Dünyanın en önemli araştırma firmalarından Frost & Sullivan, geçenlerde bir analiz yayımladı. Bu analiz Tokyo Otomobil Fuarı'ndan geçtiğim 'Japonların ekseni kaydı' haberini yüzde 100 doğruluyordu. SABAH ekonomi sayfalarında yayımlanan haberde doğal afetler, tarihi rekor kıran değerli Japon Yeni gibi nedenlerle kan kaybı yaşayan Japon otomotiv devlerinin çareyi Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde aradığını yazmıştım. Toyota'nın ve Honda'nın açıkladığı yeni yatırımlarını ve Nissan Başkanı Carlos Ghosn'un Türkiye'de yatırım düşüncesini örnek olarak vermiştim.
Elektrik kesintisi sorun Frost & Sullivan'ın analizine göre Japonya'nın otomotiv endüstrisi deprem felaketinin ardından devam eden elektrik kesintilerinin yanı sıra Yen'in güçlenmesi, yüksek kurumsal vergiler, ticaretin yavaş seyreden serbestleşmesi ve durgun iç piyasa gibi çözülmesi uzun vadeli sorunlar nedeniyle zor zamanlar yaşıyor. Bu problemler nedeniyle Japon otomobil üreticileri ve tedarikçiler üretim operasyonlarını okyanus ötesine taşımaya doğru bir yönelim içinde bulunuyor.
Japonların gözü dışarıda Tokyo fuarında Nissan'ın CEO'su Carlos Ghosn da, Japonya'dan dışarıya kaymalar olacağı yönünde duyduğu endişeyi dile getirerek, bunun yalnızca Nissan'la sınırlı kalmayıp diğer Japon üreticilerinin de Japonya'da üretim yapma konusunda motivasyon kaybına uğrayacağından korktuğunu belirtti.
Siparişleri karşılama konusunda aksaklık endişesi taşıyan Toyota Başkanı Akio Toyoda ise artık Japonya'da düzenli ve kesintisiz elektrik temin etmenin garanti olmadığını ve Japonya'nın üretim kapasitesinin çoktan sınırı aşmış olabileceğini söylüyor. Türkiye bu fırsatı değerlendirmeli. Ekseni kayan Japonların yolunun, Türkiye'den geçmesini sağlamalıyız.
Son Dakika › Otomobil › Japonya Sona Yaklaştı Türkiye'ye Fırsat Doğdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?