12 Eylül Davası - Son Dakika
Politika

12 Eylül Davası

12 Eylül Davası

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava nedeniyle çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi.

04.04.2012 19:05

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava nedeniyle çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi.

Dava nedeniyle sabah saatlerinden itibaren bir araya gelen, aralarında darbe döneminde yakınlarını kaybeden, işkence gördüğünü iddia eden ve yargılanarak hapis cezası alanların da bulunduğu çok sayıda kişi, gün boyu adliye binası önünde bekledi.

Darbe döneminde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve darbe karşıtı ifadelerin yer aldığı pankart ve dövizler taşıyan gruptakiler, "Darbecilerden hesap sorulsun", "Sadece Evren değil tüm sorumlular hesap versin" sloganları attı.

12 Eylül döneminde kaybolduğu iddia edilen Cemil Kırbayır'ın annesi 105 yaşındaki Berfo Kırbayır da Kadıköy Belediyesi'ne ait bir ambulansla, adliye binası önüne geldi.

Adliye önünde pankart açanlar arasında çocuklar da görüldü. Darbe döneminde tutuklanan ve 1991 yılında şartlı salıverme yasasıyla tahliye edildikten sonra, 1993 yılında yeniden cezaevine gönderilen Tahir Canan'ın torunları 10 yaşındaki Eftelya Canan ve Umut Canan da "dedemizin serbest bırakılmasını istiyoruz" yazılı pankart açtı.

Gruptakilerden bazıları, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davayı demokrasi anlamında olumlu bir başlangıç olarak değerlendirirken, bazıları da bunun yeterli olmadığını, sadece belirli kişilerden değil darbenin tüm sorumlularından hesap sorulması gerektiğini ifade etti.

Darbe döneminde yargılanarak 11 yıl hapis cezası alan Orhan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Eylül döneminde işlemediği cinayet suçundan yargılandığını, o dönemde kendilerini savunamadığı için boş yere hapis yattığını savunarak, "Bugün bu dava demokrasi adına tüm dünyaya örnek teşkil edecektir. Darbecilerin yargılanıyor olmasından çok memnunuz" diye konuştu.

Askeri mahkemelerde yargılanarak 10 yıl hapis cezası alanlardan Mahmut Gül'ün 73 yaşındaki annesi Fatma Gül de oğlunun hapse atıldığı dönemde çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Gül, "Benim oğlum bir tavuk bile kesemezdi ama adam öldürmekle yargılandı. O dönemde eşi ve çocuğunun geçimini sağlamak için Gümüşhane'de çobanlık yapmak zorunda kaldım. Bize bunları çektirenler, bugün hesap veriyor ama asıl hesabı Allah'a verecekler" diye konuştu.

- Almanya'dan 500 imza getirdi-

Dava nedeniyle, Ankara'ya yurt dışından gelenler de oldu. Almanya'da yaşayan Işılay Karagöz, darbe döneminde eşi Enver Karagöz ile Artvin'de işkence gördüğünü ve eşinin daha sonra hastalanarak hayatını kaybettiğini söyledi.

Yurda giriş yasağı nedeniyle yıllarca Türkiye'ye gelemediklerini, yakınlarının cenaze törenlerine katılamadıklarını anlatan Karagöz, "Eşimin gözleri açık gitti. Ben de gözlerim açık gitmek istemiyorum. Darbenin tüm sorumlularının yargılanmasını istiyorum. Bu dava önemli bir başlangıç ama yeterli değil" diye konuştu.

Işılay, Almanya'da darbe mağduru çok sayıda kişi bulunduğunu belirterek, darbecilerden hesap sorulması için düzenledikleri imza kampanyasına katılanlardan aldığı 500 imzayla Türkiye'ye geldiğini anlattı.

Gün boyu adliye binası önünde bekleyen gruplar, akşam saatlerine doğru dağıldı.

Bu arada, duruşma sürerken adliye bahçesinde polis ekiplerinin şüpheli bir paketi fark etmesi üzerine, olay yerine bomba imha ekipleri çağrıldı. Çevrede güvenlik çemberinin oluşturulmasının ardından fünyeyle patlatılan paketten çöp çıktı.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 12 Eylül Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement