12 Eylül darbesiyle ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın ikinci celsesi sona erdi. Duruşmaya, yarın 09.45'ten itibaren devam edilecek.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada katılma talebinde bulunanların beyanlarının alınması sürdürüldü.
Ramazan Akgün, henüz 16 yaşındayken, 13 Ekim 1980'de gözaltına alınarak tutuklandığını, "MHP ve Ülkücü Kuruluşlar" davasında yargılandığını, 7 sene cezaevinde kaldıktan sonra beraat ederek, 1987'de tahliye edildiğini anlattı.
12 Eylül'ün sorumlularının daha önce yargılanmamasının "yargının kuşatılmasına" bağladığını ifade eden Akgün, Savcı Sacit Kayasu'nun, hazırladığı iddianame nedeniyle meslekten ihraç edildiğini anımsattı.
Akgün, televizyonda 30 Temmuz 2004'te yayımlanan Ali Kırca'nın yaptığı röportajda, Evren'in, "Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden birinin öldürülmesi durumunda, cezaevindeki ülkücülerin öldürülmesi talimatı verdiğini" söylediğini kaydederek, röportaj kaydının dosyaya delil olarak girmesini istedi.
Ülkü Ocakları Genel Başkanı Harun Öztürk, darbe sürecinde Ülkü Ocakları'nın kapatıldığını, birçok yönetici ve üyesinin tutuklandığını, işkence gördüğünü anlattı.
Öztürk'ün, "Birçok avukatın, darbenin şartlarının oluşturulmasında ülkücü hareketin de faaliyeti olduğunu ima etmelerinden üzüldük" sitemi üzerine, salondaki bazı kişiler gülüştü.
Bir kişi, Öztürk'e "Senin yaşın yetmez" diye seslenirken, salon mahkeme başkanınca uyarıldı.
-"Ülkesinin çocuklarını astığını dünyaya gösterdiler"-
Avukat Kazım Genç ise "Harun Öztürk söyleyeceklerimi üzerine almasın. Bunu biz değil, başkaları söyledi. Darbe olduktan sonra 'Türk milliyetçileri misyonunu tamamladı' dediler" cümleleriyle sözlerine başladı.
Öztürk'ün "Kim söyledi-" demesi üzerine Genç, "Haluk Kırcı... Biz o dönemi yaşayanlar olarak bunları gördük, biliyoruz. Darbenin hazırlık döneminin miladı olarak 1 Mayıs 1977 alınırsa, sonraki sürece bakarsak, özellikle Kahramanmaraş katliamının, darbenin en önemli hazırlığı olduğunu görürüz. Birileri, darbe hazırlığının içinde hizmet vermişlerdir. Dosyaların üstü kapatılsa da toplum vicdanında aklanmamışlardır" diye konuştu.
Erdal Eren ve Veysel Güney'in yakınlarının avukatı olan Genç, "Erdal Eren'in doğum tarihi 25 Eylül 1964. Suçlandığı olay 30 Ocak 1980'de. O sırada yaşı 15 yıl 4 ay 5 gündür. Bu çocuk 13 Aralık 1980'de hukuksuz yargılama ve yaşının büyütülmesiyle idam edildi. Ülkesinin çocuklarını astığını dünyaya gösterdiler" dedi.
Veysel Güney'in de gözaltına alındıktan bir gün sonra mahkemeye çıkarıldığını, üç güne üst üste duruşma konulduğunu, üçüncü gün mahkum olduğunu aktaran Genç, "10 günde dosya Yargıtay'a gitmiş, sonra infaz edilmiştir. Mezar yeri yoktur" diye konuştu.
-"Keşke Kenan Evren'in resmini koysaydık"-
Haluk Kırcı ile davaya katılma talebinde bulunan 61 kişinin avukatı olan ve kendi adına da müdahillik isteyen avukat Osman Başer, darbeden sonra 11 yıl cezaevinde kaldığını, sonunda beraat ettiğini bildirdi.
Sanıkların salonda bulunmasını ve onlara, "Asmayıp da beslediğiniz insan benim" demeyi arzuladığını dile getiren Başer, "Kenan Evren'in keşke resmini koysaydık oraya (sanık bölümüne)" ifadesini kullandı.
Berfo Ana'yı gördüğünde annesini anımsadığını belirten Başer, "Annem her gün benim idam edilmemi, eşyalarımın gelmesini bekledi. Her gün bize kan kusturdular. Sanıkların ceza almasından, tutuklanmasından yana değilim. Yalnız rütbeleri sökülsün, maaşları kesilsin" diye konuştu.
Başer, darbenin harekat planlarının "Özel Harp Dairesi"nde belirlendiğini ifade ederek, "Özel Harp Dairesi'nin uzantıları, CHP'nin içinde de MHP'nin içinde de Milli Selamet Partisi'nin içinde de vardı" iddiasında bulundu.
Bunun üzerine CHP'nin avukatı Celal Çelik, "Meslektaşımın konuşmasının sonunda söylediklerini uygun bulmadım. Bir hukukçu asla soyut, dayanıksız iddiaları gündeme getirmemelidir. Meslektaşımı bu konuda geri adım atmaya, eğer bilgisi varsa açıklamaya davet ediyorum" diye konuştu.
