Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in geçtiğimiz aylarda makyajladığı küçük sınıftaki temsilcisi Polo, İzmir’de gerçekleştirilen Türkiye lansmanının ardından satışa sunuldu.
İzmir – Çeşme arasında kullanma şansı bulduğum aracın ilk sürüş izlenimine geçmeden önce dilerseniz basın toplantısında bizlerle paylaşılan bazı detayların üzerinde duralım;
Toplantının başında Polo’nun geçmişten günümüze yolculuğunu hatırladık. 1975’te ilk nesili piyasaya verilen A01 kodlu Polo 2009’da 5. nesliyle piyasaya çıktı ve şimdi de makyajlı haliyle piyasaya verildi. Yeni Polo’daki değişiklikler VW’den beklediğimiz gibi oldukça muhafazakar. Değişikliklere göz atarsak bir taneden üç taneye çıkan krom ızgaralar, yenilenen tampon tasarımları, ön ve arka farların tasarımları değişmiş olduğunu görüyoruz. Sınıfında ilk defa sunulan full LED farlar ise önemli bir yenilik. Tasarım değişiklikleri Bir önceki jenerasyonla ayırt edebilmek için uzman gözlere ihtiyaç olduğunu söylemeliyim. İçerideki değişiklikler yeni jenerasyon direksiyon ve gösterge tablosu, koltuk tasarımları ve döşemeleri 2. Jenerasyon MIB bilgi eğlence ekranı olarak sayabiliriz. Bu ekran donanıma göre 5’’ ile 6,5’’ arasında değişiyor.
Polo üç benzinli, iki dizel üniteyle toplamda beş motor seçeneğiyle bayilerde yerini alıyor. Dizel motorlar 75 ve 90 HP güze sahip 1.4lt’lik üniterlerden 90 HP’lik versiyon DSG ile alınabiliyor. Benzinli motorlar 1.0 lt 75 HP, 1.2 lt TSI 90 HP ile BlueGT olarak adlandırılan ve GTI’ın öncüsü olarak konumlandırabileceğimiz versiyon 1.4 TSI 150 HP güce sahip. Bu motor Bluemotion Teknolojie ve silindir kapatma özelliğine (ACT) sahip sadece DSG ile kombine edilmiş şu an için en güçlü Polo durumunda. Yeni jenerasyon motorlar şimdiden Euro6 koşullarını sağlıyor ve yüzde 20’ye varan yakıt ekonomisi sunuyor. TDI Bluemotion motoruyla 3,1 lt/100km ortalama yakıt tüketimiyle oldukça iddialı. Segmentinde en az yakıt tüketen araç olarak göz dolduracak.
Güvenlik Polo’da artık daha ön planda. Benimde oldukça eleştirdiğim ESP’yi standart olarak sunmamasını makyajlı Polo’yla artık standart olarak görmeye başladık. Bunun dışında Trendline donanımından itibaren ikincil çarpışma freni standart olarak sunuluyor. Yokuş kalkış asistanı, MSR ve ASR’yi de yine Polo’da standart olarak alınabilecek. Opsiyon olarak yine sınıfında öncü olarak ön bölge fren asistanı ( Front Assist), şehir için acil fren asistanı, adaptif hız sabitleyici, ACC, ön ve arka park sensörlerini, yorgunluk tespit sistemi opsiyonel olarak sunularak sınıfında standartları yükseltiyor.
İzmir- Urla arasında otoyol ağırlıklı yaptığımız sürşte 1.2 TSI DSG versiyonunu kullanma şansı bulduk. Sürüşümüz sırasında Polo yolda oldukça stabil olduğunu gösterdi. Motor yeterli gücüyle ve sessizliğiyle olumlu bir izlenim bıraktı. Urla-İzmir arasında otoyolda yaptığım sürüşte 80km/h ortalama hızda 3.2 lt/100km tüketimini yakalayabildim. 30 km’lik yol bize tam olarak doğru değeri vermese de aracın tüketim değerlerinin oldukça düşük olabileceğini gösterdi. Ancak araç teste geldiğinde daha uzun bir parkurda deneme şansı bulabileceğiz. Süspansiyonun sönümlemesi iyi. Bozuk yollarda biraz vuruntu yaptığını da eklemeliyiz.
Polo makyajla beraber önemli güvenlik donanımlarını sunmaya başlıyor. Yenilenmiş motorlarıyla da iddialı olduğunu eklemeliyiz. Bana göre Polo’da ilk seçenek olarak 1.2 TSI göze çarpıyor. Makyajlı Polo, 39 bin 500 TL’den başlayan fiyatlarla müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Yazı: Hakan Atik/ Çeşme – İzmir
Fotoğraflar: Volkswagen
Son Dakika › Otomobil › Teknolojik Makyaj: Vw Polo - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?