifiye elemana ihtiyaç var. Bu hizmetlerin rekabete açık olduğunu ve önemsenmesi gerektiğini bilmediğiniz çok açık. Ne yapacaktı yani okulda öğrenci, IŞİD'e şerbet mi hazırlayacaktı? AKP'nin son dönemde iyice artan baskıcı, antidemokratik uygulamaları, şeriat özlemine dönük geriye götürme çabaları ve bunların yurt dışındaki yansımaları zaten kırılgan bir sektör olan turizmi olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, özgürlükten korkan, gerçeklerin duyulmasını istemeyen iktidarların, sanattan korktuklarını belirtti.
TÜSAK tasarısına değinen Küçük, "TÜSAK da tam böyle bir korkunun ürünü. Sanat kurumlarını yok etmeyi, yok edemediklerini sansür boyunduruğu altına almaya amaçlayan bu tasarıyla, üyeleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek bir kurum oluşturulmaktadır. Kültür sanat projelerine verilecek destekler de bu kurul tarafından belirlenecek. Eğer etliye sütlüye dokunmayan oyunlar oynarsanız tabii ki destek alacaksınız. Yok, eğer herhangi bir muhalif tavrınız varsa bu yıl Dostlar Tiyatrosu ve 16 tiyatroya destek verilmediği gibi destek yerine, para yerine havanızı alacaksınız" diye konuştu. - TBMM
Son Dakika › Politika › 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?