Avukat Başer ise "Rahmetli Bülent Ecevit bunu açıkladı" karşılığını verdi.
-"Sanık Ali ve sanık Ahmet'in bizzat dinlenmesini..."-
Avukat Derya Öztekin de müvekkili Adnan Baran'ın Çorum olayları nedeniyle yargılandığını, 11 yıl cezaevinde kaldığını ve işkence gördüğünü bildirerek,
"Cunta yönetimi kendine o kadar güvenmiştir ki, müvekkilime işkence yapıldığına ilişkin rapor bile verilmiştir. Mahkeme, 'Her ne kadar sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair yeterli delil bulunmasa da eylemci kişiliğini gözaltına alarak' mahkumiyetine karar vermiştir" diye konuştu.
Darbeye giden süreçte halkın karşı karşıya getirildiğini ifade eden Öztekin, Çorum'da aynı silahın hem solcular hem de sağcılarca kullanıldığının delilini mahkemeye sunacaklarını söyledi.
Öztekin, "Sanık Ali (Tahsin Şahinkaya) ve sanık Ahmet'in (Kenan Evren) mahkeme huzurunda bizzat dinlenmesini talep ediyoruz" dedi.
Avukat Ömer Kavili ise darbe sürecinde, birçok örgütün kapatıldığını, üyelerinin fişlendiğini ve resmi ideolojinin dışında düşünen ve istekte bulunmaya başlayanların yıldırılmaya çalışıldığını, Fatsa olayının, sürecin en çarpıcı örneği olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"O tarihlerde Fatsa çamuruyla ünlüdür. Dillere destan Fatsa çamuru, yörede yaşayan her görüş, kesim, yaştan insanın örgütlenmesiyle 17 günde kurutulmuştur. Halkın kendi arasında örgütlenmesinin, muktedirler arasında yaydığı korku, en özlü biçimde suçun azmettiricilerinden olduğunu düşündüğümüz Süleyman Demirel adlı kamu memuru tarafından 'Çorum'u bırak, Fatsa'ya bak' cümlesiyle özetlenmiştir. Yanı sıra, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, sanıkların planladığı suçun gerçekleşmesini kolaylaştırmak için planlı şekilde öldürülmüştür."
-"ST-31-15" kodlu kitap-
Kavili, Amerikan "Field Manual" adlı kitapçıktan bahsederek, şunları kaydetti:
"Genelkurmay Özel Harp Dairesi'nde emekli General Cihat Akyol tarafından çevrilen ST-31-15 kodlu belgede, kontrgerilla eylemleri planlanırken, '...Sanki düşman kuvvetlere yapıyormuşcasına, halka eziyet edici muameleler caizdir...',
'Teşkilat mensupları mahalli kanunlara tabi değildir. Teşkilat mensupları yakalanamaz, yakalanıp tutuklanamaz, tutuklansa bile cezaevinde bırakılamaz' şeklinde, hukuk düzenini yok eden uluslararası bir örgütlenmenin parçası ve dayanağı olarak eylemler yapılmıştır.
Bu yönüyle sanıklar Ahmet Kenan ile Tahsin adlı kişiler, kararlarını tek başlarına almamışlardır. Azmettirenleri ele vermek suretiyle, pişmanlık yasasından yararlanmayı tercih edecek olurlarsa, cezalarından indirim yapılma hakkı sanıklara hatırlatılmalıdır. Bunu sağlamak üzere sanıkların mahkemeye getirilmesi gerekir. Sanıklar, tehlikeli suç kavramı çerçevesinde, gerekiyorsa kafes içerisinde, yatakta getirilmeli. Ancak bu, ihtilattan men şeklinde olmamalı. Her türlü sağlık hizmeti sağlanarak, buraya getirilmeleri ve bu suretle çağdaş ceza mahkemesinin sağladığı haklardan yararlanarak, yargılanmaları gerekir. Bunun için de öncelikle tutuklama kararı verilmelidir."
-"Şaka gibi gelecek ama tam 11 ay gözaltında kaldım"-
Kendi ve bazı müvekkilleri adına müdahillik talebinde bulunan Avukat Hacı Yunus Akyol da darbeden sonra Yerköy'de gözaltına alınıp, tutuklandığını anlattı.
"Sanık Şahinkaya'nın, Time dergisine Atatürk'ten sonra kapak olan ikinci Türk olduğunu" bildiren Akyol, "Ancak bu, yolsuzluk iddialarıyla ilgilidir. Bu derginin ülkeye sokulması cuntaca engellenmiştir" dedi.
Avukat Fikret Babaoğlu ise "Şaka gibi gelecek, ama tam 11 ay gözaltında kaldım. Bunun 86 günü bir metrekarelik hücrede, 6 ayı laboratuvar adı verilen odalarda geçti. İddianamede sıralanan 32 işkence yönteminden yarısı sanıyorum bana uygulandı" diye konuştu.
Mahkeme, daha sonra duruşmayı yarın 09.45'e erteledi.
- ANKARA
Son Dakika › Politika › 12 Eylül Darbesi Davasının 2. Celsesi Sona Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?